Berrylicious! Tα οφέλη των μούρων και μερικές ιδέες για να τα καταναλώσεις

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου για τους λάτρεις των μούρων.

Μούρα unsplash

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι μια υπέροχη εποχή του χρόνου για τους λάτρεις των μούρων. Φρέσκα, ζουμερά μούρα όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι στην εποχή τους και διατίθενται σε αφθονία. Αυτά τα φρούτα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά είναι επίσης γεμάτα με οφέλη για την υγεία που τα καθιστούν εξαιρετική προσθήκη σε κάθε διατροφή. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μούρων και ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σου;

Φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μούρων. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά είναι υψηλές σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει μόνο περίπου 50 θερμίδες, αλλά παρέχει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C. Εκτός από τη διατροφική τους αξία, οι φράουλες έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση της φλεγμονής.

Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι ένα άλλο νόστιμο και θρεπτικό μούρο που είναι στην εποχή του. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για την προαγωγή της υγείας του πεπτικού συστήματος και την προστασία από χρόνιες ασθένειες. Τα σμέουρα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Επιπλέον, είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες, με ένα φλιτζάνι σμέουρα να περιέχει μόνο περίπου 60 θερμίδες.

Bατόμουρα

Τα βατόμουρα συχνά αναφέρονται ως "υπερτροφή" λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα ένα είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνες, που δίνουν στα βατόμουρα το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Τα βατόμουρα είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

Ιδέες συνταγών

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τα μούρα είναι πόσο ευέλικτα είναι στην κουζίνα. Ακολουθούν μερικές ιδέες συνταγών που θα σε βοηθήσουν να εντάξεις περισσότερα μούρα στη διατροφή σου:

Μπολ Smoothie Berry: Ανακάτεψε κατεψυγμένα μούρα, γιαούρτι και γάλα για να φτιάξεις ένα παχύρρευστο και κρεμώδες smoothie. Ρίξε το σε ένα μπολ και πρόσθεσε φρέσκα μούρα, granola και λίγο μέλι.

Ανάμεικτη σαλάτα μούρων: Ανακάτεψε σπανάκι, φράουλες σε φέτες, σμέουρα, βατόμουρα και μια χούφτα καρύδια. Περίχυσε με μια απλή βινεγκρέτ βαλσάμικο για μια ελαφριά και δροσερή σαλάτα.

Berry Yogurt Parfait: Στρώσε γιαούρτι, φρέσκα μούρα και γκρανόλα σε ένα ποτήρι για ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό ή σνακ.

Berry Crumble: Συνδύασε ανάμεικτα μούρα με λίγη ζάχαρη και λίγο corn flour και στη συνέχεια πρόσθεσε ένα μείγμα από αλεύρι, βρώμη, βούτυρο και καστανή ζάχαρη. Ψήσε στο φούρνο για ένα νόστιμο και υγιεινό επιδόρπιο.

Συνταγές με μούρα: Δύο υγιεινές συνταγές για να τα βάλεις στο πρόγραμμά σου


Τα εποχιακά μούρα είναι μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη σε κάθε διατροφή. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Είτε τα απολαμβάνεις μόνα τους, είτε σε smoothie, είτε ως μέρος επιδορπίου, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου και να αποκομίσεις τα πολλά οφέλη που έχουν να προσφέρουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i