Μαύρο σουσάμι: Το superfood που θα αλλάξει τη διατροφή σου

Ταιριάζει τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά.

Μαύρο σουσάμι iStock

Το σουσάμι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που συναντάται σε πολλές και διαφορετικές κουζίνες του κόσμου. Ασιατική, λατινική, μεσανατολική και ινδική γαστρονομία είναι μόνο μερικές από τις κουζίνες στις οποίες το σουσάμι είναι ένα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε πιάτα.

Πολλοί από εμάς, όταν ακούμε σουσάμι σκεφτόμαστε αμέσως το λευκό, αλλά το μαύρο σουσάμι έχει ίδια ή και περισσότερα οφέλη να προσφέρει στον οργανισμό, ενώ αυτή την στιγμή είναι στο πικ της δημοφιλίας του.

Το λευκό και το μαύρο σουσάμι προέρχονται από το ίδιο φυτό, το Sesamum indicum (Σήσαμον το ινδικόν). Το λευκό σουσάμι είναι αποτέλεσμα του καθαρισμού του σπόρου από το μαύρο κέλυφος, το οποίο είναι το γνωστό σε όλους μαύρο σουσάμι. Οι σπόροι του μαύρου σουσαμιού αποτελούν βασικό γαστρονομικό προϊόν για περισσότερα από 5.000 χρόνια και έχουν ιδιαίτερη επιρροή στον κινεζικό πολιτισμό για αιώνες.

Αυτοί οι μικροί γευστικοί σπόροι χρησιμοποιούνται σε διαφορετικά πιάτα - ακόμη και σε γλυκά-, ενώ πολλοί τα προτιμούν για την τραγανή υφή που χαρίζουν. Επειδή το μαύρο σουσάμι και το λευκό προέρχονται από το ίδιο φυτό, τα οφέλη για την υγεία είναι παρόμοια. Ωστόσο, οι μαύροι σπόροι διατηρούν το μαύρο κέλυφός τους και αυτό προσφέρει αυξημένα επίπεδα φυτικών ενώσεων, βιταμινών και μετάλλων.

Διάβασε επίσης: Σπόροι και ξηροί καρποί: Ποιοι είναι εκείνοι που αποδεδειγμένα βοηθούν στο αδυνάτισμα;

Μαύρο σουσάμι: Το νέο super food που θα αλλάξει τη διατροφή σου

μαυρο_σουσαμι
Istock

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Το μαύρο σουσάμι περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν τη καλή λειτουργία του εντέρου και την πέψη. Όσοι αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα ή/ και διάρροια, το μαύρο σουσάμι είναι μία εξαιρετική τροφή που θα βοηθήσει στην άμεση αντιμετώπισή τους. 

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο μαύρο σουσάμι τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου, βελτιώνοντας την υγεία ολόκληρου του σώματος.

Γεμάτο φυτικές ίνες

Αυτοί οι σπόροι είναι γεμάτοι από φυτικές ενώσεις, όπως η σησαμόλη, οι φυτοστερόλες, οι λιγνάδες και η σησαμίνη, οι οποίες τονώνουν το ανοσοποιητικό. Αυτές οι ενώσεις περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες και καταστάσεις που σχετίζονται με τη γήρανση.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το μικρό super food που δεν γνώριζες ότι μπορεί να αλλάξει μία για πάντα τη διατροφή σου, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

Τα ακόρεστα λίπη θεωρούνται υγιεινά για την καρδιά, καθώς επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και δεν συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας κατά μήκος των αιμοφόρων αγγείων ή των φραγμένων αρτηριών. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι σπόροι σουσαμιού βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση ή παρατεταμένη αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος

Το μαύρο σουσάμι περιέχει υγιή λίπη και μαζί με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, μειώνοντας την απόκριση του σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια, επιτρέπουν να γίνεται μία σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, επιτρέποντας στο σώμα να μεταβολίσει αποτελεσματικά τα σάκχαρα. Έρευνα που μελέτησε την σχέση σουσαμιού και διαβήτη αποκαλύπτει επιδράσεις στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά

Εκτός, από όλα τα παραπάνω, το μαύρο σουσάμι είναι γεμάτο από πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην διατήρηση μιας λαμπερής επιδερμίδας, υγιών οστών και μαλλιών μεταξύ άλλων. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες Β βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων ενέργειας καθόλη την διάρκεια της ημέρας.

Διάβασε επίσης:  To απόλυτο smoothie bowl, ιδανικό για πρωινό, με καρύδα, κινόα και μαύρο σουσάμι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i