Πράσινο τσάι: Μπορεί η κατανάλωσή του να προσμετρηθεί ως πρόσληψη νερού;

Φυσικά και μπορεί υπό κάποιες, ωστόσο, προϋποθέσεις.

πράσινο τσαι iStock

Θα του πούμε ξανά και θα το λέμε συνέχεια: το νερό αποτελεί ζωτικής σημασίας προσθήκη στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς η επαρκή ποσότητα αυτού είναι υπεύθυνη για τη φυσιολογική λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Ενώ δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ότι μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού είναι ιδανική καθολικά για όλους, καθώς ο κάθε άνθρωπος διαθέτει τις δικές του ανάγκες, ο γενικός κανόνας προβλέπει την κατανάλωση 8 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ εάν το κλίμα είναι θερμότερο ή ασχολείσαι εντατικά με τον αθλητισμό, τότε η παραπάνω ενδεδειγμένη ποσότητα ίσως να πρέπει να αυξηθεί.

Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι αναρωτιούνται εάν στην παραπάνω ποσότητα νερού θα μπορούσε να προσμετρηθεί ως "ποτήρι" και το φλιτζάνι(α) πράσινου τσαγιού που απολαμβάνουν μέσα στη μέρα. Η απάντηση είναι ναι, αφού το πράσινο τσάι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό. Η προσθήκη ροφημάτων και τροφίμων πλούσιων σε νερό στην καθημερινή διατροφή σου, είναι ένας καλός τρόπος να λάβεις μεγαλύτερη ποσότητα αυτού, εάν τα 8 – 12 ποτήρια νερό σου φαίνονται ακατόρθωτο challenge.

Ποια οφέλη χαρίζει το πράσινο τσάι στον οργανισμό;

Το πράσινο τσάι δε γεμίζει μόνο με νερό το σώμα, αλλά και με αντιοξειδωτικά, αφού είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες. Οι τελευταίες συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού, απέναντι περιβαλλοντικές τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη καθώς και να παίξουν πιθανότατα ρόλο στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως οι ασθένειες τις καρδιάς και ο καρκίνο.

Επιπλέον, το εν λόγω αφέψημα έχει συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και με τη συνολική προστασία της καρδιάς. Οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι συμβάλλουν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και την αποτελεσματικότερη καύση λίπους, κάτι το οποίο θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.

Βέβαια, καλό είναι να θυμάσαι πως το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, οπότε η υπερβολική κατανάλωσή του στη θέση του νερού φυσικά και δεν αποτελεί καλή ιδέα. Η υπερβολική δόση καφεΐνης έχει συνδεθεί με μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία με τις πιο "ήπιες" να περιλαμβάνουν τη σύγχυση, τις αϋπνίες, τον εμετό αλλά και τις παραισθήσεις. Η χρόνια κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης προκαλεί επίσης προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, το σκελετικό και μυικό καθώς και το αναπαραγωγικό.

Διάβασε επίσης: 9 βότανα για γυναικολογικές παθήσεις: Ένα από αυτά θα σε ανακουφίσει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i