Kimchi | Φτιάξε το δικό σου προβιοτικό superfood με ελληνικά συστατικά

Φτιάξε το δικό σου Kimchi, ενίσχυσε την υγεία σου και το ανοσοποιητικό σου και κυρίως, προστάτεψε το μικροβίωμα του εντέρου σου.

Kimchi istock

Το Kimchi είναι το αντίστοιχο του ευρωπαϊκού ξινολάχανου που παρασκευάζεται στην Κορέα, με κορεάτικα υλικά και είναι προσαρμοσμένο στον ασιατικό ουρανίσκο που είναι πολύ συνηθισμένος σε δυνατές και, πάνω απ' όλα, πικάντικες γεύσεις.

Το λάχανο που χρησιμοποιείται είναι γνωστό ως λάχανο napa και είναι κάπως πιο δύσκολο να το βρεις από το συνηθισμένο λάχανο σε όλα τα καταστήματα. Μοιάζει περισσότερο με μαρούλι, με μακριά, πολύ λευκά φύλλα. Στην Ελλάδα μπορείς να το βρεις σε ενημερωμένα βιολογικά μανάβικα.

Όπως όλα τα ζυμωμένα λαχανικά, έτσι και το kimchi γεννήθηκε με στόχο να παρατείνει τη βρώσιμη ζωή τους. Αρχικά ζυμώθηκε σε γλάστρες θαμμένες στο έδαφος και δεν ήταν πικάντικο. Αργότερα, με την εισαγωγή νέων παγκόσμιων καλλιεργειών τον 17ο αιώνα, οι καυτερές πιπεριές τσίλι προστέθηκαν σταδιακά στην αρχική συνταγή.

Ως γνωστόν, όταν το λάχανο έρχεται σε επαφή με το αλάτι ή με την άλμη (νερό με αλάτι), τα βακτήρια μετατρέπουν τα σάκχαρά του σε γαλακτικό οξύ (γαλακτική ζύμωση), δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό συντηρητικό το οποίο, μάλιστα, αποτρέπει την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων.

Προβιοτικά: η τέλεια λύση για αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

Τα οφέλη των προβιοτικών για τον εγκέφαλο, το έντερο και το σώμα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για τη συνολική υγεία και ευεξία λόγω της επίδρασής τους  στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα προβιοτικά έχουν αναγνωριστεί ότι υποστηρίζουν την πεπτική υγεία, την ψυχική υγεία και τη συνολική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Είναι ωφέλιμα για το έντερο, ωστόσο, ενώ βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, βοηθούν στην πέψη, μειώνουν τον κίνδυνο επιβλαβών μικροοργανισμών, βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ακόμη και παραγωγή βιταμινών.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τα οφέλη των προβιοτικών για την ψυχική υγεία λόγω της αμφίδρομης σύνδεσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Μάλιστα, το έντερο έχει ονομαστεί και "δεύτερος εγκέφαλος" λόγω όλων των νευροδιαβιβαστών που παράγει, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που ρυθμίζουν τη διάθεση. Η ψυχική υγεία εξαρτάται από τη σωστή πέψη της τροφής και την απορρόφηση πολλών διαφορετικών μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών. Οι έρευνες δείχνουν πώς ενεργοποιούνται οι βιολογικές διεργασίες και επικοινωνίες μεταξύ των οργανισμών που ζουν στο έντερο και στο υπόλοιπο σώμα μας.

Συνταγή για προβιοτικό superfood kimchi

Kimchi
istock

Υπάρχουν πολλές συνταγές για kimchi. Μπορεί να γίνει με ζυμωμένα ψάρια και γλουτένη, αλλά σε αυτή χρησιμοποιούμε μόνο λαχανικά, σαν vegan kimchi με ελληνικά συστατικά.

Θα χρειαστείς:

1 κιλό λάχανο νάπα, μπορείς να το αντικαταστήσεις με λευκό λάχανο
3 καρότα
1 γογγύλι daikon, μπορείς να το αντικαταστήσεις με ρέβα
1 κομμάτι τζίντζερ
4 σκελίδες σκόρδο
100 γρ gochugaru (κορεάτικο άρτυμα, πάστα με καυτερές πιπεριές, θα τη βρεις σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα)
αλάτι, νερό

Η συνταγή για το σπιτικό kimchi είναι παρόμοια με αυτή του ξινολάχανου. Πρέπει να φροντίσεις να σκεπαστούν καλά τα λαχανικά στον δικό τους χυμό, να σφραγιστεί αεροστεγώς με τα πικάντικα συστατικά που βοηθήσουν το μείγμα να μη χαλάσει.

Οδηγίες

  • Κόψε πρώτα το λάχανο στη μέση και μετά στα τέσσερα. Πλύνε τα φύλλα του και σε άλμη (νερό με μπόλικο αλάτι), άφησέ τα για περίπου 6 ώρες. Θα δεις ότι είναι απαλά και ότι βγάζουν πολύ ζουμί.
  • Κόψε τα καρότα σε λωρίδες ή αν προτιμάς σε φέτες και τρίψε τη ρέβα στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
  • Για να ετοιμάσεις την πικάντικη κορεάτικη πάστα, βάζεις το ξεφλουδισμένο σκόρδο και το κομμάτι τζίντζερ σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και το τρίβεις μέχρι να γίνει πάστα. Στη συνέχεια προσθέτεις το gochugaru και ανακατεύεις καλά. Μπορείς να προσθέσεις λίγο από το ζουμί που έχεις βάλει το λάχανο για να γίνει πιο υγρό.
  • Άλειψε τα κομμάτια του λάχανου με την πικάντικη πάστα, ανακάτεψέ το με τα καρότα και τη ρέβα και βάλτο σε γυάλινο βάζο για να ζυμωθεί.

Επειδή το Kimchi δεν χαλάει εύκολα δεν θα πάει χαμένος ο κόπος σου. Το Kimchi διατηρείται στο ψυγείο για αρκετό καιρό και η προετοιμασία του είναι εύκολη. Μόνο θυμήσου: ό,τι και να προτείνει η συνταγή, μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία, κλείσε καλά το βάζο και άφησέ το Kimchi να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 48 ώρες, τουλάχιστον. Μετά βάλε το στο ψυγείο και σε 2-3 εβδομάδες θα είναι έτοιμο.

Διάβασε ακόμη: 7 top συμβουλές για υγιές έντερο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i