Πώς μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου η κατανάλωση λιναρόσπορου;

Τα οφέλη από την ενσωμάτωση των λιναρόσπορων στη διατροφή σου και πώς μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σου.

Λιναρόσπορος iStock

Οι λιναρόσποροι είναι μικροί, καφέ ή χρυσαφί σπόρο, πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, λιγνάνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στο σώμα. Παρακάτω θα ανακαλύψεις τα οφέλη από την ενσωμάτωση των λιναρόσπορων στη διατροφή σου και πώς μπορούν να επηρεάσουν το σώμα σου.

Μπορούν οι σπόροι να αντικαταστήσουν τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή;

Πεπτική υγεία

Οι λιναρόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην προώθηση της κανονικής λειτουργίας του συστήματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων πεπτικών διαταραχών, όπως η εκκολπωματίτιδα.

Υγεία της καρδιάς

Οι λιναρόσποροι περιέχουν υψηλά επίπεδα άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ορμονική ισορροπία

Οι λιναρόσποροι περιέχουν λιγνάνες, οι οποίες είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων ορμονών στο σώμα. Οι λιγνάνες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις.

Υγεία του δέρματος

Οι λιναρόσποροι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί να συμβάλει σε μια πιο καθαρή επιδερμίδα και πιο υγιή όψη δέρματος.

Διαχείριση βάρους

Οι λιναρόσποροι μπορούν να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε ένα σχέδιο διαχείρισης βάρους, καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτάτη. Οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λαχτάρας και στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Οι λιναρόσποροι είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και ευέλικτη τροφή που μπορεί να έχει πολυάριθμες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό σου. Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, να προάγουν την υγεία της καρδιάς, να ρυθμίσουν τα επίπεδα ορμονών, να υποστηρίξουν το υγιές δέρμα και να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Η προσθήκη λιναρόσπορων στη διατροφή είναι εύκολη και μπορείς να τους πασπαλίσεις πάνω από δημητριακά ή γιαούρτι, να προστεθούν σε smoothies ή να ενσωματωθούν σε αρτοσκευάσματα.

Ποιοι σπόροι σου κάνουν καλό ανάλογα με τις ανάγκες σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i