Οστεοπόρωση: Έτσι θα την κατανοήσεις και θα την προλάβεις

Τα στοιχεία και τα δεδομένα για την οστεοπόρωση ώστε να μην σε απασχολήσει ούτε μετά τα 50 ούτε στην εμμηνόπαυση!

πόνος πλάτη σπονδυλική στήλη αυχένας ρευματικά αγκυλοποιητική PeopleImages

Διάβασε εδώ όσα είναι σημαντικό να γνωρίζεις για την οστεοπόρωση, ώστε να έχεις για πολλά ακόμα χρόνια υγιή και γερό σκελετό που θα σε πηγαίνει όπου θέλεις και θα κάνει ό,τι θέλεις!

Οστεοπόρωση σημαίνει...

...ότι τα οστά μας αρχίζουν και χάνουν μέρος από την οστική τους μάζα, γίνονται πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή σε κατάγματα. Αυτό συμβαίνει επειδή με την ηλικία είναι πιο γρήγορος ο ρυθμός «καταστροφής» των οστών απ’ ό,τι ο ρυθμός ανανέωσής τους.

Η οστεοπόρωση προλαμβάνεται

Η ισορροπημένη διατροφή με επαρκές ασβέστιο, τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D, η τακτική άσκηση και η παρακολούθηση από τον ορθοπεδικό πριν μπούμε στην εμμηνόπαυση είναι τα τρία βασικά «μέτρα». Η ισορροπημένη διατροφή με επαρκές ασβέστιο, τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D, η τακτική άσκηση και η παρακολούθηση από τον ορθοπεδικό πριν μπούμε στην εμμηνόπαυση είναι τα τρία βασικά «μέτρα».

Τα «κακά» νέα

Η οστεοπόρωση, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι έχει μειωθεί η οστική τους μάζα μετά από ένα κάταγμα.

85-90%

Αυτό είναι το ποσοστό της οστικής μάζας στην ενήλικη ζωή, που χτίζεται μέχρι τα 18 στα κορίτσια και τα 20 στα αγόρια. Γυμνάσου τώρα για να έχεις γερό σκελετό για πάντα!

Οστεοπενία

Αυτό είναι το αρχικό στάδιο της οστεοπόρωσης.

Διάβασε επίσης: Η διατροφή στην προεμμηνόπαυση – οι βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεσαι

Διάβασε επίσης: 3 καλές συνήθειες για διατροφή στην εμμηνόπαυση – και πολλά χρόνια πριν!

1 στις 3

Αυτό είναι το ποσοστό των γυναικών άνω των 50 ετών που θα παρουσιάσουν οστεοπόρωση, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.

25-30 ετών

που έχουμε τη μεγαλύτερη οστική μάζα. Γύρω στα 40 μπορούμε πλέον να πούμε ότι έχει αρχίσει η απώλεια οστικής πυκνότητας και τα πράγματα γίνονται χειρότερα για τα οστά μας όσο μειώνονται τα οιστρογόνα (βλ. προεμμηνόπαυση). Στην πρώτη 10ετία μετά την εμμηνόπαυση χάνουμε κατά μέσο όρο το 1,5-2% των οστών μας.

2-3 φορές

Αυξάνεται κάθε δεκαετία μετά τα 50 ο κίνδυνος κατάγματος.

Οι βασικές εξετάσεις για την οστεοπόρωση

• Κλινική εξέταση

• Μέτρηση οστικής πυκνότητας

• Εργαστηριακές εξετάσεις ούρων και αίματος

Υπάρχει θεραπεία;

Όχι, αλλά η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή διατροφή, η άσκηση και οι συμβουλές του γιατρού σου θα πατήσουν το pause στην εξέλιξή της για πολλά χρόνια.

Πηγές: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών ΕΛΙΟΣ (Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης), Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i