Τι μπορείς να φας έπειτα από μια στομαχική διαταραχή;

Και να ανακουφίσεις το στομάχι σου.

πονος κοιλια iStock

Μια στομαχική διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όχι απαραιτήτως ανησυχητικούς για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η υπερφαγία σε μια ειδική περίσταση, η γαστρεντερίτιδα, η ήπια τροφική δηλητηρίαση, οι απότομες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ακόμα και το έντονο στρες μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο στομάχι, καταλήγοντας σε ναυτία, πόνο, καούρα, δυσπεψία, τάση για εμετό ή εμετό, διάρροια κ.α.

Μετά το πέρας των έντονων συμπτωμάτων είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι "αδυναμία" αλλά και διστακτική με την επόμενη μπουκιά που θα κληθείς να βάλεις στο στόμα σου ώστε να ανακτήσεις και πάλι τις δυνάμεις σου. Πριν, ωστόσο, προχωρήσουμε σε όλα εκείνα τα τρόφιμα που θα επαναφέρουν σταδιακά το στομάχι σου στα φυσιολογικά του επίπεδα, ας αναφέρουμε συνοπτικά όλα όσα πρέπει να αποφύγεις για να μην προκληθεί και πάλι ερεθισμός. Απέφυγε αρχικά την καφεΐνη, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση αντί να την διευκολύνει, το αλκοόλ, το οποίο λειτουργεί ως διουρητικό απομακρύνοντας από τον οργανισμό όλα τα απαραίτητα υγρά που χρειάζεται την δεδομένη στιγμή, τα όξινα και πικάντικα τρόφιμα που συχνά προκαλούν διαταραχές ή πόνο.

Ποιες τροφές να επιλέξεις έπειτα από μια στομαχική διαταραχή;

Όλες όσες έχουν ουδέτερη γεύση

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κατηγορία αυτή των "ουδέτερων" τροφών ανήκουν το κλασσικό τοστ μόνο με κίτρινο τυρί, οι μπανάνες, ο πουρές μήλου και το ρύζι. Όπως εξηγούν, η τροφοδότηση του οργανισμού είναι σημαντικό να πραγματοποιείται με ήπιες τροφές έπειτα από μια διατροφική διαταραχή, με σκοπό την αποφυγή επανάληψης ακραίων συμπτωμάτων. Οι στέρεες τροφές βρίσκονται πάντοτε σε πρώτο πλάνο, με τα υγρά να ακολουθούν σταδιακά, ώστε να ανακτήσει ο οργανισμός τους χαμένους ηλεκτρολύτες.

Νερό καρύδας

Μιλώντας για ηλεκτρολύτες, ίσως γνωρίζεις ήδη την αξία τους στην συνολική ενυδάτωση του σώματος. Το νερό καρύδας (χωρίς ζάχαρη) είναι μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή φυσικών ηλεκτρολυτών καθώς είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο, συστατικά που επιταχύνουν την ενυδάτωση του οργανισμού.

Γιαούρτι

Όταν πλέον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει ολοκληρωτικά, όμως η "αδυναμία" βρίσκεται διάσπαρτη στο σώμα σου, το γιαούρτι θα λειτουργήσει ευεργετικά για το στομάχι σου. Η πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στο γιαούρτι σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δίνοντας στον οργανισμό σου το boost ενέργειας που αναζητά. Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει σε αφθονία ωφέλημα για το έντερο βακτήρια, προστατεύοντας το από μελλοντικές διαταραχές.

Άπαχη πρωτεΐνη

Όπως ήδη προαναφέραμε η πρωτεΐνη είναι το "θαυματουργό" συστατικό που θα επαναφέρει την ενέργεια στο σώμα σου, χωρίς την προσθήκη περιττών θερμίδων, λιπαρών, χοληστερόλης κ.α. Η άπαχη πρωτεΐνη, όπως εκείνη που βρίσκεται στα αυγά – σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά του – θα "ξυπνήσουν" το σώμα σου έπειτα από κάθε διατροφική διαταραχή. Αν το αυγό δεν είναι όμως η αγαπημένη σου επιλογή, μπορείς να στραφείς σε τροφές άπαχης πρωτεΐνης όπως είναι το ψητό στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Smoothies

Εάν η σκέψη του φαγητού επαναφέρει την ναυτία, έστω και νοητά, καλύτερα να αφήσεις στην άκρη τα παραπάνω και να επιλέξεις ένα θρεπτικό smoothie σε υγρή μορφή, χωρίς την προσθήκη γιαουρτιού ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Ένα ρόφημα, πλούσιο σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, θα εξασφαλίσει στον οργανισμό σου τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται για να επανέλθει στην φυσιολογική λειτουργία του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i