Τι συμβαίνει όταν τρως πολύ κρέας σύμφωνα με τους ειδικούς;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει όλες τις απαντήσεις σχετικά με την κατανάλωση κρέατος.

κρεας_διατροφη Istock

Το κρέας είναι από τα πιο βασικά τρόφιμα όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια γαστρονομία. Είναι γεμάτο πρωτεΐνη και αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, νατρίου, καλίου και σεληνίου. 

Πριν δύο χρόνια, όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και αρκετοί εθνικοί διατροφικοί συμβουλευτικοί φορείς σε όλο τον κόσμο συνέστησαν τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, με βάση στοιχεία που συνδέουν το εξαιρετικά επεξεργασμένο κρέας με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ειδικότερα.

Το κρέας έχει, αδιαμφισβήτητα, τα οφέλη του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η υπερκατανάλωσή του έδειξε ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γενική υγεία του οργανισμού. Μερικά από αυτά μπορεί να μοιάζουν "αθώα", ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά.

Διάβασε επίσης: Το λευκό κρέας στη διατροφή μας: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του γιατί υπερέχει του κόκκινου;

Τι συμβαίνει όταν τρως πολύ κρέας σύμφωνα με τους ειδικούς

διατροφη_κρεας
Istock

Κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την έρευνα που βρήκες παραπάνω στο άρθρο, υπάρχει συσχέτιση με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία για σχέσεις με τον καρκίνο του παγκρέατος και τον καρκίνο του προστάτη.

Προβλήματα στην πέψη

Μία συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος είναι η έλλειψη άλλων θρεπτικών τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες και είναι φρέσκα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώθεις μονίμως φουσκωμένη ή να έχεις διάρρεια/ δυσκοιλιότητα λόγω κακής λειτουργίας του εντέρου.

Αφυδάτωση

Κάτι που, ίσως, δεν γνώριζες είναι ότι το κρέας απαιτεί από τον οργανισμό αρκετή επεξεργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση των αποθηκευμένων υγρών σου, αφήνοντάς σε, τελικά, εξαιρετικά αφυδατωμένη. Αν καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα κρέατος και δεν πίνεις αρκετό νερό, τότε θα καταλήψεις με ζαλάδες, λιποθυμίες και ένα δυσάρεστο συναίσθημα.

Εμποδίζει την απώλεια βάρους

Είναι γνωστό ότι μία διατροφή γεμάτη πρωτεΐνη συμβάλλει στη γρήγορη μείωση του βάρους, αφού σε αφήνει χορτάτη και σου δίνει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Ωστόσο, ορισμένα κρέατα έχουν υψηλή θερμιδική αξία όπως είναι τα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος και επεξεργασμένα προϊόντα όπως χάμπουργκερ εστιατορίων, μπέικον, ζαμπόν και λουκάνικο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ερώτηση πόσο κρέας είναι ασφαλές να καταναλώνει κάποιος απαντά: "Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται, αλλά τα διαθέσιμα δεδομένα για αξιολόγηση δεν επέτρεψαν την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το εάν υπάρχει ένα ασφαλές επίπεδο".

Διάβασε επίσης: Κόκκινο κρέας και μακροζωία: Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i