Τέσσερα υγιεινά ροφήματα εμπλουτισμένα με ηλεκτρολύτες

Γιατί είναι σημαντικό να τους αναπληρώνεις;

ροφήματα iStock

Οι ηλεκτρολύτες είναι ουσίες που περιέχουν ελεύθερα ιόντα, βρίσκονται στο σώμα μας αλλά και σε υγρά και μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Η παρουσία τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συμβάλλουν στη σύσπαση των μυών, προκειμένου να κινούμαστε φυσιολογικά, στην ισορροπία του pH και την ενυδάτωση του σώματος. Οι κύριοι ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιεί το σώμα για να εκτελέσει τις ζωτικές αυτές λειτουργίες είναι το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το χλωρίδιο.

Η συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό διατηρείται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, το οποίο εάν διαταραχθεί προκύπτουν διάφορα πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, ηλεκτρολύτες χάνουμε καθημερινά μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής, για αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Βέβαια περιπτώσεις όπως έντονη σωματική δραστηριότητα ή γαστρεντερικές διαταραχές (εμετός, διάρροια) μειώνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των ηλεκτρολυτών, για αυτό και συνίσταται η κατανάλωση ροφημάτων εμπλουτισμένων με αυτούς.

Ροφήματα εμπλουτισμένα με ηλεκτρολύτες:

Νερό καρύδας: Το νερό καρύδας είναι το υγρό στοιχείο που βρίσκεται μέσα στην καρύδα και το οποίο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, περιέχει μια σειρά σημαντικών ηλεκτρολυτών όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Με 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (237 ml), προτείνεται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί των αναψυκτικών, των συσκευασμένων χυμών ή/και των αθλητικών ποτών.

Γάλα: Εκτός από την πλούσια παροχή ηλεκτρολυτών όπως ασβέστιο, νάτριο και κάλιο, το γάλα παρέχει έναν υγιεινό συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Αυτά τα δύο μακροθρεπτικά συστατικά εφοδιάζουν τον οργανισμό με καύσιμα και προωθούν την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού μετά από μια έντονη προπόνηση.

Χυμός από καρπούζι ή άλλα φρούτα: Ένα φλιτζάνι (237 ml) 100% χυμό καρπουζιού παρέχει σχεδόν το 6% της Ημερήσιας Αξίας (DV) καλίου και μαγνησίου, ενώ προσφέρει μικρές ποσότητες άλλων ηλεκτρολυτών όπως ασβέστιο και φώσφορο. Ο χυμός καρπουζιού περιέχει επίσης L-κιτρουλίνη. Όταν χρησιμοποιείται σε συμπληρωματικές δόσεις, αυτό το αμυνοξέο μπορεί να ενισχύσει τη μεταφορά οξυγόνου καθώς και την αθλητική απόδοση.

Smoothies: Τα smoothies είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αναμείξεις μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες και να τις καταναλώσεις σε πόσιμη μορφή. Μερικές από τις καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών προέρχονται από ολόκληρα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία όταν αναμειγνύονται δημιουργούν ένα νόστιμο και θρεπτικό ρόφημα, το οποίο μάλιστα είναι πολύ πιο εύπεπτο από τις ολόκληρες τροφές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i