Αλίπαστα: Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους

Και μερικές συμβουλές για τη σωστότερη κατανάλωση αλίπαστων.

Αλίπαστα iStock

Ta αλίπαστα, δηλαδή τα συντηρημένα σε αλάτι ψάρια, είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο. Η ωρίμανση είναι η διαδικασία διατήρησης των ψαριών με την προσθήκη αλατιού, ζάχαρης και μερικές φορές άλλων συστατικών όπως βότανα ή μπαχαρικά, που δημιουργούν μια μοναδική γεύση και υφή στο ψάρι. Ενώ τα παστά ψάρια μπορεί να είναι ένα νόστιμο και βολικό σνακ ή συστατικό ενός πιάτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τόσο τα πιθανά οφέλη για την υγεία όσο και τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτού του τροφίμου.

Οφέλη από την κατανάλωση αλίπαστων 

Πλούσια σε πρωτεΐνες: Τα αλίπαστα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επισκευή των μυών, των ιστών και των κυττάρων του σώματος. Μια μερίδα 28 γρ. ωριμασμένης ρέγγας περιέχει περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα παστά ψάρια, ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και κατάθλιψης.

Πυκνά σε θρεπτικά συστατικά: Τα αλίπαστα είναι επίσης μια καλή πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες D, B12 και σελήνιο. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, ενώ η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το σελήνιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση αλίπαστων 

Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Τα αλίπαστα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα υγείας. Μια μερίδα 28 γρ. παστού σολομού περιέχει περίπου 1.280 χιλιοστόγραμμα νατρίου, που είναι περισσότερο από το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για τους ενήλικες.

Πιθανή έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες: Ορισμένοι τύποι ψαριών, ειδικά αυτά που αλιεύονται άγρια, μπορεί να περιέχουν περιβαλλοντικές τοξίνες όπως υδράργυρο. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να συσσωρευτούν στα ψάρια καθώς τρέφονται με άλλα μολυσμένα ψάρια ή πλαγκτόν. Οι έγκυες γυναίκες, οι θηλάζουσες μητέρες και τα μικρά παιδιά συμβουλεύονται να περιορίσουν την κατανάλωση ορισμένων τύπων ψαριών λόγω του κινδύνου τοξικότητας από τον υδράργυρο.

Επεξεργασμένο κρέας: Τα παστά ψάρια θεωρούνται επεξεργασμένο κρέας και η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Συμβουλές για την κατανάλωση αλίπαστων:

Η κατανάλωση αλίπαστων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις γεύση και θρεπτικά συστατικά στα γεύματά σου, αλλά είναι σημαντικό να τα καταναλώνεις με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη του, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την κατανάλωση τους: 

  • Συνόδευσε το ψάρι με ολόκληρες τροφές: Όταν καταναλώνεις αλίπαστα, συνόδευσέ τα με ολόκληρες τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά για να εξισορροπήσεις το γεύμα και να αυξήσεις τη συνολική θρεπτική αξία.
  • Παρακολούθηση μερίδων: Το ψάρι αυτό είναι πυκνό σε θερμίδες, επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείς τα μεγέθη μερίδων για να αποφύγεις την κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων. Ένα μέγεθος μερίδας ψημένου ψαριού είναι συνήθως περίπου 30 γρ. αλίπαστου. 
  • Περιόρισε την κατανάλωση ορισμένων τύπων ωριμασμένων ψαριών: Ορισμένοι τύποι ψαριών, ειδικά αυτά που αλιεύονται άγρια, μπορεί να περιέχουν περιβαλλοντικές τοξίνες. 
  • Ενσωμάτωσε τα αλλαντικά ψαριού σε μια ισορροπημένη διατροφή: Τα αλίπαστα μπορούν να είναι μια καλή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά δεν πρέπει να είναι η μοναδική πηγή πρωτεΐνης σε αυτή. Ενσωμάτωσε μια ποικιλία πηγών πρωτεΐνης, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς, στη διατροφή σας.
  • Επίλεξε αλίπαστα υψηλής ποιότητας: Αναζήτησε ψάρια υψηλής ποιότητας, βιώσιμης προέλευσης από αξιόπιστες μάρκες ή προμηθευτές. Διάβασε την ετικέτα και έλεγξε για τυχόν πρόσθετα συντηρητικά ή συστατικά που μπορεί να θέλεις να αποφύγεις.
  • Περιόρισε την πρόσληψη νατρίου: Για να περιορίσεις την πρόσληψη νατρίου, επίλεξε ποικιλίες ψαριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ξέπλυνε το ψάρι πριν το καταναλώσεις. 

Ενώ τα παστά ψάρια μπορεί να είναι μια θρεπτική και γευστική προσθήκη στη διατροφή, είναι σημαντικό να τα καταναλώνεις με μέτρο και να γνωρίζεις τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση αυτού του τροφίμου. Επιλέγοντας ψάρι υψηλής ποιότητας, βιώσιμης προέλευσης, περιορίζοντας την πρόσληψη νατρίου και διαφοροποιώντας τις πηγές πρωτεΐνης σου, μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη αυτής της τροφής ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους.

Πώς να μαγειρέψω τα ψάρια και τα θαλασσινά σωστά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i