Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν καταναλώνεις ζάχαρη πριν κοιμηθείς;

Οι τροφές που καταναλώνεις πριν τον ύπνο επηρεάζουν την λειτουργία του οργανισμού.

ζάχαρη πριν κοιμηθείς iStock

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα βράδια νυχτοπερπατούν, κάνοντας επιδρομές στο ψυγείο. Η βραδινή λιγούρα είναι ένα ζήτημα που έχει επηρεάσει λίγο – πολύ τους περισσότερους, αναζητώντας πριν τον ύπνο ένα γλυκό σνακ. Ο αστικός μύθος θέλει τα τσιμπολογήματα αργά το βράδυ να οδηγούν στην αύξηση βάρους, όμως δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτό. Ωστόσο οι τροφές που συνηθίζουμε να τρώμε πριν τον ύπνο έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την γενικότερη υγεία μας.

Τι προκαλεί η ζάχαρη στον οργανισμό; Ο ρόλος της φρουκτόζης και γλυκόζης

Ως γνωστόν, η ζάχαρη προκαλεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού αφού στην ουσία δεν παρέχει κανένα θρεπτικό στοιχείο σε αυτόν, ενώ μάλιστα οδηγεί σε μακροχρόνιες βλάβες όπως η αύξηση βάρους, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις κ.α. Έτσι οτιδήποτε μπορεί να περιέχει ζάχαρη και συγκεκριμένα κάποιους τύπους πρόσθετης, όπως η σακχαρόζη και η φρουκτόζη είναι καλό να αποφεύγονται από όλα τα γεύματα της ημέρας. Βέβαια, τα φρούτα που περιλαμβάνουν φυσικά σάκχαρα, δεν προκαλούν τις ίδιες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως είναι προτιμότερο να καταλαγιάσεις τις βραδινές λιγούρες με ένα μήλο ή λίγα σταφύλια από το να φας τούρτα, κέικ ή σοκολατάκια.

Τι θα συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν τρως ζάχαρη πριν τον ύπνο;

Η ζάχαρη εκτός των προαναφερθέντων προβλημάτων που προκαλεί, διαταράσσει και τον ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που οδηγεί τον οργανισμό σε κατάσταση εγρήγορσης. "Όταν τρως ζάχαρη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σάκχαρο να επιστρέψει στα κύτταρα, δίνοντάς τους "ενέργεια" για να λειτουργήσουν γρηγορότερα. Το να τρως ζάχαρη αργά το βράδυ σε υπερδιεγείρει. Σου δίνει ενέργεια και σε προετοιμάζει για δραστηριότητα, κάτι που ασφαλώς δεν επιθυμείς να πραγματοποιήσεις αργά το βράδυ" επισημαίνει ο διαιτολόγος Alex Evans.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για την ομαλότερη λειτουργία του οργανισμού καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ζάχαρης τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθούμε. Αυτό θα βοηθήσει οποιοδήποτε επεξεργασμένο σάκχαρο να βγει από την κυκλοφορία του αίματός, ώστε να μην αισθανόμαστε "τσιτωμένοι" μέχρι να πάμε για ύπνο. Αν παρόλο αυτά οι βραδινές λιγούρες επιμένουν δοκίμασε να φας εναλλακτικά λίγους ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως ή μια μπανάνα.

Υγιεινά γλυκά με σοκολάτα: Οι 40 καλύτερες συνταγές με λίγες θερμίδες για να δοκιμάσουμε τώρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i