Τέσσερις sauces για να μην βαρεθείς ποτέ τα ψητά ή στον ατμό λαχανικά

Ένα twist γεύσης αλλά και θρεπτικών συστατικών που θα απογειώσει τα υγιεινά γεύματά σου.

sauce λαχανικα iStock

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή στερείται νοστιμιάς αλλά και ποικιλίας, λόγω των στερεοτυπικών αντιλήψεων πως η βάση μιας τέτοιας δίαιτας είναι τα νερόβραστα λαχανικά και τα φρούτα. Εν μέρη, η παραπάνω θεωρία κρύβει μια και μόνο μοναδική αλήθεια: όταν επιλέγουμε περισσότερες υγιεινές προτάσεις στο διατροφικό μας πλάνο, αυτές σίγουρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πληθώρα φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Αυτό, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει "βαρετές" επιλογές.

Τα λαχανικά, όπως και τα φρούτα, διαθέτουν μια τεράστια γκάμα οπωροκηπευτικών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων αλλά και αναγκών. Άλλωστε, αποδεδειγμένα πια ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι σε διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές απειλές με φυσικό τρόπο, είναι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, τα οποία χαρίζουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε σώμα και μυαλό. Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο ή να έχεις ήδη βαρεθεί να τρως συνεχώς σαλάτες και λαχανικά, δοκιμάζοντας όμως να προσθέσεις τις παρακάτω sauces στο μπρόκολο ή το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, τα καρότα, το αβοκάντο, τις κόκκινες πιπεριές, τα χόρτα, το λάχανο, τα κολοκυθάκια κ.α., όχι μόνο θα απογειώσεις γευστικά το πιάτο σου, αλλά θα ενισχύσεις την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Για αυτό ξεκίνα να σημειώνεις:

Τέσσερις sauces για τα λαχανικά σου

Ταχίνι με χυμό λεμονιού και σκόρδο

Ανέμιξε μισό φλιτζάνι ταχίνι, χυμό από δύο μικρά λεμόνια και δύο μικρές σκελίδες σκόρδο στο μπλέντερ για ένα αρωματικό dressing, εμπλουτισμένο με μαγγάνιο και βιταμίνες Β λόγω των θρεπτικών συστατικών του.

Ελαιόλαδο με μπαλσάμικο και ξύδι από κόκκινο κρασί

Δύο κουταλιές από κάθε υλικό είναι αρκετές για να δημιουργήσεις μια νοστιμότατη υγιεινή σάλτσα, γεμάτη αντιοξειδωτικά και προβιοτικά από το ξύδι. Ταιριάζει άψογα στην αγγουροντομάτα, τα κολοκυθάκια, γιατί όχι και στα ζυμαρικά με ελιές με δυόσμο.

Φυστικοβούτυρο με βιολογική σάλτσα καρύδας και φρέσκο τζίντζερ

Για να απολαύσεις την συγκεκριμένη sauce αρκεί να προσθέσεις μισό φλιτζάνι απαλό φυστικοβούτυρο, τέσσερις κουταλιές βιολογική σάλτσα καρύδας και καθαρισμένο τριμμένο φρέσκο τζιντζερ στο μπλέντερ και να τα ανακατέψεις πολύ καλά. Τα συστατικά αυτά διαθέτουν μια πληθώρα αντιοξειδωτικών, όπως επίσης και καλά λιπαρά για την προστασία της καρδιάς.

Ελαιόλαδο με λάδι αβοκάντο και μηλόξυδο

Ανέμιξε ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, δύο κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο και τρεις κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα μικρό μπολ για να απολαύσεις μια ελαφριά και αρωματική sauce μαζί με τα λαχανικά σου. Για να την εμπλουτίσεις μπορείς ακόμα να προσθέσεις ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και λίγο κουρκουμά.

Διάβασε επίσης: Τέσσερις συνταγές για γρήγορα vegan dips

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i