Εκχύλισμα βανίλιας: Με τι να το αντικαταστήσεις στις συνταγές σου

Ξέμεινες από βανίλια; Τα συστατικά που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη.

εκχυλισμα_βανιλιας iStock

Το εκχύλισμα βανίλιας είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό της ζαχαροπλαστικής καθώς χρησιμοποιείται σε πολλές γλυκές συνταγές, δίνοντας έξτρα άρωμα και γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, η προσθήκη του σε ορισμένες βασικές συνταγές θεωρείται απαραίτητη, τόσο για την ακριβή σύσταση, όσο και την ομοιόμορφη γεύση τους. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή σίγουρα θα έχεις μπει σε σκέψεις σχετικά με την διατροφική αξία του εν λόγω συστατικού, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο υλικό.

Τι είναι το εκχύλισμα βανίλιας και ποια η διατροφική του αξία;

Το εκχύλισμα βανίλιας είναι διάλυμα που παρασκευάζεται με την διαβροχή και διήθηση λοβών βανίλιας σε διάλυμα ουδέτερης αλκοόλης και νερού. Θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε πολλά δυτικά επιδόρπια, ειδικά σε αρτοσκευάσματα όπως κέικ, μπισκότα και μπράουνις, ωστόσο η παράλειψη ή αντικατάστασή του δεν πρόκειται να καταστρέψει συνολικά την συνταγή σου. Η διατροφική αξία του εκχυλίσματος βανίλιας είναι εξαιρετικά πλούσια και θρεπτική αφού περιέχει υψηλές ποσότητες μαγγανίου, ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης B2 και B3, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην προστασία και θωράκιση του οργανισμού.

Με τι να αντικαταστάσεις το εκχύλισμα βανίλιας εάν ξεμείνεις:

Με ένα διαφορετικό εκχύλισμα

Αντικαθιστώντας το εκχύλισμα βανίλιας με ένα διαφορετικό εκχύλισμα καρπού, όπως αμυγδάλου, καρύδας ή φουντουκιού δεν πρόκειται να βλάψεις σημαντικά την συνταγή σου. Απλώς φρόντισε να μειώσεις την ποσότητα του νέου εκχυλίσματος στο μισό της βανίλιας που θα χρησιμοποιούσες ώστε να μην δώσεις παραπάνω ένταση γευστικά από αυτή που χρειάζεσαι.

Σκόνη εσπρέσο

Αν είσαι λάτρης του εσπρέσο, τότε δεν θα έχεις αφήσει σχεδόν ποτέ άδεια την συσκευασία που τον διατηρείς φρέσκο. Πρόσθεσε μια μικρή ποσότητά αυτού (μισό κουταλάκι του γλυκού ή λιγότερο) σε ένα μπολ και ρίχνοντας μερικές σταγόνες νερό, μετέτρεψε το σε ένα πλούσιο αρωματικό για την συνταγή σου.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας έχουν παρόμοια λεπτή γεύση και αρωματικές νότες, οπότε η αντικατάσταση του δεύτερου με το πρώτο ίσως περάσει εντελώς απαρατήρητη.

Ανατολίτικα μπαχαρικά

Μια ακόμα επιλογή που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το εκχύλισμα βανίλιας στις γλυκές συνταγές σου θα μπορούσαν να είναι τα "ζεστά" μπαχαρικά της Ανατολής. Η κανέλα, το κάρδαμο και το μοσχοκάρυδο διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες, αφήνοντας μια ευχάριστη εσάνς στο τελικό αποτέλεσμα, αντί της "κενής" γεύσης. Εάν η συνταγή απαιτεί 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια, πρόσθεσε 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό της επιλογής σου, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιη η ισορροπία.

Διάβασε επίσης: Ποια αποξηραμένα φρούτα είναι κατάλληλα για δίαιτα;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i