Έξι διατροφικές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 50

Μπορείς να "κερδίσεις" τον χρόνο, όταν αλλάξεις την διατροφή σου!

διατροφικές συνήθειες iStock

Το να μεγαλώνουμε είναι αναπόφευκτο και παρά το γεγονός ότι η αγορά προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχουν προϊόντα που "σταματούν" ή "αντιστρέφουν" τη γήρανση, δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να γίνει αυτό.

Ευτυχώς, ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μας που θα έχουν μια μόνιμη επίδραση στον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε και στο πόσο υγιείς μπορούμε να είμαστε.

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν να επιβραδύνουμε τη γήρανση μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών. Μάλιστα, η ηλικία των 50 είναι μια σημαντική δεκαετία για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που μπορούν σίγουρα να ωφελήσουν σε ένα καλύτερο σώμα ακόμη και μετά τα 50.

6 διατροφικές συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση μετά τα 50

Διάβασε επίσης: Ενεργοποίηση μεταβολισμού: Η διατροφή που μας βοηθά στην ενίσχυσή του

διατροφικες_συνηθειες
Istock

  • Ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή

H παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης ενσωματώνοντας πιο υγιεινά λιπαρά και μειώνοντας την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτή η ενσωμάτωση δίνει μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη και βοηθούν στην υγιή γήρανση.

  • Πρόσθεσε φυτικές ίνες 

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή όσο μεγαλώνεις είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμη και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Για να πάρεις περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου, δοκίμασε να ενσωματώσεις περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φακές, λαχανικά και φρούτα στα καθημερινά σου γεύματα.

  • Πρόσθεσε πρωτεΐνη

Το σώμα αρχίζει να χάνει μυϊκή μάζα κάθε δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται μετά την ηλικία των 60 ετών. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό να εστιάσεις στο χτίσιμο περισσότερων μυών μετά την ηλικία των 50 ετών. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να βεβαιωθείς ότι τρως αρκετή πρωτεΐνη.

  • Ενσωμάτωση υγιεινών λιπαρών

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μπορεί να αυξηθεί ήδη από την ηλικία των 45 έως 55 ετών. Συνεπώς, όταν φτάνεις στα 50 σου πρέπει να εστιάσεις στο να διασφαλίσεις ότι έχεις μια υγιή καρδιά. Ενσωμάτωσε τα υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στην καθημερινή διατροφή σου.

  • Κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών

Ανάμεσα στα οφέλη της φυτικής διατροφής συμπεριλαμβάνεται η αυξημένη μακροζωία, η μείωση της φλεγμονής, η ενίσχυση της απώλειας βάρους, η μείωση των επιπέδων λιπιδίων και η σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης. Η ακολούθηση μιας φυτικής διατροφής στην καθημερινή σου ζωή έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης με διάφορους τρόπους.

  • Αποφυγή υπερ - επεξεργασμένων τροφίμων

Όπως καταλαβαίνεις τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία και είναι συχνά υψηλότερα σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, νάτριο και πρόσθετα. Για να επιβραδύνεις, λοιπόν, τη γήρανση μετά τα 50, πρέπει να περιορίσεις την πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην καθημερινή σου διατροφή.

Διάβασε επίσης: Πώς θα απαλλαγώ από το σπλαχνικό και κοιλιακό λίπος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i