Είναι τελικά υγιεινό το τυρί κρέμα;

Η διατροφική αξία και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

κρέμα τυριού iStock

Το τυρί κρέμα είναι ένα αρκετά δημοφιλή συστατικό στη μαγειρική καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές, όσο και γλυκές συνταγές. Είναι μαλακό, κρεμώδες και αλείφεται εύκολα πάνω σε κράκερ, στο τοστ ή τα λαχανικά, προσθέτοντας έξτρα γεύση στο φαγητό. Παρόλο που ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών είναι το ίδιο υγιεινό με τα υπόλοιπα τυριά ή το γιαούρτι;

Πώς παρασκευάζεται

To εν λόγω τυρί παρασκευάζεται κυρίως με τον συνδυασμό δύο βασικών υλικών: κρέμα γάλακτος και γάλα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κρέμα γάλακτος (πάνω από το 35% του τελικού προϊόντος) καθιστά αυτόματα το τυρί κρέμα σε μια πλούσια λιπαρή τροφή.

Διατροφική αξία

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του τυριού κρέμα, για αυτό και η διατροφική αξία είναι διαφορετική από προϊόν σε προϊόν ανάλογα με την μάρκα ή τις προσθήκες που περιέχει. Ως μια γενική διατροφική αξία (28 γραμμάρια τυρί κρέμα) θα μπορούσε να οριστεί η εξής:

Θερμίδες: 99

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Λίπος: 10 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια

Ποια θρεπτικά συστατικά προσφέρει;

Έκτος από την πλούσια και λαχταριστή γεύση, το τυρί κρέμα έχει να προσφέρει ορισμένα οφέλη στον οργανισμό:

Βιταμίνη Α: Το συγκεκριμένο τυρί είναι καλή πηγή βιταμίνης Α. Μόλις 28 γραμμάρια αυτού παρέχουν στον οργανισμό 87mg βιταμίνης Α, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τη όραση μας, όσο και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Προβιοτικά: Το τυρί κρέμα παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας βακτήρια γαλακτικού οξέος, μερικά εκ των οποίων ονομάζονται προβιοτικά και είναι εξαιρετικά ωφέλημα για τον οργανισμό. Τα προβιοτικά προστατεύουν το ανοσοποιητικό από φλεγμονές και μολύνσεις, ενώ συμβάλουν στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Αντιοξειδωτικά: Κι όμως, το τυρί κρέμα περιέχει μια σειρά αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ενώ συναντάμε σε αυτό αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i