Πώς μπορεί η έλλειψη ύπνου να επηρεάσει την διατροφή σου;

Όλα όσα αποκαλύπτει νέα έρευνα.

διατροφη iStock

Είναι γνωστό ότι ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας και παίζει σημαντικό ρόλο στη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Και όπου καλός ύπνος, εννοούμαι φυσικά τουλάχιστον 7 με 8 ώρες καθημερινά χωρίς διακοπές και νυχτοπερπατήματα. Οι λόγοι που πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στον υγιή και ποιοτικό ύπνο ποικίλουν, με τους ειδικούς να αποκαλύπτουν ακόμα ένα καλό: τη διατροφή. Και τώρα αναρωτιέσαι πως σχετίζεται άραγε η έλλειψη ύπνου με την διατροφή; Ορίστε τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ήθελαν να μελετήσουν πώς η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές. Για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 20.000 ενήλικες των ΗΠΑ (ηλικίας από 20 έως 60 ετών) που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και Διατροφή από το 2007 έως το 2018. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν πόσο κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, καθώς και τι έτρωγαν και πότε. Με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν για την ποσότητα του ύπνου, για επτά ή περισσότερες ώρες, οι ερευνητές χώρισαν την ομάδα σε εκείνους που κοιμόντουσαν αρκετά (περισσότερες από επτά ώρες) - και σε εκείνους που δεν κοιμόντουσαν πολύ (λιγότερο από επτά ώρες).

Ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, αποκάλυψαν πως η διατροφή μπορεί όντως να επηρεαστεί σημαντικά από τον ύπνο. Με βάση την ανάλυσή τους, φαίνεται ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση σνακ. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έτρωγαν ενδιάμεσα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εκείνοι που δεν κοιμόντουσαν αρκετά, έτειναν να καταναλώνουν πολλά περισσότερα, συγκριτικά με εκείνους που απολάμβαναν έναν πλήρη ύπνο. Επιπλέον, τα σνακ που επέλεγαν όσοι δεν κοιμόντουσαν αρκετά, ήταν πλούσια σε θερμίδες με μικρή θρεπτική αξία. Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι τελευταίοι συνήθιζαν να τρώνε σκαν στην διάρκεια της νύχτας, την ώρα δηλαδή που θα έπρεπε να κοιμούνται φυσιολογικά. "Όχι μόνο δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, όταν ξυπνάμε αργά, αλλά υιοθετούμε όλες αυτές τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την παχυσαρκία: έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, αυξημένος χρόνος οθόνης, επιλογές τροφίμων που καταναλώνουμε ως σνακ και όχι ως γεύματα.", εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Christopher Taylor, Ph.D., RDN.

Τόσο ο ύπνος όσο και η υγιεινή διατροφή επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς αισθανόμαστε, ενώ πλέον γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι δύο αυτοί παράγοντες είναι συνυφασμένοι."Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία σε ευρύτερη κλίμακα, αλλά όλες αυτές οι μικρές συμπεριφορές εξηγούν πώς και γιατί συμβαίνει αυτό", προσθέτει ο Taylor.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i