Άσθμα: Συμβουλές για έλεγχο και αντιμετώπιση

Mόνο όσοι υποφέρουν από χρόνιο ή οξύ άσθμα γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος και η σωστή αντιμετώπιση της πάθησης αυτής.

Άσθμαc pexels

Το άσθμα είναι μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των αεραγωγών, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, μεταβλητή στένωση των αεραγωγών και βρογχόσπασμο. Όσοι πάσχουν από τη νόσο υποφέρουν και, καθώς το άσθμα εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις, αυτό επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους. Οι παρακάτω πληροφορίες για τη νόσο συμβάλουν στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπισή της.

Διαβάστε Επίσης

Κληρονομικότητα και άσθμα

Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος συνδέεται με γενετικούς παράγοντες, δηλαδή με τα γονίδια που κληρονομεί ένας άνθρωπος από τους γονείς του, καθώς επίσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση σε αλλεργιογόνα ή ρύπους. Όταν αλληλεπιδρούν αυτοί οι παράγοντες, για παράδειγμα σε ένα άτομο το οποίο είναι γενετικά ευπαθές και ζει σε εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο.
* Ένας ξεχωριστός τύπος άσθματος στην ενήλικη ζωή είναι το λεγόμενο επαγγελματικό άσθμα. Προκαλείται από υλικά στον χώρο εργασίας. Πιστεύεται ότι το 15% όλων των κρουσμάτων άσθματος ενηλίκων σχετίζεται με την εργασία.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται και ποια είναι τα συμπτώματα 

Το άσθμα εμφανίζεται σε παιδιά και ενήλικες και στα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνονται: συριγμός, βήχας, αίσθημα σφίξης στον θώρακα και δύσπνοια. Μάλιστα, τα περισσότερα περιστατικά άσθματος ενηλίκων ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Τα δύο τρίτα των παιδιών με άσθμα βλέπουν την ασθένεια να εξαφανίζεται στην εφηβική ηλικία τους. Στο ένα τρίτο περίπου των περιστατικών επανεμφανίζεται στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε Επίσης

Άσθμα ενηλίκων

Ο όρος αναφέρεται σε:
•     Παιδικό άσθμα το οποίο έχει συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή.
•     Άσθμα το οποίο έχει επανεμφανιστεί έπειτα από σχετική πάθηση στην παιδική ηλικία και κατόπιν εξάλειψής του.
•     Άσθμα το οποίο έχει εμφανιστεί μόνο στην ενήλικη ζωή.
•     Το άσθμα ενηλίκων συνδέεται συχνά με αλλεργίες και μπορεί να συνοδεύεται από άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Το άσθμα ενηλίκων είναι πιο συχνό στο γυναικείο φύλο.

Πρόληψη 

Αν και δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του άσθματος, μαζί με τον γιατρό σου μπορείτε να σχεδιάσετε βήμα προς βήμα ένα σχέδιο για να ζήσεις με αυτή την κατάσταση και να αποτρέψεις τις κρίσεις άσθματος.
•    Ακολούθησε το σχέδιο δράσης που έχεις εκπονήσει με τον γιατρό σου για τη λήψη φαρμάκων και τη διαχείριση μιας κρίσης άσθματος. 
•    Το άσθμα είναι μια συνεχής κατάσταση που χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και θεραπεία. Το να αναλάβεις τον έλεγχο της θεραπείας σου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ότι ελέγχεις περισσότερο τη ζωή σου.
•    Συζήτησε με τον γιατρό σου αν χρειάζεται να εμβολιαστείς για γρίπη και πνευμονιόκοκκο, αποτρέποντάς τα να πυροδοτήσουν έξαρση του άσθματος.
•    Απόφυγε τους παράγοντες που προκαλούν άσθμα. Ένας αριθμός αλλεργιογόνων και ερεθιστικών εξωτερικών χώρων, που κυμαίνονται από τη γύρη και τη μούχλα μέχρι την κρύα ατμόσφαιρα και τη ρύπανση του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος. Μάθε τι προκαλεί ή επιδεινώνει το άσθμα σου και λάβε μέτρα για να αποφύγεις αυτά τα ερεθίσματα.
•    Παρακολούθησε την αναπνοή σου. Μπορεί να μάθεις να αναγνωρίζεις τα προειδοποιητικά σημάδια μιας επικείμενης επίθεσης, όπως ελαφρύς βήχας, συριγμός ή δύσπνοια. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i