Ελαιόλαδο ή ελιές; Τι είναι καλύτερο για τη διατροφή και την υγεία;

Προέρχονται από τον ίδιο καρπό, αλλά προσφέρουν διαφορετικά διατροφικά οφέλη.

ελιές iStock

Το ελαιόλαδο και οι ολόκληρες ελιές προέρχονται και οι δύο από τον ίδιο καρπό, αλλά προσφέρουν διαφορετικά διατροφικά οφέλη. Ενώ και τα δύο αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τις διαφορές μεταξύ των δύο και πώς να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου.

Διατροφικό περιεχόμενο

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ του ελαιολάδου και των ολόκληρων ελιών είναι το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Οι ελιές είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών ενώσεων που δεν υπάρχουν στο ελαιόλαδο. Από την άλλη πλευρά, το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή καλών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς.

Το θρεπτικό περιεχόμενό τους:

Ολόκληρες ελιές (28 γρ):

Θερμίδες: 37
Λίπος: 3,4 γρ
Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 0,2 γρ
Υδατάνθρακες: 1,3 γραμμάρια
Νάτριο: 155 χιλιοστόγραμμα

Ελαιόλαδο (1 κ.σ. ή 15 mL):

Θερμίδες: 120
Λίπος: 14 γραμμάρια
Μονοακόρεστα λιπαρά: 9,9 γραμμάρια
Πολυακόρεστα λίπη: 1,4 γραμμάρια
Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 13% της ημερήσιας αξίας
Οφέλη για την υγεία

Τόσο οι ελιές όσο και το ελαιόλαδο προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, είναι μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από την οξειδωτική βλάβη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξεις τόσο τις ελιές όσο και το ελαιόλαδο στη διατροφή σου. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

Ελιές: Πρόσθεσε ελιές σε σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών ή χρησιμοποίησέ τις ως επικάλυψη για πίτσα. Μπορείς επίσης να τα καταναλώσεις ως σνακ μόνες τους ή σε συνδυασμό με τυρί και κράκερ.

Ελαιόλαδο: Χρησιμοποίησε το ελαιόλαδο ως πηγή υγιούς λίπους στη μαγειρική, όπως το σοτάρισμα λαχανικών ή το ψήσιμο κρεάτων. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις ως ντρέσινγκ για σαλάτες ή ως ντιπ για ψωμί. Όταν επιλέγεις ελαιόλαδο, προτίμησε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι λιγότερο επεξεργασμένο και περιέχει περισσότερες ευεργετικές ενώσεις από άλλα είδη ελαιολάδου.

Ενώ τόσο οι ελιές όσο και το ελαιόλαδο αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, προσφέρουν διαφορετικά διατροφικά οφέλη. Οι ελιές είναι καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή υγιεινών λιπαρών. Ενσωμάτωσε και τα δύο στη διατροφή σου για να αποκομίσεις τα οφέλη για την υγεία και να βελτιώσεις τη γεύση των γευμάτων σου.

Ελιές: Σου προσφέρουν ό,τι και το ελαιόλαδο; Και πώς να μειώσεις την περιεκτικότητά τους σε νάτριο;

Μπορείς να καταναλώνεις στο ίδιο γεύμα ελιές και ελαιόλαδο; 

Ναι, μπορείς να καταναλώσεις ελιές και ελαιόλαδο στο ίδιο γεύμα και μάλιστα είναι αρκετά συνηθισμένο να το κάνουμε στη μεσογειακή κουζίνα. Οι ελιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γευστική προσθήκη σε σαλάτες, πίτσα και πιάτα ζυμαρικών, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα ή ως ντρέσινγκ για σαλάτες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχεις τα μεγέθη των μερίδων και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, καθώς τόσο οι ελιές όσο και το ελαιόλαδο είναι σχετικά υψηλά σε θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες, ενώ μόλις πέντε μεγάλες ελιές περιέχουν περίπου 50 θερμίδες. Μια μερίδα ελιών είναι συνήθως περίπου 5-6 ελιές, ενώ μια μερίδα ελαιόλαδο είναι μια κουταλιά της σούπας (15 ml). Επομένως, εάν θέλεις να συμπεριλάβεις και τα δύο στο ίδιο γεύμα, μπορείς να μειώσεις λίγο την εκάστοτε ποσότητα, τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στις ελιές. 

Τέλος, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας ή έναν διαιτολόγο για να καθορίσεις τις ατομικές σου διατροφικές ανάγκες και να βεβαιωθείς ότι ακολουθείς μια καλά ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i