Μπανάνες: Προκαλούν ή ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα;

Τι απαντούν οι ειδικοί;

Μπανάνες iStock

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα υγείας και αποτελεί λίγο έως πολύ εμπόδιο στην καθημερινότητα των πασχόντων. Έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την ακανόνιστη κινητικότητα του εντέρου αλλά και την δημιουργία σκληρών κοπράνων, που αποβάλλονται με δυσκολία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάσταση αυτή, από την κακή διατροφή, έως την έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας. Στο ζήτημα της διατροφής, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι μπανάνες αποτελούν την "πηγή του κακού", αποφεύγοντας συστηματικά την κατανάλωση τους. Άλλοι πάλι βρίσκουν το εν λόγω φρούτο "σωτήριο" καθώς προσφέρει ανακούφιση στο πεπτικό τους σύστημα. Τι από τα δύο πραγματικά ισχύει;

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι μπανάνες, χωρίς αμφιβολία, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δημοφιλών φρούτων του κόσμου, τις οποίες επιλέγουν πολλοί ως σνακ ή ως πρωινό. Είναι εξαιρετικά υγιεινές καθώς περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, οι μπανάνες θεωρούνται πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μόλις λίγα γραμμάρια αυτής περιέχουν 3.1 γραμμάρια φυτικών ινών. Όπως έχει αποδειχθεί, οι τελευταίες φαίνεται πως συμβάλλουν στην πρόληψη και ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, προστατεύοντας το πεπτικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν το νερό και άρα διευκολύνουν την κένωση.

Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο

Το ανθεκτικό άμυλο, γνωστό επίσης και ως ο υδατάνθρακας που "αδυνατίζει", έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις φυτικές ίνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ανθεκτικό άμυλο τροφοδοτεί τα "καλά" βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο, τα οποία φροντίζουν για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, πριν ωριμάσει η μπανάνα, στην φάση που ακόμα είναι πράσινη, αποτελείται σχεδόν ολοκληρωτικά από άμυλο. Μετά την ωρίμανση, μεγάλο ποσοστό του αμύλου μετατρέπεται σε σάκχαρα. Σχετική μελέτη απέδειξε ότι το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν οι μπανάνες διευκολύνει την κινητικότητα των κοπράνων, ανακουφίζοντας την δυσκοιλιότητα.

Πολλά άρθρα στο διαδίκτυο, όπως και αρκετοί άνθρωποι, "κατηγορούν" τη μπανάνα ότι προκαλεί δυσκοιλιότητα. Καμία μελέτη, ωστόσο, δεν παρέχει επαρκή στοιχεία ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, χωρίς την ύπαρξη χρόνιου νοσήματος (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i