Ζωμός κοκάλων: Η πιο αποτελεσματική και φυσική πηγή κολλαγόνου

Ποια τα οφέλη της τάσης του "bone broth" και πώς θα φτιάξεις ζωμό μόνη σου.

ζωμος απο κοκαλα iStock

Η νέα διατροφική τάση που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα ακούει στο όνομα Bone Broth και όσο απίστευτο και αν σου ακούγεται, είναι ακριβώς αυτό που κατάλαβες. Ο ζωμός από βρασμένα κόκαλα είναι το νέο ρόφημα που έχει έρθει στο επίκεντρο, καθώς όπως έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για ελιξίριο υγείας και ομορφιάς. Στην πραγματικότητα, το ελιξίριο αυτό δεν είναι και τόσο καινούργιο, αφού όπως αναφέρει η Sara Haas, R.D.N., διαιτολόγος, σεφ και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας "ο ζωμός οστών υπάρχει εδώ και αιώνες". Και το εννοεί, αφού οι γιατροί της αρχαίας κινέζικης ιατρικής στράφηκαν στο ρόφημα αυτό για να ενισχύσουν τα νεφρά και να υποστηρίξουν το πεπτικό σύστημα, ενώ οι Άγγλοι έπιναν τσάι από βόειο κρέας από την βικτοριανή εποχή, μέχρι σήμερα.

Τι είναι το Bone Broth;

Στην ουσία είναι κάτι πολύ απλό: ένας αρωματικός ζωμός που έχει δημιουργηθεί έπειτα από το σιγανό βράσιμο μοσχαριού ή πουλερικών με λαχανικά. Και όχι δεν είναι ακριβώς ίδιος με τα έτοιμα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, αν αυτό σκέφτηκες. Η διαφορά μεταξύ ενός αληθινού ζωμού και ενός έτοιμου σε κύβους, έγκειται κυρίως στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να σιγοβράσει. Όσο περισσότερο μαγειρεύετε, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα απελευθερώνονται από τα κόκαλα. Οι ζωμοί φτιάχνονται σιγοβράζοντας τα κόκαλα και λίγο κρέας για περίπου 24 ώρες.

Πώς θα φτιάξεις εύκολα τον ζωμό από κόκαλα 

Για να ετοιμάσεις μόνη στο σπίτι το ζωμό είναι εύκολο, αρκεί απλώς να έχεις μερικά κόκαλα. Προμηθεύσου από το κρεοπωλείο της γειτονίας σου κόκαλα για σούπες, όπως μοσχαρίσιο κότσι, λαιμούς κοτόπουλου και άλλα τέτοια μικρά κόκαλα, τα οποία θα μπορείς να βράσεις εύκολα. Μόλις τα αγοράσεις ακολούθησε τα παρακάτω βήματα: Σε μια κατσαρόλα βάλε όλα τα κόκαλα στριμωχτά δίπλα δίπλα και πρόσθεσε από πάνω ότι λαχανικά θέλεις (καρότα, πιπεριές, κολοκύθια). Το σημαντικό είναι να μην ξεχάσεις να βάλεις μυρωδικά και βότανα (δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη), ώστε να μην έχει έντονη οσμή κρέατος. Στη συνέχεια πρόσθεσε μπόλικο νερό και βράσε τα σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 20 ώρες. Χάρη στα αρωματικά συστατικά, το ρόφημα θα μυρίζει νόστιμα και θα έχει γεύση σούπας.

Τα εντυπωσιακά οφέλη του:

Τα βρασμένα κόκαλα είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή πρωτεΐνης (περίπου 6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι) και διάφορων μετάλλων όπως ασβέστιο και φώσφορο (καλό για τα οστά και τα δόντια). Περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα.

  • Αντιμετωπίζει προβλήματα στο έντερο
  • Προστατεύει τις αρθρώσεις
  • Ισχυροποιεί το κολλαγόνο
  • Βελτιώνει τον ύπνο
  • Συμβάλει στη διατήρηση του υγιούς ανοσοποιητικού
  • Δυναμώνει τα οστά

Διάβασε επίσης: 

Τι τρώνε οι Γιαπωνέζες και είναι αδύνατες; 3 συμβουλές διατροφής τους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i