Με τι ισοδυναμούν 15 γραμμάρια πρωτεΐνης;

Άραγε καταναλώνεις ικανοποιητική ποσότητα μέσα στην ημέρα;

πρωτείνη iStock

Πρωτεΐνη. Ένα θρεπτικό συστατικό με δεκάδες οφέλη για την υγεία. Η παραπάνω διαπίστωση εμπεριέχει σχεδόν ολόκληρη την σημασία του ωφέλιμου και απαραίτητου για τον οργανισμό αυτού συστατικού, το οποίο αν και σε ένα βαθμό παράγεται από το ίδιο το σώμα με την μορφή των αμινοξέων, όσα από τα τελευταία αδυνατεί να τα συνθέσει, είναι σχεδόν υποχρεωτικό να τα προσλάβει μέσω των τροφών.

Το εν λόγω δομικό στοιχείο παρέχει στον οργανισμό μια σειρά πλεονεκτημάτων, εκπληρώνοντας πολλές φορές με την βοήθεια αυτού, διάφορους από τους fitness goals που θέτεις. Πρώτο και κύριο, η πρωτεΐνη είναι βασική και αναντικατάστατη στην ανάπτυξη του σώματος, τόσο στις μικρότερες ηλικίες, όσο και κατά την ενήλικη ζωή. Μέσω αυτής επιτυγχάνεται η τροφοδότηση των μυών και η ενίσχυση τους, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της άλιπης μάζας του σώματος. Τα αμινοξέα επίσης προσφέρουν ενέργεια, ενώ θερμιδικά είναι αντίστοιχα με τους υδατάνθρακες και αφομοιώνονται ίσως λίγο καλύτερα. Εξασφαλίζουν την συντήρηση των κυττάρων και των ιστών του σώματος, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα τον μεταβολισμό και διευκολύνουν την απώλεια βάρους μέσω του περιορισμού του αισθήματος της πείνας – για αυτό άλλωστε μας φαίνεται πιο χορταστική η πρωτεΐνη.

Στην προσπάθεια μας να απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παραπάνω αξιοσημείωτα οφέλη της, συχνά βρισκόμαστε με την απορία πόση τελικά πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώσουμε, ώστε να θεωρηθεί επαρκείς ποσότητα ή ακόμα και το πως μοιάζει η τελευταία στην πράξη. Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα ποικίλει ανάλογα με τον στόχο που θέλεις να πετύχεις, ωστόσο σε ένα πιο γενικό πλαίσιο οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα 15% με 20% πρωτεΐνης είναι ένας καλός μέσος όρος. Όπως εξηγεί και η διατροφολόγος Allison Tallman τα παραπάνω ποσοστά ίσως να μπερδεύουν κάπως τους δυνητικούς καταναλωτές, για αυτό και αποσαφηνίζει τα γραμμάρια πρωτεΐνης που πρέπει να λαμβάνει με τον εξής τρόπο:

15 γραμμάρια πρωτεΐνης ισοδυναμούν με:

  • 85 γραμμάρια μοσχαρίσια μπριζόλα ή
  • 85 γραμμάρια φιλέτο κοτόπουλο
  • 1 γιαουρτάκι ελληνικό
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 80 γραμμάρια τόφου
  • 1 φλιτζάνι edamame

Διάβασε επίσης: Πρωτεΐνη στο πρωινό: Είναι αρκετά τα δύο αβγά για να λάβεις επαρκή ποσότητα;

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i