Τρως συνεχεία έξω; Μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους υγείας της συνήθειας αυτής

Είτε πρόκειται για fast food, είτε για φαγητό εστιατορίου, τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται είναι σχεδόν ίδια.

φαγητο εξω iStock

Το φαγητό εκτός σπιτιού είναι πάντα μια καλή αφορμή για να συναντήσεις φίλους, να δοκιμάσεις νέες γεύσεις και φυσικά να κάνεις ένα break απο το καθημερινό μαγείρεμα. Η δραστηριότητα αυτή, αν και μοιάζει αθώα, δεν είναι και τόσο, όταν επαναλαμβάνεται τακτικά καθώς η έλλειψη θρεπτικών συστατικών, που καταναλώνεις συχνά μαγειρεύοντας μόνη τα γεύματα σου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Μάλιστα, μια νέα μελέτη στην εφημερίδα της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας εξέτασε πώς η συχνή κατανάλωση έτοιμων γευμάτων είτε fast food, είτε σε εστιατόριο, συνδέεται στενά με την θνησιμότητα.

"Όταν μαγειρεύεις στο σπίτι, μπορείς να ελέγχεις κάθε πτυχή αυτού που ετοιμάζεις - τα συστατικά, τις μεθόδους μαγειρέματος, τα μεγέθη των μερίδων" αναφέρει η διαιτολόγος Julie Balsamo, MS, RDN, ιδιοκτήτρια του Nutrition By Julie, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με το φαγητό που τρως έξω. Αν και ορισμένα εστιατόρια παρέχουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας, οι μελέτες δείχνουν ότι η συνολική διατροφική ποιότητα για τα γεύματα αυτά, είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνα που μαγειρεύεις σπίτι.

Η μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα απο το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ, για την χρονική περίοδο 1999 με 2014, εξετάζοντας 35.084 ενήλικες άνω των 20 ετών, οι οποίοι είχαν αναφέρει με ποια συχνότητα καταναλώνουν γεύματα εκτός σπιτιού. Έπειτα, οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία θανάτου, συγκρίνοντας την συχνότητα του έτοιμου φαγητού με τον πρόωρο θάνατο, λόγω καρδιαγγειακών ασθενειών και καρκίνο. Μετά την κατηγοριοποίηση σε ηλικία, φύλο, φυλή, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση γευμάτων fast food ή φαγητό εστιατορίου (δύο ή περισσότερα γεύματα την ημέρα) σχετίζεται σημαντικά με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με τα άτομα που δειπνούσαν έξω λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.

"Όταν τρώμε έξω, καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες καθώς τα μεγέθη των μερίδων είναι είναι μεγαλύτερα από τα σπιτικά μας γεύματα. Το φαγητό των εστιατορίων είναι επίσης υψηλότερα σε λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο και τείνουν περιέχουν περισσότερους εξευγενισμένους κόκκους και πολύ λιγότερες φυτικές ίνες", εξηγεί η Lisa Young, PhD, RDN διαιτολόγος και διατροφολόγος.

Γιατί η τακτική κατανάλωση έτοιμου φαγητού επηρεάζει την υγεία;

Yπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις για αυτήν τη σχέση μεταξύ του έτοιμου φαγητού και των προβλημάτων υγείας, που εμφανίζονται εξαιτίας αυτού. Για παράδειγμα, το φαγητό του εστιατορίου έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, λιγότερα λαχανικά και θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και οι φυτικές ίνες από τα γεύματα που ετοιμάζουμε στο σπίτι μόνη μας, γνωρίζοντας ακριβώς τι περιέχονται μέσα σε αυτά. Επιπλέον, τα έτοιμα φαγητά είναι πλούσια σε φθαλικές ενώσεις, μια κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές. Τα τακτικά δείπνα ή μεσημεριανά εκτός σπιτιού, υποδηλώνουν επίσης μια πολυάσχολη, αγχώδη καθημερινότητα, η οποία επιβαρύνει με επιπλέον προβλήματα την υγεία.

Τι να παραγγείλεις απέξω για ένα υγιεινότερο αποτέλεσμα;

Η γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα, καθιστά αναπόφευκτη την κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού. Η πρακτική αυτή θα είναι ασφαλής μόνο εάν εντάσσεται σε έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής. "Για εκείνους που σπάνια βγαίνουν για φαγητό, δεν βλέπω τίποτα κακό στο να απολαμβάνεις ένα γεύμα της επιλογής σου, εκτός σπιτιού", λέει η Balsamo. "Ένα μόνο γεύμα δεν μπορεί να επηρεάσει την συνολικά καλή πρόοδο". Αν πάλι ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που το πρόγραμμα είναι γεμάτο υποχρεώσεις ή απλά δεν σου αρέσει το μαγείρεμα και δεν μπορείς να αποφύγεις το έτοιμο φαγητό, κάνε απλώς μερικές έξυπνες και θρεπτικές επιλογές, που δεν θα σε επιβαρύνουν υπερβολικά. Αυτές μπορεί να είναι:

  • Επίλεξε πιάτα που είναι ψημένα στην σχάρα ή στο φούρνο.
  • Αν η μερίδα είναι πολύ μεγάλη, καλύτερα να την μοιραστείς με έναν φίλο σου
  • Απόλαυσε περισσότερα λαχανικά (συνοδευτικά, σούπες, σαλάτα)
  • Μείωσε την χρήση αλμυρών καρυκευμάτων όπως sauce σόγιας, μπάρμπεκιου
  • Επίλεξε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και φακές
  • Πιες νερό αντί για αναψυκτικά ή αλκοόλ
  • Δώσε προσοχή στα σημάδια πληρότητας και μην τα υπερβαίνεις απλά και μόνο επειδή δεν έφαγες όλο το πιάτο
  • Φρόντισε να είσαι επιλεκτική με τα μέρη που πηγαίνεις για φαγητό

 

Διάβασε περισσότερα:

Τι να τρώω όταν βγαίνω έξω ή παίρνω delivery; Ρωτήσαμε 10 διαιτολόγους τι προτιμούν

Πώς να σταματήσεις να τρως ανθυγιεινά

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i