Ωμοφαγία: Μπορεί να είναι περισσότερο βλαβερή παρά ωφέλιμη;

Stars όπως η Demi Moore και η Gwyneth Paltrow την ακολοθούν πιστά, όμως, κάποιοι ειδικοί έχουν τις ενστάσεις τους.

δειπνο_ωρα Istock

Η vegetarian και η vegan διατροφή έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς στο πέρασμα των χρόνων, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν λιγότερές ζωικές τροφές στο καθημερινό διατροφικό τους πλάνο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ακολουθούν μια πολύ αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, η οποία συμπληρώνεται με την ωμοφαγία, δηλαδή την κατανάλωση αποκλειστικά ωμών, ανεπεξέργαστων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών. Το τελευταίο trend φαίνεται πως ανήκει στο lifestyle πολλών επωνύμων του Hollywood, με την Demi Moore και την Gwyneth Paltrow να πρωτοστατούν, παρουσιάζοντας διαρκώς στα social media υγιεινές, ωμές επιλογές.

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η διαδικασία μαγειρέματος μιας τροφής μπορεί να αφαιρέσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά από το τελικό αποτέλεσμα, προσφέροντας μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, λιγότερες πιθανότητες μελλοντικών ασθενειών και βελτίωση της συνολικής υγείας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το εν λόγω μοντέλο διατροφής μπορεί να μην είναι τελικά και τόσο υγιεινό, ειδικά όταν ακολουθείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τι συμβαίνει με την ωμοφαγία και τα θρεπτικά συστατικά;

Όπως επισημαίνει η ανώτερη λέκτορας διατροφής του Πανεπιστημίου Teesside, Dr. Laura Brown, ορισμένα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα καρότα, τα μανιτάρια κ.α., απελευθερώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται καθώς μέσω της διαδικασίας αυτής διασπώνται τα κυτταρικά τοιχώματα που εσωκλείουν συνήθως όλες τις ωφέλιμες ουσίες μιας τροφής. Επιπλέον, τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν μαγειρευτούν.

Ταυτόχρονα, η εν λόγω τακτική έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους, όπως επίσης και σε μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, παραδείγματος χάριν την διακοπή της έμμηνου ρύσεως. Τα παραπάνω συμπεράσματα φαίνεται πως συμμερίζεται και ο καθηγητής διατροφολογίας Steve Jones, ο οποίος εξηγεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της εξέλιξης του είδους του έχει χάσει τον μηχανισμό απορρόφησης και πέψης για συνεχόμενη κατανάλωση ωμών τροφών.

Η Clare Thornton-Wood, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, προσθέτει: "Δεν θα συνιστούσα μια ωμή vegan δίαιτα, καθώς να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Δυνητικά θα μπορούσε να υπάρχει έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, ασβεστίου, σιδήρου και Β12. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν ανεπάρκειες στις ποσότητες προσλαμβανόμενων θερμίδων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i