Σπόρος μουστάρδας: Τα διατροφικά οφέλη του βασικού συστατικού της μουστάρδας

Πώς τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, μετάλλων και υγιών λιπαρών του σπόρου τον καθιστούν μία θρεπτική προσθήκη σε γεύματα και σνακ.

Σπόρος μουστάρδας iStock

Ο σπόρος της μουστάρδας μπορεί να είναι μικροσκοπικός, αλλά έχει ισχυρή θρεπτική δράση. Όχι μόνο είναι το βασικό συστατικό στην αφράτη και γευστική μουστάρδα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, αλλά είναι επίσης μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, μετάλλων και υγιεινών λιπών.

Σπόρος μουστάρδας: Τα διατροφικά οφέλη του

Ένα από τα κύρια διατροφικά οφέλη του σπόρου μουστάρδας είναι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες από επιβλαβή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να συμβάλουν σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ. Οι σπόροι μουστάρδας έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, ένα είδος αντιοξειδωτικού, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, οι σπόροι μουστάρδας είναι επίσης μια καλή πηγή πολλών μετάλλων, όπως ασβέστιο, σίδηρος και μαγνήσιο. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για υγιή οστά, μύες και αιμοφόρα αγγεία και μπορούν να βοηθήσουν στη στήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Είναι επίσης μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λίπη είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Πώς όμως μπορείς να εντάξεις τους σπόρους μουστάρδας στη διατροφή σου για να αποκομίσεις αυτά τα θρεπτικά οφέλη; Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  • Πρόσθεσε σπόρους μουστάρδας σε σπιτικά μείγματα μπαχαρικών. Ψήσε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα στεγνό τηγάνι μέχρι να αρχίσουν να σκάνε, στη συνέχεια άλεσέ τους και ανακατάψέ τους με άλλα μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο και κουρκουμά για ένα γευστικό μείγμα μπαχαρικών.
  • Χρησιμοποίησε σπόρους μουστάρδας σε σάλτσες για σαλάτες. Ανακάτεψε μαζί τους σπόρους μουστάρδας με ελαιόλαδο, ξύδι και μέλι για ένα αφράτο και θρεπτικό dressing πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη.
  • Ρίξε τους σπόρους σε ψητά λαχανικά. Ρίξε στα αγαπημένα σου λαχανικά ελαιόλαδο και σπόρους μουστάρδας πριν τα ψήσεθς για ένα τραγανό και γευστικό αποτέλεσμα.
  • Φτιάξε τη δική σου μουστάρδα. Άλεσε τους σπόρους μουστάρδας σε μια πάστα και ανακάτεψε με ξύδι, μέλι και άλλα καρυκεύματα για να δημιουργήσεις τη δική σου σπιτική μουστάρδα που είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη. Δες στο παρακάτω βίντεο πώς θα την φτιάξεις:

 

Ενσωματώνοντας σπόρους μουστάρδας στη διατροφή σου με αυτούς τους τρόπους, μπορείς να απολαύσεις τα πολλά διατροφικά οφέλη αυτού του μικροσκοπικού αλλά ισχυρού σπόρου. Δοκίμασε αυτές τις ιδέες και πειραματίσου με διάφορους τρόπους για να χρησιμοποιήσεις σπόρους μουστάρδας και να προσθέσεις γεύση και θρεπτική αξία στα γεύματα και τα σνακ σου.

Ποια βότανα και μπαχαρικά ενισχύουν το αδυνάτισμα;

Πιπέρι καγιέν VS τσίλι σε σκόνη: Σε τι διαφέρουν τα spicy αυτά μπαχαρικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i