Τα 5 καλύτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι σούπερ θρεπτικά και μαγειρεύονται εύκολα

Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες θα απογειώσουν την διατροφή σου.

φυλλωδη λαχανικά iStock

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι πηγή ενέργειας και ζωής, καθώς είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι σχεδόν αυτονόητο πως πρέπει να εμπεριέχονται στην διατροφή σου σε ικανοποιητικές ποσότητες, ειδικά αν θέλεις να την θεωρείς υγιεινή και ισορροπημένη. Τα οφέλη που προσφέρει η κατανάλωση τους είναι πολυάριθμα μεταξύ των οποίων η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθήσεων, υπέρτασης και πνευματικής εξουθένωσης. Τα περισσότερα απο αυτά μαγειρεύονται εύκολα και σε λίγο μόλις χρόνο, ενώ καταναλώνονται άφοβα και ωμά μέσα σε σαλάτες. Είναι το τέλειο και υγιεινό συνοδευτικό για την μπριζόλα ή το κοτόπουλο, το ψάρι και τις φακές. Παρακάτω θα βρεις 5 απο τα πιο δημοφιλή πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που ενώ τα ακούς αρκετά συχνά, ίσως δεν τόλμησες ακόμα να τα δοκιμάσεις. Νομίζω τώρα ήρθε η στιγμή!

1.Kale

καλέ
iStock

Το kale έκανε το ντεμπούτο του το 2010 περίπου, όταν διάσημοι σεφ και gourmet εστιατόρια δημιουργούσαν τα πιο πρωτότυπα πιάτα με βασικό υλικό αυτό το είδος λαχανίδας. Όχι πως πριν δεν υπήρχε, απλώς τελευταία όλο και περισσότεροι το αποθεώνουν για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ φιγουράρει πάντα ως απαραίτητο συστατικό για τις δίαιτες πολλών διάσημων. Το καλέ, που στην όψη μοιάζει με τα φύλλα του μπρόκολου και έχει έντονη, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C, μαγγανίου, φωσφόρου, μαγνησίου και ασβεστίου. Η γεύση του είναι έντονη και ελαφρώς πικρή, μοιάζει κάπως με το λάχανο και ταιριάζει απόλυτα με πικάντικα συστατικά, όπως το σκόρδο, τα τσίλι και το ξύδι. Αν και τα φύλλα του είναι κάπως σκληρά με την πρώτη υφή, αν τα ξεπλύνεις πολύ καλά και απλώς ρίξεις λίγο ελαιόλαδο, μαλακώνουν και είναι έτοιμα να μπουν στην σαλάτα σου ωμά. Plus tip: διάλεξε τα baby καλέ που συνήθως είναι πιο τρυφερά και με μικρότερα φύλλα.

2.Μποκ Τσόι

μποκ τσοι
iStock

Άλλο ένα ασιατικό λαχανικό που κάνει σιγά σιγά την εμφάνιση του στους πάγκους των μανάβικων. Εντάξει μπορεί να μην είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο, ωστόσο πολλά ψαγμένα εστιατόρια το έχουν συμπεριλάβει στην λίστα των βασικών υλικών τους. Το μποκ τσόι έχει λευκά κοτσάνια και σκούρα πράσινα φύλλα, ελαφρώς σγουρά. Είναι τραγανό, ζουμερό, αφήνοντας μια δροσερή και ελαφρώς γλυκιά γεύση στον ουρανίσκο. Μπορείς να το καταναλώσεις ωμό μαζί με άλλες πρασινάδες, φτιάχνοντας μια "εξωτική” σαλάτα ή να το σοτάρεις με σκόρδο και να συνοδεύσεις κάποιο κρέας. Δοκίμασε το και σε κάποιο λαδερό φαγητό.

3.Σέσκουλο

σεσκουλο
iStock

Αν δεν έτυχε να το δοκιμάσεις ποτέ μέσα σε κάποια πίτα ή σαλάτα, το σέσκουλο γευστικά βρίσκεται μεταξύ του καλέ και του σπανακιού. Δικαίως θεωρείται σούπερ τροφή αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως βήτα-καροτένιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Κ, τα οποία στο σύνολο τους προλαμβάνουν πολλές σοβαρές ασθένειες. Το σέσκουλο μπορεί επίσης να μπει στην σαλάτα σου, αλλά και να δοκιμαστεί στον ατμό ή σοταρισμένο για έξτρα γεύση.

4.Ρόκα

ροκα
iStock

Αρκετά δημοφιλής και αγαπημένη, η ρόκα είναι ένα μονοετές και ποώδες φυτό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο. Την βρίσκεις ευκολότερα το χειμώνα, όταν τα φύλλα της διατηρούν μια έντονη οσμή και πιπεράτη γεύση. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, βιταμίνες Κ, Α, C και Β9. Η ρόκα είναι το συστατικό που μπορεί να μετατρέψει την απλή πράσινη σαλάτα, σε μια πανδαισία γεύσης και αρώματος. Μπορείς να την προσθέσεις χωρίς δεύτερη σκέψη στα ζυμαρικά σου ή στην πίτσα για ένα γευστικό boost.

5.Σπανάκι

σπανακι
iStock

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χόρτα σε όλο τον κόσμο. Είναι ήπιο γευστικά και πολύ εύκολο στο μαγείρεμα, ενώ συνδυάζεται με πολλά φαγητά. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη Α, C, Κ1, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ. Περιέχει λίγες θερμίδες και δίνει αρκετή ενέργεια στον οργανισμό. Το σπανάκι τρώγεται μέσα στην σαλάτα, βρασμένο ή στο ατμό, σε λαδερά παραδοσιακά φαγητά, και σε σούπες. Μην ξεχνάς να το ξεπλένεις πολύ καλά όταν πρόκειται για φρέσκο.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i