Πλάνο διατροφής για την εμμηνόπαυση: 6 'μυστικά' για τα δυσάρεστα συμπτώματα

Αντιμετώπισε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με σύμμαχο την διατροφή σου.

εμμηνοπαυση_διατροφη Istock

Το γυναικείο σώμα περνάει πολλές και διαφορετικές φάσεις καθ' όλη την πορεία της ζωής, και ένα σημείο- σταθμός είναι, αδιαμφισβήτητα, η εμμηνόπαυση. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης ποικίλλει, αλλά είναι συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών.

Είναι μία φυσική διαδικασία του οργανισμού και σηματοδοτεί την λήξη της εμμήνου ρήσεως ( περίοδος). Τότε, οι γυναίκες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σειρά συμπτωμάτων όπως είναι οι εξάψεις, ο πόνος στις αρθρώσεις, η ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, η μείωση της μυικής μάζας και πολλά ακόμη.

Σε αυτό το κομβικό σημείο, η διατροφή της γυναίκας πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθώς υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ενώ υπάρχουν άλλες που τα κατευνάζουν. Φυσικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για την εμμηνόπαυση που να λειτουργεί για όλους, ωστόσο πολλές τροφές είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν συμπτώματα που "πέφτουν" κάτω από την ομπρέλα της εμμηνόπαυσης.

Διάβασε επίσης: Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στα 40

Πλάνο διατροφής για την εμμηνόπαυση: 6 " μυστικά" για τα δυσάρεστα συμπτώματα

εμμηνοπαυση_διατροφη
Istock

Γάλα και τυρί

Τα γαλακτοκομικά είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου και κατ επέκταση μπορούν να μετριάσουν την απώλεια οστικής πυκνότητας που προκύπτει κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Το γιαούρτι, επίσης, περιέχει προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην ενδυνάμωση των οστών.

Τροφές ολικής αλέσεως

Οι τροφές ολικής αλέσεως είναι ευεργετικές για τη διαχείριση των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, το αλεύρι ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά, και η κινόα είναι όλες επιλογές που μπορούν να αντικαταστήσουν το λευκό αλεύρι κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον είναι σημαντικός ο έλεγχος των μερίδων σε υδατάνθρακες, λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων στο σάκχαρο του αίματος.

Άπαχες ζωτικές πρωτεΐνες

Το κοτόπουλο και το ψάρι ανήκουν στην κατηγορία των άπαχων ζωτικών πρωτεϊνών. Στην περίοδο της εμμηνόπαυσης πρόσθεσε στο μενού σου άπαχες τροφές πρωτεΐνης για να πετύχεις να έχεις τον έλεγχο της απώλειας της μυικής μάζας, και ταυτόχρονα να λαμβάνεις την πρωτεΐνη που στηρίζει τις αρθρώσεις και τα οστά.

Φρούτα και λαχανικά

Ta φρούτα και τα λαχανικά είναι δύο από τους πυλώνες της υγιεινής διατροφής σε όλη την πορεία της ζωής μας. Η κατανάλωσή τους βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην ενυδάτωση και την πρόληψη θρεπτικών συστατικών που δίνουν ενέργεια για τις βασικές λειτουργίες του σώματος. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που συναντάς στα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και σε κρατούν μακριά από "ατασθαλίες".

Όσπρια

Τα όσπρια είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, επομένως αν ακολουθείς μία plant based διατροφή, τα όσπρια μπορούν να σε " σώσουν". Επίσης, είναι μία πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στην κατάθλιψη και το άγχος.

Μεσογειακή διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει οτι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει θετικά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Όλες οι παραπάνω τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Από την άλλη πλευρά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα,το κόκκινο κρέας και τα " λευκά" ψωμιά/ μακαρόνια/ αρτοσκευάσματα είναι μερικές από τις τροφές που καλό είναι να αποφύγεις κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Διάβασε επίσης: Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικές θεραπείες για τα συμπτώματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i