Πώς οι Ιταλοί τρώνε (συνέχεια) ζυμαρικά και δεν παχαίνουν; Με αυτά τα tips

Πέντε καλοί λόγοι που θα σε πείσουν να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους.

Ιταλοί iStock

Το ήξερες ότι κατά μέσο όρο οι Ιταλοί, που τόσο φημίζονται για τα νοστιμότατα, χειροποίητα ζυμαρικά τους, τρώνε pasta κάθε 3 ή 4 φορές μέσα στην εβδομάδα; Οι εν λόγω αριθμοί μοιάζουν τουλάχιστον απαγορευτικά ονειρικοί στην προσπάθεια σου να ακολουθήσεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με λιγότερους υδατάνθρακες και αυτομάτως λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά ίσως παρατηρήσεις πως παρά τις διατροφικές τους επιλογές διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος τους. Πώς άραγε συμβαίνει αυτό; Η Ιταλίδα food blogger, Elena Davis, έρχεται να λύσει το μυστήριο, αποκαλύπτοντας πέντε – καλούς – λόγους που τα spaghetti ίσως τελικά να μην είναι τόσο επιβλαβή για τη σιλουέτα μας όπως συχνά νομίζουμε.

Έτσι θα τρως ζυμαρικά, όπως οι Ιταλοί και δεν θα παίρνεις βάρος:

Δώσε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας: Όπως επισημαίνει η Davis οι μερίδες ζυμαρικών που σερβίρουν στα αυθεντικά ιταλικά εστιατόρια δεν ξεπερνούν συνήθως το ένα τρίτο της μερίδας φαγητού που σερβίρεται σε άλλου είδους εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά που έρχονται ως συνοδευτικό, σερβίρονται ανεξαρτήτως της μερίδας των ζυμαρικών.

Και στις οδηγίες βρασμού των pasta: Τα ζυμαρικά που μαγειρεύονται "Al Dente" έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όσο περισσότερο μαγειρεύετε τα ζυμαρικά, τόσο λιγότερο πυκνά γίνονται και τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του γλυκαιμικού φορτίου μετά την κατανάλωση τους. Το al dente αναφέρεται στη στιγμή του βρασμού κατά την οποία τα ζυμαρικά έχουν μια κάπως σκληρότερη υφή, πριν γίνουν εντελώς μαλακά.

Προσοχή στο συνοδευτικό: Προτίμησε να συνοδεύεις τα μακαρόνια σου με μεσογειακές πινελιές, οι οποίες συχνά είναι και πιο ελαφριές. Μερικές προτάσεις είναι τα λαχανικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια (π.χ. φασόλια), τα αρωματικά βότανα, το ελαιόλαδο ακόμα και τα μπαχαρικά. Απέφυγε το επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο με pasta για να γλιτώσεις τη βαριά αίσθηση στο στομάχι.

Μετά το φαγητό κάνε μια βόλτα: Οι Ιταλοί έχουν μια αγαπημένη παραδοσιακή συνήθεια, γνωστή και στα ιταλικά ως "fare una passeggiata", που σημαίνει κάνε μια βόλτα μετά ή/και πριν από το γεύμα σου. Με το περπάτημα η διαδικασία της πέψης γίνεται πιο ομαλή, αποφεύγοντας το αίσθημα της υπνηλίας που συνήθως προκαλούν οι υδατάνθρακες.

Απόλαυσε με μέτρο: Κάθε απόλαυση στη ζωή χρειάζεται ένα μέτρο, ώστε να παραμένει πάντοτε απόλαυση. Έτσι δεν έχεις παρά να επιλέγεις τα αγαπημένα σου ζυμαρικά για μεσημεριανό ή δείπνο μέσα στην εβδομάδα, αρκεί να μην το παρακάνεις.

Διάβασε επίσης: Μεσογειακή δίαιτα ή μεσογειακός τρόπος ζωής;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i