Γιατί η κρητική διατροφή συνδέεται με την μακροζωία

Τα βασικά της χαρακτηριστικά που μπορείς να ακολουθήσεις για μακροζωία και υγεία.

Κρητική διατροφή Istock

Η συσχέτιση της Κρητικής διατροφής με την υγεία έχει γίνει ευρέως γνωστή, μέσα από μελέτες των τελευταίων δεκαετιών. Έναυσμα για τις έρευνες είχαν αποτελέσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων που είχαν παρατηρηθεί στην περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών καμία άλλη περιοχή της Μεσογείου δεν είχε τόσο χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας όσο η Κρήτη τόσο πριν, όσο και μετά, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Χάρβαντ Στέφανος Καλής και η ομότιμη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ΕΚΠΑ Αντωνία Τριχοπούλου μίλησαν ζωντανά στην εκπομπή της ΕΡΤ, Συνδέσεις, και αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διατροφής, που μπορείς να ακολουθήσεις και εσύ για μακροζωία και υγεία! 

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Κρητικής διατροφής; 

Η Κρήτη έχει μεγάλη ιστορία στην υγιεινή διατροφή. Μερικοί από τους κεντρικούς τομείς της είναι η καλλιέργεια ελιάς, η σταθερή παρουσία μέτρου στις ποσότητες και την κατανάλωση κρέατος και τη μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χόρτων, ψαριών και κοχλιών, ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Χάρβαντ Στέφανος Καλής. 

Η ομότιμη καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας ΕΚΠΑ Αντωνία Τριχοπούλου συμπληρώνει ότι ένα από τα βασικότερα λάθη της σημερινής διατροφής είναι ότι έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας, τροφές που παλιότερα κατανάλωναν περιστασιακά και σε γιορτές, όπως είναι το κρέας. Το βασικό πιάτο της κρητικής διατροφής ήταν τα βραστά άγρια χόρτα με ελαιόλαδο, λίγο κατσικίσιο τυρί και ψωμί, ενώ σημαντικό κομμάτι του τρόπου ζωής ήταν και η μεγάλη κίνηση μέσα στην ημέρα. 

Δες το βίντεο με το απόσπασμα της εκπομπής: 

 

Γιατί η κρητική διατροφή συνδέεται με την μακροζωία - εικόνα 1

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i