Γιατί τα "8 ποτήρια νερό" δεν είναι τελικά κατάλληλη ποσότητα για όλους;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κοινή αυτή αντίληψη προφανώς δεν ισχύει καθολικά, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια σπατάλη νερού.

νερό iStock

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως "8 ποτήρια νερό την ημέρα" είναι η συνιστώμενη ποσότητα που οφείλουμε καθολικά να καταναλώνουμε. Η παραπάνω σύσταση, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, ενδεχομένως βασίζεται σε ελλειπή δεδομένα, καθώς δεν υπάρχει σαφή απάντηση γιατί η συγκεκριμένη ποσότητα νερού είναι ή όχι απαραίτητη. Οι μελετητές εξηγούν πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στην πρόσληψη νερού μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι συνήθως χρειάζονται περίπου 1,5 με 1,8 λίτρα νερό την ημέρα.

"Η τρέχουσα σύσταση δεν υποστηρίζεται καθόλου επιστημονικά", δήλωσε ο Yosuke Yamada του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής στην Ιαπωνία και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. "Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι από πού προήλθε η παραπάνω πρόταση" αναφέρει στην συνέχεια, προσθέτοντας επίσης πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις των αναγκών για νερό είχαν την τάση να αγνοούν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νερό, η οποία μπορεί να συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσοστό της συνολικής μας πρόσληψης. "Αν τρώτε μόνο ψωμί, μπέικον και αυγά δεν θα πάρετε πολύ νερό από τα τρόφιμα, αλλά αν τρώτε κρέας, λαχανικά, ψάρια, ζυμαρικά και ρύζι μπορείτε να πάρετε περίπου το 50% των αναγκών σας σε νερό από τα τρόφιμα" τονίζει μεταξύ άλλων ο Yamada.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, αξιολόγησε την πρόσληψη νερού από 5.604 άτομα ηλικίας μεταξύ οκτώ ημερών και 96 ετών από 23 χώρες. Στην έρευνα οι άνθρωποι έπιναν ένα ποτήρι νερό στο οποίο κάποια από τα άτομα υδρογόνου είχαν αντικατασταθεί από δευτέριο, ένα σταθερό ισότοπο του υδρογόνου που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και είναι ακίνδυνο. Ο ρυθμός αποβολής του επιπλέον δευτέριου αποκαλύπτει πόσο γρήγορα το νερό μετατρέπεται στο σώμα, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ότι ο ρυθμός αυτός ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και το περιβάλλον του ατόμου.

"Τα στοιχεία που μελετήθηκαν και τα δεδομένα που προκύπτουν αποδεικνύουν ότι η κοινή "λογική" ότι όλοι θα πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό - ή περίπου δύο λίτρα την ημέρα - είναι πιθανώς πολύ υψηλή για τους περισσότερους ανθρώπους στις περισσότερες περιπτώσεις, και μια "πολιτική ενός μεγέθους για όλους" για την πρόσληψη νερού δεν υποστηρίζεται από αυτά τα δεδομένα", επισημαίνει ο καθηγητής John Speakman του Πανεπιστημίου του Aberdeen, και συν-συγγραφέας της μελέτης.

"Νομίζω ότι πρόκειται για μια σύσταση που πολλοί άνθρωποι πρέπει απλώς να αγνοήσουν και να ακολουθούν αυτό που τους λέει το σώμα τους" καταλήγει. Ένα ακόμα ζήτημα που έθεσαν οι μελετητές μέσω της εν λόγω έρευνας, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι ότι παρόλο που η κατανάλωση περισσότερου νερού από ότι το σώμα έχει ανάγκη φαίνεται πως είναι σχεδόν ακίνδυνη για την υγεία, ενδεχομένως να έχει συνέπειες καταστροφικές σε γενικότερο επίπεδο, αφού το καθαρό, πόσιμο νερό δεν παράγεται χωρίς κόστος, οδηγώντας έτσι σε αλόγιστες σπατάλες.

Πηγή: Guardian

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i