Πρωτότυπες ιδέες για vegan συνταγές με πρωταγωνιστή τη μελιτζάνα

Έτσι θα μαγειρέψεις νόστιμα και απλά το αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού.

μελιτζάνα iStock

Η μελιτζάνα αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής κουζίνας και δη τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει σε αφθονία τόσο στην αγορά, όσο και στον κήπο της γιαγιάς στο χωριό. Το εν λόγω κηπευτικό έχει πλούσια γεύση, βιταμίνες μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ αποτελεί must επιλογή για τις vegan συνταγές, που δεν περιέχουν ζωικές τροφές ή άλλες αντίστοιχες προσθήκες. Η ευκολία προετοιμασίας της καθώς και η ιδιότητα της να απορροφά τα καρυκεύματα, καθιστά την μελιτζάνα σε ένα απολαυστικό και χορταστικό λαχανικό που συνδυάζεται άψογα σε πολλά πιάτα. Μερικές απλές αλλά εξαιρετικά νόστιμες vegan συνταγές είναι οι εξής:

Πίτα με γύρο μελιτζάνας

Υλικά:

4 φλιτζάνια μελιτζάνα κομμένη σε κύβους

1 κουταλιά της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας καρύκευμα της αρέσκειας σου

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

αλάτι πιπέρι

1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε φέτες

1/2 φλιτζάνι κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

1/2 φλιτζάνι αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1/3 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος

4 πίτες για γύρο, ζεσταμένες

Για την σάλτα χούμους:

1/3 φλιτζάνι χούμους

1 μεγάλο λεμόνι, χυμό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος άνηθος

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια μελιτζάνας και ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Υπάρχουν δύο τρόποι μαγειρέματος: στο φούρνο και στο τηγάνι. Για τον φούρνο, ρίξε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί σκεπασμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήσε τες για μισή ώρα στους 200 βαθμούς, μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Για το τηγάνισμα, ρίξε ελάχιστο ελαιόλαδο μέσα σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθέτησε και τις μελιτζάνες και μαγείρεψε τες για περίπου 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Όσο οι μελιτζάνες θα ετοιμάζονται, φτιάξε την σάλτσα χούμους, ανακατεύοντας στον επεξεργαστεί τροφίμων το χούμους, το λεμόνι, το σκόρδο και τον άνηθο. Όταν η σάλτσα και ο γύρος είναι έτοιμος, γέμισε κάθε πίτα με τα υλικά της επιλογής σου.

Μελιτζάνα Κάρυ με ρύζι

Υλικά:

1 μελιτζάνα

1 κόκκινο κρεμμύδι

1 κόκκινη πιπεριά

2 κουταλιές της σούπας μείγμα μπαχαρικών με κάρυ

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)

1 φλιτζάνι γάλα καρύδας

1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών

1 φλιτζάνι ρεβίθια, μαγειρεμένα ή σε κονσέρβα (στραγγισμένα)

1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

1/2 λάιμ, χυμός

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι για γεύση

1/4 φλιτζάνι κάσιους

Εκτέλεση: Κόβουμε σε κύβους τη μελιτζάνα και την τηγανίζουμε σε ζεστό τηγάνι με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει. Έπειτα αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι. Σε αυτό τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κύβους και μετά προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά επίσης κομμένη σε κύβους. Βάζουμε τα λαχανικά στο πλάι του τηγανιού και στο κέντρο προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών με κάρυ και τα τηγανίζουμε μέχρι να σκουρύνουν. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τα λαχανικά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο. Μετά ρίχνουμε την μουστάρδα, το γάλα καρύδας και τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά, ώστε τα λαχανικά να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα μαγειρεύεις το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Μόλις η σάλτα κάρυ είναι έτοιμη, προσθέσε τα βρασμένα ρεβίθια και περιχύστε με το χυμό λάιμ. Ανακατεύουμε να ενωθούν και σερβίρουμε με το ρύζι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψιλοκομμένα κάσιους.

Μπέικον μελιτζάνας

Υλικά:

1 μελιτζάνα

1/4 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας

2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα vegan Worcestershire

1-2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση: Κόβουμε την μελιτζάνα σε πολύ λεπτές και μακριές φέτες. Αφού συνδυάσουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό μπολ, αλείφουμε κάθε φέτα και στις δύο πλευρές. Έπειτα τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε καυτό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 4 με 5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να γίνουν τραγανές και ελαφρώς σκουρόχρωμες.

Γεμιστές μελιτζάνες με ρύζι

Υλικά:

4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 2 κιλά συνολικό βάρος)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο

1 ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών

1 φλιτζάνι ρύζι

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

¾ φλιτζάνι μισές ελιές Καλαμών

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Για τη σάλτσα

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 (28 ουγκιές) κονσέρβα ντομάτες θρυμματισμένες

1 κουταλάκι του γλυκού βιολογική κρυσταλλική ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς ή για γεύση

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, κατά μήκος και μετά αλείφουμε όλη την εξωτερική επιφάνεια κάθε μισού με ελαιόλαδο. Τοποθετήσε τις μισές μελιτζάνες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, κόψε τις πλευρές προς τα πάνω και ψήσε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά, περίπου 20 λεπτά. Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη γέμιση. Άλειψε τον πάτο μιας μέτριας κατσαρόλας με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι είναι ζεστό, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Έπειτα ρίξε το σκόρδο και το κύμινο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μυρίσει πολύ, περίπου 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε το ζωμό και το ρύζι. Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον ζωμό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήστε το να σιγοβράσει, σκεπασμένο, για 20 λεπτά.

Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες και σιγοβράζει το ρύζι, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Αλείψε τον πάτο μιας μικρής κατσαρόλας με ελαιόλαδο και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι είναι ζεστό, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Πρόσθεσε το σκόρδο και σοτάρισε το για περίπου 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να μυρίσει. Ανακατεύουμε τις θρυμματισμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Ανεβάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει λίγο, περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Όταν οι μελιτζάνες ψηθούν, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά. Όταν οι μελιτζάνες κρυώσουν αρκετά για να τις χειριστούμε, αφαιρέσε λίγη από τη σάρκα από τη μέση της κάθε μίας. Ολοκλήρωσε την παρασκευή της γέμισης ανακατεύοντας το χυμό λεμονιού, το ξύσμα τις ελιές και τον μαϊντανό. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι όσο χρειάζεται. Γεμίζουμε κάθε μισή μελιτζάνα με τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα για γεύση και μετά ρίχνουμε λίγο σε κάθε ένα από τα 4 πιάτα. Τοποθετήστε 2 μισές μελιτζάνες σε κάθε πιάτο και στη συνέχεια προσθέστε επιπλέον σάλτσα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i