Πουρές πατάτας: Συμβουλές για ένα πιο υγιεινό (αλλά το ίδιο νόστιμο) αποτέλεσμα

Κάνοντας απλές αλλαγές, μπορείς να απολαύσεις αυτό το κλασικό comfort food χωρίς να θυσιάσεις τους στόχους σου.

iStock iStock

Ο πουρές πατάτας είναι ένα από τα αγαπημένα comfort foods, αλλά μπορεί επίσης να είναι υψηλός σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι για να κάνεις τον πουρέ πατάτας πιο υγιεινό χωρίς να θυσιάσεις τη γεύση ή την υφή.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να φτιάξεις έναν νόστιμο αλλά υγιεινό πουρέ πατάτας:

Χρησιμοποίησε γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά αντί για βούτυρο και κρέμα:

Το βούτυρο και η κρέμα χρησιμοποιούνται συχνά για να δώσουν στον πουρέ πατάτας την πλούσια, κρεμώδη υφή τους, αλλά είναι επίσης πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Για να κάνεις τον πουρέ πατάτας πιο υγιεινό, σκέψου να χρησιμοποιήσεις γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Αυτές οι επιλογές μπορούν ακόμα να προσφέρουν κρεμώδη υφή χωρίς πρόσθετα λιπαρά και θερμίδες. Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις έναν συνδυασμό γάλακτος ή γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών και μικρής ποσότητας βουτύρου ή κρέμας.

Ενσωμάτωσε λαχανικά:

Ένας άλλος τρόπος για να κάνεις τον πουρέ πατάτας πιο υγιεινό είναι να ενσωματώσεις λαχανικά όπως το κουνουπίδι ή τις γλυκοπατάτες. Αυτά τα λαχανικά μπορούν να προσθέσουν γεύση, υφή και θρεπτική αξία στον πουρέ πατάτας. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις να αντικαταστήσεις τις μισές πατάτες με κουνουπίδι ή γλυκοπατάτες. Ή, μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις ψητό σκόρδο ή καραμελωμένα κρεμμύδια στον πουρέ πατάτας για επιπλέον γεύση.

Χρησιμοποίησε βότανα και μπαχαρικά:

Αντί να βασιστείς στο αλάτι για να προσθέσεις γεύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις  βότανα και μπαχαρικά. Τα φρέσκα βότανα όπως ο μαϊντανός, το θυμάρι και το δεντρολίβανο μπορούν να προσθέσουν φρεσκάδα και πολυπλοκότητα στον πουρέ πατάτας σου. Μπαχαρικά όπως σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού ή πάπρικα μπορούν επίσης να προσθέσουν βάθος στη γεύση. Χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά, μπορείς να μειώσεις την πρόσληψη νατρίου και να κάνεις το αποτέλεσμα πιο υγιεινό.

Παρακολούθησε τις μερίδες:

Τέλος, είναι σημαντικό να προσέχεις το μέγεθος της μερίδας όταν πρόκειται για πουρέ πατάτας. Ενώ μπορούν να αποτελούν ένα υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι εύκολο να το παρακάνεις και να καταναλώσεις πάρα πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Μείνε σε ένα μέτριο μέγεθος μερίδας και προσπάθησε να εξισορροπήσεις τον πουρέ πατάτας σας με μια πηγή πρωτεΐνης και λαχανικά για να δημιουργήσεις ένα καλά δομημένο γεύμα.

Κάνοντας απλές αντικαταστάσεις όπως η χρήση γάλακτος ή γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών αντί για βούτυρο και κρέμα, ενσωματώνοντας λαχανικά, χρησιμοποιώντας βότανα και μπαχαρικά και παρακολουθώντας τις μερίδες σου, μπορείς να απολαύσεις αυτό το κλασικό comfort food χωρίς να θυσιάσεις τους στόχους σου. Πειραματίσου με διαφορετικές συνταγές και υλικά για να βρεις τον συνδυασμό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Τοστ με αυγό: 5 διαφορετικοί πουρέδες λαχανικών για τέλειο και υγιεινό αποτέλεσμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i