Είναι το ταχίνι καλή πηγή πρωτεΐνης;

Πολλοί αναρωτιούνται αν το ταχίνι είναι καλή πηγή πρωτεΐνης.

ταχίνι iStock

Το ταχίνι είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υγιή λίπη, φυτικές ίνες και μέταλλα. Πολλοί αναρωτιούνται αν το ταχίνι είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και η απάντηση είναι ναι! Παρακάτω θα δούμε τη θρεπτική αξία του ταχινιού, την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και τα οφέλη του για την υγεία.

Διατροφική Αξία Ταχίνι

Το ταχίνι είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που περιέχει μια ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και μακροθρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα (2 κουταλιές) ταχίνι (περίπου 30 γραμμάρια) παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 178
Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
Λίπος: 16 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
Ασβέστιο: 13% της ημερήσιας τιμής 
Σίδηρος: 10% της ημερήσιας τιμής 
Μαγνήσιο: 24% της ημερήσιας τιμής 
Φώσφορος: 17% της ημερήσιας τιμής 
Κάλιο: 3% της ημερήσιας τιμής 
Ψευδάργυρος: 7% της ημερήσιας τιμής 

Από το πρωινό έως το βραδινό: Πώς το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να ενισχύσει την καθημερινή σου διατροφή

Το ταχίνι είναι επίσης μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά τα λίπη βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Πρωτεϊνική Περιεκτικότητα Ταχίνι

Το ταχίνι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, με 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα δύο κουταλιών της σούπας. Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει ζωτικό ρόλο στην οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα. Βοηθά επίσης στη διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και των ενζύμων.

Ενώ τα 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα μπορεί να μη φαίνονται πολλά, το ταχίνι μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης όταν συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορεί να αναμειχθεί με ρεβίθια για να παρασκευαστεί χούμους, το οποίο παρέχει επιπλέον 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα μισού φλιτζανιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σάλτσα ή dressing για σαλάτες, ψητά λαχανικά ή ψητά κρέατα, προσθέτοντας μια έξτρα ποσότητα πρωτεΐνης στο γεύμα σου.

Οφέλη για την υγεία του ταχινιού

Εκτός από την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, το ταχίνι προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να σκεφτείς να προσθέσεις ταχίνι στη διατροφή σου:

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το ταχίνι είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σουσαμιού, του κύριου συστατικού του ταχινιού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.

Προωθεί την υγεία των οστών

Το ταχίνι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητα μέταλλα για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το χτίσιμο και τη διατήρηση γερών οστών, ενώ το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και τον σχηματισμό οστών. Ο φώσφορος είναι επίσης σημαντικός για την υγεία των οστών, καθώς βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.

Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το ταχίνι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου. Περιέχει επίσης ενώσεις που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πρεβιοτικά αποτελέσματα και υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το ταχίνι είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνεται με μέτρο. Τα υγιή λίπη και οι φυτικές ίνες στο ταχίνι συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, τα οποία μπορούν να μειώσουν την υπερκατανάλωση τροφής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υγιεινή εναλλακτική λύση στη μαγιονέζα, το βούτυρο ή τις σάλτσες με βάση την κρέμα, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i