9 φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνεις με τον καφέ σου

Ο καφές μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου διασπά και απορροφά τα φάρμακά σου.

coffee istock

Αν είσαι όπως οι περισσότεροι Έλληνες, που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα φλιτζάνι καφέ και αμέσως μετά πηγαίνουν στην τουαλέτα (μια κοινή επίδραση της καφεΐνης), είσαι στο σωστό άρθρο.

Μελέτες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει το στομάχι σου, αλλάζοντας τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει στο πεπτικό και στο κυκλοφορικό.  Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ την ίδια στιγμή που παίρνεις τα φάρμακά σου μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν για εσάς. Το 2020, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε πολλά φάρμακα και πώς αυτά επηρεάζονται από τον καφέ. Ανέφεραν ότι ο καφές "επηρεάζει σημαντικά την απορρόφηση, την κατανομή, το μεταβολισμό και την απέκκριση των φαρμάκων".

Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα φάρμακα από την κατανάλωση καφέ. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια φάρμακα δεν πρέπει να συνδυάζεις με τον καφέ και τι να προσέχεις.

1. Για τον υποθυρεοειδισμό

Εάν έχεις υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας σου δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηροδερμία, πόνο στις αρθρώσεις, απώλεια μαλλιών και ακανόνιστη έμμηνο ρύση.

Σε πολλούς ανθρώπους συνταγογραφείται λεβοθυροξίνη ή άλλα φάρμακα για τον θυρεοειδή για να ισορροπήσουν τις ορμόνες. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη του φαρμάκου για τον θυρεοειδή μπορεί να μειώσει την ποσότητα που απορροφάται από τον οργανισμό σου, καθιστώντας το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό. Μάλιστα ο καφές μπορεί να μειώνει ακόμη και την απορρόφηση του φαρμάκου του θυρεοειδούς περισσότερο από το μισό.

2. Για το κρυολόγημα ή την αλλεργία

Φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά περιέχουν διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως ψευδοεφεδρίνη. Ο καφές είναι επίσης διεγερτικό, το να παίρνεις τα φάρμακα για την αλλεργία σου με τον καφέ αυξάνει το στρες και την αϋπνία.

Ορισμένα φάρμακα για την αλλεργία, όπως η φεξοφεναδίνη, δεν πρέπει να λαμβάνονται με καφέ, καθώς μπορεί να υπερδιεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τα συμπτώματα ανησυχίας. 

3. Για τον διαβήτη

Εάν βάζεις στον καφέ σου με ζάχαρη ή γάλα, αυτό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με διαβήτη.

Η κατάποση οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα σου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.
American Diabetes Association. Η καφεΐνη βλάπτει το μεταβολισμό της γλυκόζης στον διαβήτη τύπου 2.

4. Για το Αλτσχάιμερ

Τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ, όπως η δονεπεζίλη, η ριβαστιγμίνη και η γκαλανταμίνη επηρεάζονται από την καφεΐνη. Η καφεΐνη συσφίγγει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που φτάνει στον εγκέφαλο. Τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ λειτουργούν προστατεύοντας τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφέ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αυτή την προστατευτική δράση.

5. Για το άσθμα

Πολλοί άνθρωποι με άσθμα λαμβάνουν βρογχοδιασταλτικά κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, όπως η αμινοφυλλίνη ή η θεοφυλλίνη. Τα βρογχοδιασταλτικά δρουν χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή, αλλά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και ευερεθιστότητα. Η κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτών των παρενεργειών. Ο καφές μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται και είναι χρήσιμο για τον οργανισμό σου.

6. Για την οστεοπόρωση 

Φάρμακα όπως η ρισεδρονάτη ή η ιβανδρονάτη προλαμβάνουν και θεραπεύουν την οστεοπόρωση και δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα με τον καφέ, διότι καθιστά το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό. Συνιστάται να παίρνεις αυτά τα φάρμακα πριν φας ή πιεις οτιδήποτε μόνο με νερό. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα σου να εκμεταλλευτεί πλήρως τη δόση του φαρμάκου. Όταν πίνεις καφέ με αυτά τα είδη φαρμάκων, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί περισσότερο από το μισό.

7. Για την κατάθλιψη

Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου χρησιμοποιεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ορισμένα όπως η φλουβοξαμίνη, η αμιτριπτυλίνη, η εσιταλοπράμη και η ιμιπραμίνη μπορούν να μεταβολιστούν διαφορετικά εάν πίνεις καφέ ταυτόχρονα, ειδικά μεγάλες ποσότητες καφέ. Ο καφές μειώνει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από το σώμα σου.

Μελέτες δείχνουν ότι η φλουβοξαμίνη ειδικότερα ενισχύει τις συνήθεις παρενέργειες της καφεΐνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αϋπνία και αίσθημα παλμών. 

8. Για την αρτηριακή πίεση

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως βεραπαμίλη ή προπρανολόλη, τα οποία δρουν επιβραδύνοντας τον καρδιακό σου ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σου δεν χρειάζεται να εργαστεί τόσο σκληρά για να αντλήσει αίμα σε όλα τα κύτταρα του σώματός σου.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ ταυτόχρονα με τη λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως η φελοδιπίνη, μπορεί να προκαλέσει την απορρόφηση λιγότερης ποσότητας του φαρμάκου από τον οργανισμό σου.

9. Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια φυσική ορμόνη που παράγει το σώμα σου, η οποία σε βοηθά να κοιμηθείς. Η ορμόνη ενεργοποιείται από τη δύση του ηλίου, σηματοδοτώντας στον εγκέφαλό σου ότι είναι ώρα για ξεκούραση. Η μελατονίνη πωλείται επίσης χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) σε μορφή συμπληρώματος και χρησιμοποιείται ως βοήθημα ύπνου. Η καφεΐνη στον καφέ κάνει ακριβώς την αντίθετη δουλειά από αυτή της μελατονίνης.  Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αναστείλει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σου και να κάνει την ορμόνη λιγότερο αποτελεσματική. Εάν παίρνεις μελατονίνη ταυτόχρονα με τον καφέ, θα μπορούσαν να ακυρώσουν το ένα το άλλο.

Δες ακόμη: Τέσσερα λάθη στην κατανάλωση καφέ σύμφωνα με τη διατροφολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i