Η δίαιτα του Δανιήλ: Το πλάνο 21 ημερών που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους

Διατροφολόγοι εστίασαν στο κεφάλαιο 10 του Δανιήλ, όπου ο προφήτης ακολουθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ποιο είναι αυτό;

διατροφη_δανιηλ Istock

Αρκετά σημερινά διατροφικά πλάνα προέρχονται ή έχουν επηρεαστεί από τις θρησκείες και τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Η δίαιτα του Δανιήλ έχει τη βάση της στην ιστορία του προφήτη Δανιήλ που ακολούθησε ένα συγκεκριμένο 21ήμερο πρόγραμμα διατροφής για να αποδείξει στον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα ότι αυτός θα είναι πιο υγιής από τους υπηκόους του που κατανάλωναν άφθονο κρέας και έπιναν κρασί.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο προφήτης Δανιήλ, ο οποίος είναι ένας από τους 4 μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης συνδύασε την vegan detox διατροφή με προσευχή για 21 ημέρες, και όταν χρειάστηκε να συγκριθεί με τους οπαδούς του βασιλιά έδειχνε και ήταν πιο υγιής και δυνατός.

"Δεν έφαγα καθόλου λιχουδιές, ούτε σάρκα ούτε κρασί μπήκε στο στόμα μου, ούτε και άλειψα τον εαυτό μου με λάδι, μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι τρεις εβδομάδες". Στη βίβλο, ο Δανιήλ εμφανίζεται υγιέστερος μετά από αυτή τη διατροφική δοκιμασία.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτου θρησκείας και πολιτισμού, έχουν υιοθετήσει την δίαιτα του Δανιήλ. Το 21ήμερο πρόγραμμά διατροφής υπόσχεται γενική υγεία, απώλεια βάρους, χαμηλή χοληστερόλη και " μια γενική αίσθηση ευημερίας". Είναι, ουσιαστικά, μία αυστηρή plant based διατροφή, η οποία μπορεί να γίνει πρότυπο διατροφής και για όλη σου τη ζωή.

Διάβασε επίσης: Ωμοφαγία: Ένας οδηγός για αρχάριους

Η δίαιτα του Δανιήλ: Το 10ημερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης σύμφωνα με τη Βίβλο

Τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σχετικά με τις επιπτώσεις της "δίαιτας του Δανιήλ" έδειξαν μεταξύ άλλων ότι: 1) μειώνει σημαντικά τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, 2) μειώνει σημαντικά την ολική, LDL και HDL χοληστερόλη, 3) μειώνει την ινσουλίνη, 4) δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην εξέταση αίματος ή στις τιμές του μεταβολικού πάνελ, 5) είναι ανεκτή από όλους και 6) μπορεί να είναι χρήσιμη ως εργαλείο διατροφικής εκπαίδευσης για άνδρες και γυναίκες.

διατροφη_δανιηλ
Istock

Φασόλια και φακές

Η δίαιτα του Δανιήλ είναι μία vegan διατροφή, η οποία επιτρέπει όλες τις τροφές που προέρχονται από τη γη και δεν εγκρίνει την κατανάλωση κρέατος. Όπως αναγράφεται και στη Παλαιά Διαθήκη, ο προφήτης Δανιήλ δεν έφαγε " ούτε σάρκα" και κατανάλωνε για 21 ημέρες κυρίως όσπρια. Φασόλια, φακές, αρακάς, μαυρομάτικα φασόλια και όλα τα είδη οσπρίων επιτρέπονται.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Και σε αυτή την κατηγορία τροφών, η διατροφή της "Βίβλου" επιτρέπει την ελεύθερη κατανάλωση κάθε είδους ξηρών καρπών και σπόρων. Εκτός, όμως, αυτών που είναι αλατισμένοι. Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια και άλλα πολλά είναι μεταξύ των τροφών που θα βρεις στην λίστα της συγκεκριμένης διατροφής.

Φρούτα και λαχανικά

Μπορείς να καταναλώνεις άφθονα φρούτα και λαχανικά καθόλη την διάρκεια του 21ήμερου προγράμματος αποτοξίνωσης. Πορτοκάλια, μήλα , σταφύλια, φράουλες και άλλα είναι μέσα στο πρόγραμμα διατροφής σου. Επιπλέον, τα φρούτα μπορεί να είναι φρέσκα, αλλά και αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα, χωρίς όμως προσθήκη ζάχαρης. Τα λαχανικά, επίσης, μπορούν να είναι είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα.

Έλαια και λίπη

Επιτρέπονται μόνο τα φυτικά έλαια και μόνο σε μικρές ποσότητες, όπως για το σοτάρισμα των λαχανικών. Ελιά, αβοκάντο, φιστίκι, καρύδα, κουκούτσι σταφυλιού, canola, καρύδι και το σησαμέλαιο είναι όλα εγκεκριμένα έλαια που μπορείς να καταναλώσεις.

Τροφές ολικής άλεσης

Ο αμάρανθος, το κριθάρι, το καστανό ρύζι, το φαγόπυρο, το πλιγούρι, η βρώμη, το απλό ποπ κορν, η κινόα, η σίκαλη, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το σιτάρι ολικής αλέσεως και το άγριο ρύζι είναι εγκεκριμένες τροφές για τη δίαιτα του Δανιήλ.

Άζυμο ψωμί

Επιτρέπονται τα ψωμιά ολικής αλέσεως και τα ψωμιά χωρίς μαγιά, σάκχαρα ή συντηρητικά.

Βότανα και μπαχαρικά

Όλα τα φρέσκα και αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά επιτρέπονται και ενθαρρύνονται ως ενισχυτικά γεύσης στην δίαιτα του Δανιήλ, αν και το αλάτι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ - ή και καθόλου-.

Ροφήματα

Το νερό είναι το βασικό ρόφημα που καταναλώνεις όταν ακολουθείς την διατροφή της "Βίβλου". Τα αφεψήματα χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης, όπως ο 100% φυσικός χυμός φρούτων, επιτρέπεται μόνο σε μικρή ποσότητα.

Τροφές που πρέπει να αποφύγεις στη δίαιτα του Δανιήλ:

  • Kρέας, πουλερικά, ψάρια και αυγά.
  • Γαλακτοκομικά.
  • Προσθήκη ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών.
  • Μαγιά.
  • Λευκό αλεύρι.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Στερεά λίπη.
  • Αλκοόλ και ανθρακούχα ροφήματα.

Διάβασε επίσης: Νηστεία με νερό: Γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά με ποιο κόστος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i