Τα διατροφικά οφέλη της ελληνικής κουλτούρας του μεζέ

Πώς θα σε βοηθήσει και γενικότερα στη διατροφή σου.

κουλτούρα του μεζέ iStock

Συνεργάστηκε η διατροφολόγος Δήμητρα Γλυνού (cibus.gr). 

Η κουλτούρα του μεζέ, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μεσογειακή τακτική της κοινής χρήσης μικρών πιάτων φαγητού με την οικογένεια και τους φίλους, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. 

Ο μεζές είναι ένα στυλ φαγητού που ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά πλέον είναι δημοφιλές σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η λέξη "μεζέ" προέρχεται από την περσική λέξη "mazze" που σημαίνει "γεύση" ή "σνακ". Στην κουλτούρα των μεζέδων, μια ποικιλία από μικρά πιάτα σερβίρονται μαζί ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης της κοινωνικοποίησης και της συζήτησης. Τα πιάτα μπορεί να είναι ζεστά ή κρύα και μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα, από ντιπ και αλείμματα μέχρι ψητά θαλασσινά και λαχανικά. Μερικά κοινά πιάτα μεζέ περιλαμβάνουν χούμους, ντολμάδες και πίτες. Τα πιάτα συνοδεύονται συχνά από ψωμί ή κράκερ αλλά και από κρασί, μπύρα ή άλλα ποτά. Αυτή η πρακτική έχει πολλά διατροφικά οφέλη που αξίζει να δεις παρακάτω.

Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών

Η κουλτούρα του μεζέ δίνει έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων τροφών όπως λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενσωματώνοντας την κουλτούρα του μεζέ στη διατροφή σου, μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και να βελτιώσεις τη συνολική υγεία του πεπτικού σου συστήματος.

Πολλά αντιοξειδωτικά

Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως ως μέρος της κουλτούρας του μεζέ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και Αλτσχάιμερ. Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά που καταναλώνονται συνήθως στους μεζέδες περιλαμβάνουν ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Καλά λιπαρά 

Η κουλτούρα του μεζέ δίνει επίσης έμφαση στην κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς. Αυτά τα λίπη είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, την παραγωγή ορμονών και την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Επιπλέον, η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μειωμένη κατανάλωση κρέατος

Η Καθαρά Δευτέρα ενθαρρύνει την κατανάλωση φυτικών τροφών και τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Αυτό είναι ευεργετικό τόσο για την προσωπική όσο και για την περιβαλλοντική υγεία. Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. 

Ποικιλία θρεπτικών συστατικών

Οι μεζέδες συνήθως παρασκευάζονται με μια ποικιλία φρέσκων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και άπαχων πρωτεϊνών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να λάβεις ένα μεγάλο φάσμα θρεπτικών συστατικών σε ένα μόνο γεύμα. Για παράδειγμα, το χούμους παρασκευάζεται με ρεβίθια, τα οποία είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο. Τα ψητά λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών, ενώ τα ψητά θαλασσινά - ή ενίοτε κρέατα - παρέχουν πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Έλεγχος μερίδας

Ένα από τα οφέλη της κουλτούρας του μεζέ είναι ότι ενθαρρύνει τον έλεγχο της μερίδας. Αντί να καταναλώνεις μια μεγάλη μερίδα, οι μεζέδες αποτελούνται από μικρά πιάτα που προορίζονται για κοινή χρήση. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την υπερκατανάλωση τροφής και μπορεί να σε διευκολύνει να ακολουθήσεις μια πιο υγιεινή διατροφή.

+ Κοινωνικοποίηση

Η κουλτούρα του μεζέ έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση και την απόλαυση καλού φαγητού με τους φίλους και την οικογένεια. Αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, καθώς η κοινωνικοποίηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση. Επιπλέον, η κοινή χρήση φαγητού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας και της σύνδεσης.

Πώς θα εντάξεις αυτή τη φιλοσοφία γενικότερα στη διατροφή σου

Εάν θέλεις να προσθέσεις λίγη ποικιλία στη διατροφή σου, ενώ εξακολουθείς να τρως υγιεινά, τότε μπορείς να ενσωματώσεις τη φιλοσοφία αυτή στα γεύματά σου. Εδώ θα βρεις τους τρόπους για το πώς μπορείς να αρχίσεις να την ενσωματώνεις στα γεύματά σου. Η ενσωμάτωση του μεζέ στα γεύματά είναι εύκολη – το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να επιλέξεις μια ποικιλία από μικρά πιάτα για να τα σερβίρεις μαζί. 

Επίλεξε μια ποικιλία από πιάτα

Το κλειδί για ένα επιτυχημένο... μεζεδογεύμα είναι να έχεις μια ποικιλία από πιάτα με διαφορετικές γεύσεις και υφές. Σκέψου να συμπεριλάβεις ντιπ όπως χούμους ή ταραμοσαλάτα, ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνα και κολοκυθάκια, θαλασσινά όπως σουπιές, γαρίδες και καλαμάρι (ή άλλες περιόδους εκτός Καθαράς Δευτέρας κρέατα όπως κοτόπουλο ή αρνί, τυριά ή αυγά βραστά) και γενικότερα leftovers από φαγητά. 

Κάν'το πολύχρωμο

Μία από τις χαρές της κουλτούρας του μεζέ είναι η οπτική έλξη των πιάτων. Προσπάθησε να επιλέξεις πιάτα με διαφορετικά χρώματα για να δημιουργήσεις ένα οπτικά ελκυστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να συμπεριλάβεις κόκκινες πιπεριές, πράσινες ελιές και φρούτα ως γαρνιτούρα. 

Μείνε στο ένα πιάτο 

Μπορεί στη συγκεκριμένη φιλοσοφία να συνδυάζονται πολλά μικρά πιάτα μαζί, όμως εσύ, προκειμένου να μην ξεφύγεις θερμιδικά, περιορίσου στη σύνθεση ενός πιάτου που θα περιέχει ποικιλία επιλογών, γεύσεων, υφών και χρωμάτων. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i