Τέσσερις βασικοί κανόνες για να φτιάξεις το πιο υγιεινό σάντουιτς

Και θα μπορεί να συγκριθεί σε νοστιμιά με κάθε έτοιμο.

υγιεινό σάντουιτς iStock

Ανοιχτά, κλειστά, με γαλλική μπαγκέτα, ιταλική τσιαμπάτα ή απλές φέτες του τοστ, με τυριά και αλλαντικά, ροζ σος, λίγο μαρουλάκι και στην καλύτερη ντομάτα και κρεμμύδι, το σάντουιτς αποτελεί την πιο γρήγορη και εύκολη λύση όταν η πείνα χτυπάει κόκκινο. Ακολουθώντας βέβαια μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, το συγκεκριμένο σνακ, ειδικά όταν το προμηθεύεσαι από το κυλικείο της δουλειάς ή τον φούρνο της γειτονιάς, δεν αποτελεί σίγουρα διατροφικά την καλύτερη επιλογή.

Τα σάντουιτς όμως δεν είναι από την φύση τους ανθυγιεινά και προφανώς μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός σωστού διατροφικού προγράμματος, αφού με τις κατάλληλες προσθήκες μπορείς να έχεις ένα ολοκληρωμένο γεύμα για πρωινό, μεσημεριανό ακόμα και βραδινό, αρκεί να εφαρμόσεις τους παρακάτω τέσσερις βασικούς κανόνες για να φτιάξεις ή να παραγγείλεις το πιο υγιεινό σάντουιτς.

Κάνονας no1: Η υγιεινή βάση είναι το παν

Προφανώς και το υγιεινό σάντουιτς βασίζεται σε μια "υγιεινή βάση". Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δώσεις προσοχή στο ψωμί που θα χρησιμοποιήσεις, το οποίο διατροφικά θα ήταν πιο σωστό να είναι ολικής άλεσης, με τις καλύτερες επιλογές να συγκεντρώνουν στα συστατικά τους περισσότερα από πέντε γραμμάρια φυτικών ινών, ώστε να απολαύσεις πραγματικά οφέλη από την κατανάλωση του εν λόγω σνακ. Αναζήτησε ψωμί ολικής άλεσης φτιαγμένο όχι μόνο από σιτάρι, αλλά και από βρώμη, φαγόπυρο, κριθάρι κ.α.

Κανόνας no2: Πρόσθεσε την ιδανική πηγή πρωτεΐνης

Αντί για λιπαρά αλλαντικά γεμάτα νάτριο όπως είναι το μπέικον, το ζαμπόν, το προσούτο, η μορταδέλα κ.α, κατέφυγε σε άπαχες επιλογές όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, ο σολομός, ο τόνος , ακόμα και το βούτυρο ξηρών καρπών. Οι επιλογές τυριού είναι τόσες πολλές, που σίγουρα θα βρεις την ιδανική κοντά στις προτιμήσεις σου αρκεί να έχει μειωμένα λιπαρά. Το υγιεινό σάντουιτς μπορεί να περιέχει τόσο τυριά, όσο και αλλαντικά αρκεί φυσικά να μην το παρακάνεις με τις ποσότητες.

Κανόνας no3: Τα χρώματα είναι αυτά που προσδίδουν θρεπτικά συστατικά

Και όπου χρώματα, εννοούμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Από τα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το kale και η ρόκα, μέχρι την ντομάτα, τις χρωματιστές πιπεριές, τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι, το σάντουιτς μετατρέπεται σε υγιεινό γεύμα με την προσθήκη θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη, κομμάτια μήλου, ανανά, μπανάνας, πορτοκαλιού και φράουλες συνοδεύουν άψογα ένα υγιεινό και "γλυκό" σάντουιτς.

Κανόνας no4: Άρωμα και νοστιμιά με έξτρα συστατικά

Ένα ολοκληρωμένο σάντουιτς συνήθως περιέχει κάποια σος ή σάλτσα, με την βοήθεια της οποίας όλα τα υλικά που θα προσθέσεις αποκτούν ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Και στην περίπτωση του υγιεινού σάντουιτς ισχύει ακριβώς το ίδιο. Πρόσθεσε άρωμα και έξτρα γεύση με αλείμματα όπως χούμους, τζατζίκι, vinaigrette ελαιόλαδου με κρέμα βαλσάμικου, μουστάρδα.

Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξω το τοστ; 10 Dos και Don’ts για ένα υγιεινό αποτέλεσμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i