Μελιτζάνα και κολοκύθι: Οι καλοκαιρινοί "πρωταθλητές" χαμηλών θερμίδων

Δύο νόστιμα καλοκαιρινά λαχανικά που σίγουρα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου αν θέλεις να χάσεις βάρος. Γιατί ισχύει αυτό;

Μελιτζάνα iStock

Όσον αφορά τη διαχείριση ή και την απώλεια βάρους, η ανακάλυψη νόστιμων και ικανοποιητικών επιλογών χαμηλών θερμίδων είναι το κλειδί. Ευτυχώς, δύο ευέλικτα καλοκαιρινά λαχανικά, που μπορούν να σου δώσουν εύκολες λύσεις, είναι η μελιτζάνα και το κολοκυθάκι. Αυτά τα γεμάτα θρεπτικά συστατικά λαχανικά, όχι μόνο συμβάλλουν σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά προσφέρουν επίσης μια σειρά από γεύσεις και υφές που θα αναβαθμίσουν τα γεύματά σου. Ποια είναι τα οφέλη της προσθήκης μελιτζάνας και κολοκυθιού στην προσπάθεια απώλειας βάρους;

Το διατροφικό προφίλ τους 

Η μελιτζάνα και το κολοκυθάκι είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες όσο και πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικές επιλογές για τη διαχείριση του βάρους. Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη, προάγουν τον κορεσμό και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια με βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο και φυλλικό οξύ, τα οποία υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία.

Μελιτζάνα: Απόλαυση με λίγες θερμίδες:

Η μελιτζάνα, με το βαθύ μοβ δέρμα και την κρεμώδη σάρκα της, είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Έχει μια ήπια γεύση που συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά. Το ψήσιμο στη σχάρα ή τον φούρνο μπορεί να ενισχύσει τη φυσική της γλυκύτητα, διατηρώντας παράλληλα τον αριθμό των θερμίδων χαμηλά. Αντικατάστησε τα πλούσια σε θερμίδες συστατικά, όπως το τυρί ή τις βαριές σάλτσες, με ψητές φέτες μελιτζάνας ως μια πιο ελαφριά εναλλακτική σε πιάτα όπως λαζάνια ή σάντουιτς.

Πρωτότυπες ιδέες για vegan συνταγές με πρωταγωνιστή τη μελιτζάνα

Κολοκυθάκια: Ο σύμμαχος στην απώλεια βάρους:

Το κολοκυθάκι, γνωστό για την ήπια γεύση και την τρυφερή του υφή, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα κολοκυθάκια μπορούν να προσθέσουν όγκο στα γεύματά σου χωρίς να αυξήσουν σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Φτιάξε σπιράλ κολοκυθιών για να δημιουργήσεις "noodles" ως υποκατάστατο με λίγες θερμίδες για τα παραδοσιακά ζυμαρικά ή σόταρε ελαφρά με βότανα και μπαχαρικά για ένα θρεπτικό συνοδευτικό. Μπορείς επίσης να απολαύσεις τα κολοκυθάκια ως βάση για αρτοσκευάσματα, προσθέτοντας υγρασία και μειώνοντας το υπερβολικό λίπος.

Πανεύκολη κολοκυθόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο

Νόστιμες και υγιεινές συνταγές:

Σαλάτα μελιτζάνα και κολοκυθάκια στη σχάρα: Ανάμειξε ψητές φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού με φρέσκα πράσινα λαχανικά, ντοματίνια και μια ελαφριά βινεγκρέτ για μια δροσερή και χορταστική σαλάτα.

Νουντλς κολοκυθιού με ντομάτα και βασιλικό: Φτιάξε νουντλς κολοκυθιού και σόταρε με ντοματίνια, σκόρδο και φρέσκο βασιλικό για μια εναλλακτική λύση ζυμαρικών χαμηλών θερμίδων.

Παρμεζάνα με ψητή μελιτζάνα: Αντικαταστήστε την παραδοσιακή τηγανητή μελιτζάνα με ψητές φέτες και συνδύασε με σάλτσα μαρινάρα, μοτσαρέλα με χαμηλά λιπαρά και τυρί παρμεζάνα για μια πιο υγιεινή εκδοχή σε αυτό το κλασικό ιταλικό πιάτο.

Μερικές συμβουλές για να ενσωματώσεις τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι στη διατροφή σου:

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια για τη διαχείριση του βάρους, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Πειραματίσου με διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος, όπως ψήσιμο στη σχάρα ή σοτάρισμα για να αναδείξεις τις καλύτερες γεύσεις σε αυτά τα λαχανικά.
  • Χρησιμοποίησε βότανα και μπαχαρικά για να βελτιώσεις τη γεύση χωρίς να προσθέσεις υπερβολικές θερμίδες.
  • Αντικατάστησε τα πλούσια σε θερμίδες συστατικά στις αγαπημένες σου συνταγές με μελιτζάνες ή κολοκυθάκια για να μειώσεις τη συνολική περιεκτικότητα σε θερμίδες.
  • Ψάξε νέες συνταγές και γίνε δημιουργική ενσωματώνοντας αυτά τα λαχανικά στα γεύματά σου για μεγαλύτερη ποικιλία και απόλαυση.


Οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια είναι πρωταθλητές χαμηλών θερμίδων που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία ενώ συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους. Με την ευελιξία τους και τα πλούσια διατροφικά τους προφίλ, μπορούν να ενσωματωθούν σε πολλά πιάτα, προσθέτοντας γεύση, υφή και απόλαυση χωρίς να σαμποτάρουν τους στόχους σου για τις θερμίδες. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i