Πέντε τροφές που ζεσταίνουν το σώμα σου τον χειμώνα

Σκέψου απλώς την ευχαρίστηση που προσφέρει ένα πιάτο ζεστής σούπας επί πέντε διαφορετικά φαγητά, τα οποία δεν έχουν απαραιτήτως ανεβασμένη θερμοκρασία λόγω μαγειρέματος.

τι να φαω για να ζεσταθω iStock

Χειμώνας χωρίς τσουχτερές θερμοκρασίες δεν υφίσταται, για αυτό είτε είσαι φαν του κρύου καιρού, είτε όχι θα πρέπει να τις υποστείς την εποχή αυτή του χρόνου. Το παν, με την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, είναι να διατηρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα σου ζεστό, ώστε να μην τουρτουρίζεις μέσα ή έξω από το σπίτι. Σίγουρα, τα χοντρά πουλόβερ, το χειμωνιάτικο μπουφάν, το κασκόλ, τα γάντια και ο σκούφος είναι σίγουρα απαραίτητα για να διατηρήσεις ζεστή τη θερμοκρασία του σώματός σου, ωστόσο πραγματική δουλειά γίνεται μέσω της διατροφής και ας είσαι ντυμένη σαν κρεμμύδι.

Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά μας, ιδίως όταν έχει πολύ κρύο. Και αυτό γιατί, καταναλώνοντας τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται όσο λειτουργεί ο μεταβολισμός. Παρακάτω ακολουθούν τα πέντε βασικά τρόφιμα που θα σε "ζεστάνουν" πραγματικά φέτος τον χειμώνα:

Δημητριακά

Βρόμη, πλιγούρι, κινόα ακόμα και οι κλασσικές νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών αλλά και υδατανθράκων, δύο θρεπτικά συστατικά που κρατούν σε εγρήγορση τον μεταβολισμό για περισσότερη ώρα. Απέφυγε τρόφιμα πλούσια σε "απλούς" υδατάνθρακες, καθώς χωνεύονται πολύ πιο εύκολα, γεμίζοντας το σώμα περιττές θερμίδες.

Μπανάνες

Οι μπανάνες και γενικότερα τα φρούτα μπορούν να κρατήσουν ζεστό το σώμα σου, τόσο λόγο των φυτικών ινών που περιέχουν, όσο και της περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο, ένα βασικό μέταλλο που συμβάλει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Μπαχαρικά

Καρυκεύματα όπως το τζίντζερ, η κανέλα, το κύμινο, το τσίλι και το πιπέρι, όχι μόνο προσδίδουν ένα twist γεύσεις στα πιάτα μας, αλλά "ανεβάζουν" τη θερμοκρασία, ενισχύοντας τη μεταβολική διαδικασία. Μπορείς να προσθέσεις λίγο από το πιο αγαπημένο σου μέσα στο τσάι, τη σούπα ακόμα και το smoothie σου, απολαμβάνοντας στο μέγιστο τα οφέλη του.

Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Επιλογές χωρίς προσθήκη αλατιού και ζάχαρης, είναι εξαιρετικές πηγές καλών λιπαρών, θερμαίνοντας ταυτόχρονα το σώμα. Τα αποξηραμένα σύκα, οι χουρμάδες, τα καρύδια, τα ψητά αμύγδαλα περιέχουν υψηλές ποσότητες σιδήρου και μπορούν εύκολα να συνδυαστούν με ένα ζεστό αφέψημα για πιο "ζεστό" αποτέλεσμα.

Άπαχο κρέας

Συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σου άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, φιλέτο μοσχάρι κ.α., γεμίζεις το σώμα σου σίδηρο και θρεπτικά συστατικά, τα οποία μεταβολίζονται με πιο αργούς ρυθμούς, διατηρώντας το σώμα ζεστό.

Διάβασε επίσης: Κρύο, καιρός για σούπα - Τα μυστικά για τέλεια σούπα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i