Πέντε πρωτότυπες συνταγές για παντζάρια (για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό)

Οι συνταγές που θα σε βοηθήσουν να το αξιοποιήσεις σε όλα τα γεύματα.

πρωτότυπες συνταγές για παντζάρια iStock

Από τη Νάντια Σκληβάγκου, MSc, διαιτολόγο-διατροφολόγο (feelnutrition.gr).

Εάν δε γνωρίζεις πώς μπορείς να καταναλώσεις τα παντζάρια, οι παρακάτω συνταγές θα σε βοηθήσουν να τα αξιοποιήσεις σε όλα τα γεύματά σου: πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο και σνακ.

1 Μακαρόνια με πέστο παντζαριού

1 πακέτο μακαρόνια
3 παντζάρια καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο
Λίγος βασιλικός
60 γρ. καρύδια
100 γρ. φέτα
Χυμός από 1/2 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

1. Βάζουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα σε ταψάκι φούρνου πάνω σε λαδόκολλα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και τον βασιλικό. Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.

2. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά, ετοιμάζουμε τη σάλτσα πέστο. Σε ένα multi βάζουμε τα αμύγδαλα, τη φέτα, το χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, τα παντζάρια και το σκόρδο.

3. Προσθέτουμε περίπου 2 κουτάλες νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν στη σάλτσα για να ομογενοποιηθεί το πέστο.

4. Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε χωρίς να τα στραγγίσουμε στο μπολ με τη σάλτσα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα από την κατσαρόλα.

5. Σερβίρουμε ζεστά τα ζυμαρικά με θρυμματισμένη φέτα.

2 Pancakes από παντζάρι

1 μέτριο παντζάρι βρασμένο
1 αβγό
½ κεσεδάκι γιαούρτι (100 γρ.)
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
⅔ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι γάλα
Λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

1. Χτυπάμε το παντζάρι στο μούλτι μέχρι να γίνει πουρές, προσθέτουμε το αβγό, το γιαούρτι, το γάλα, το ελαιόλαδο, το μέλι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και μεταφέρουμε το μείγμα με το παντζάρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

3. Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε μείγμα με μια κουτάλα. Μόλις το pancake αρχίζει να φουσκώνει, το αναποδογυρίζουμε και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές.

4. Σερβίρουμε με μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι σοκολάτας, φρούτα ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.

3 Χούμους παντζάρι

2 παντζάρια, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 φλ. ρεβίθια βρασμένα χωρίς φλούδα,
1/3 φλ. ταχίνι, χυμός από ½ λεμόνι, 1/3 φλ. ελαιόλαδο,αλάτι, πιπέρι, κύμινο,
2 κ.σ λευκό βαλσαμικό ξίδι

Βράζουμε ή ατμίζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ή αφαιρούμε βάσει της γεύσης που θέλουμε.
Εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε νερό από τα ρεβίθια
που έβρασαν. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

4 Σαλάτα με παντζάρια, φασολάκια και κατσικίσιο τυρί

2-3 παντζάρια βρασμένα καλά, στραγγισμένα, σε φέτες
200 γρ. φασολάκια βρασμένα ελαφρά, στραγγισμένα
100 γρ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΈΣΙΝΓΚ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
Λίγο αλατοπίπερο

Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά που χρειάζονται.
Περιχύνουμε τα φασολάκια με τα 3/4 του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε σε δύο πιάτα τα φασολάκια, τα παντζάρια και το τυρί, ραντίζουμε τη
σαλάτα με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

5 Μπιφτέκι παντζαριού

3 βολβοί παντζαριού
1 φλ. βρόμη
1 μικρό αβγό
½ κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. φέτα
1 χούφτα μαϊντανός ή βασιλικός
Αλάτι & πιπέρι

1. Σε ένα τρίφτη ή επεξεργαστή τροφίμων τρίβουμε τους βολβούς από τα παντζάρια, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

2. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

3. Αφού το βγάλουμε από το ψυγείο, χωρίζουμε το μείγμα στα τέσσερα, σχηματίζουμε με τα χέρια μας 4 μεγάλα μπιφτέκια. Εάν το μείγμα φαίνεται κάπως αραιό, προσθέτουμε λίγο περισσότερη βρόμη.

4. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι –σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά– για 5 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.

5. Σερβίρουμε με ψητό ψωμί ολικής αλέσεως και το γαρνίρισμα της επιλογής μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i