Σε "ξυπνάει" τελικά η καφεΐνη;

Nέα έρευνα δίνει στοιχεία που αλλάζουν όσα γνώριζες μέχρι σήμερα για το αγαπημένο σου ρόφημα.

Καφεΐνη iStock

Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις την μέρα σου χωρίς μία κούπα καφέ; Ή για να το θέσουμε καλύτερα, χωρίς την πρώτη κούπα καφέ - γιατί ακολουθούν πάντα και οι επόμενες-. Είναι τόσο σύνηθες, πλέον να ξεκινάς την ημέρα σου με μία δόση από το αγαπημένο σου ρόφημα, και δεν είσαι σίγουρα η μόνη.

Η έκφραση "μη μου μιλάτε αν δεν έχω πιει τον καφέ μου" έχει γίνει motto ζωής για πολλούς, και είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι το εννοούν. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που πίνουμε τον καφέ μας, για να ξυπνήσουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Μία νέα έρευνα, όμως, ανατρέπει τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίστηκε όλο το μάρκετινγκ του πιο δημοφιλές ροφήματος παγκοσμίως. Μάλιστα, αποδεικνύει ότι δεν έχει σημασία αν επιλέξεις ντεκαφεϊνέ ή κανονική ποικιλία, αφού δεν είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά.

Πορτογάλοι επιστήμονες μελέτησαν ανθρώπους που καταναλώνουν καφέ για να καταλάβουν αν αυτή η επίδραση της εγρήγορσης εξαρτάται από τις ιδιότητες της καφεΐνης ή αν αφορά την εμπειρία της κατανάλωσης καφέ. "Υπάρχει μια κοινή προσδοκία ότι ο καφές αυξάνει την εγρήγορση και την ψυχοκινητική λειτουργία", δήλωσε ο καθηγητής Nuno Sousa του Πανεπιστημίου του Minho, και συγγραφέας της μελέτης στο Frontiers in Behavioral Neuroscience και Field Chief Editor. "Όταν κατανοήσετε καλύτερα τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από ένα βιολογικό φαινόμενο, ανοίγετε μονοπάτια για να εξερευνήσετε τους παράγοντες που μπορεί να το ρυθμίσουν και ακόμη και τα πιθανά οφέλη αυτού του μηχανισμού".

Διάβασε επίσης: Τέσσερα λάθη στην κατανάλωση καφέ σύμφωνα με τη διατροφολόγο

Έρευνα: Σε "ξυπνάει", τελικά, η καφεΐνη ή η αίσθηση ότι πίνεις καφέ;

καφες_καφεινη
Istock

Για την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers τον Ιούνιο του 2023, η επιστημονική ομάδα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να μην καταναλώσουν καφέ ή καφεϊνούχα ποτά για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από τη μελέτη.

Πήραν συνέντευξη από τους συμμετέχοντες για να συλλέξουν κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα και στη συνέχεια έκαναν δύο σύντομες λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες: μία πριν και μία 30 λεπτά μετά τη λήψη καφεΐνης ή την κατανάλωση ενός τυποποιημένου φλιτζάνι καφέ. Κατά τη διάρκεια των λειτουργικών μαγνητικής τομογραφίας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί. 

Λόγω των γνωστών νευροχημικών επιδράσεων της κατανάλωσης καφέ, οι επιστήμονες περίμεναν ότι οι λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες θα έδειχναν ότι τα άτομα που έπιναν καφέ θα είχαν υψηλότερη ενοποίηση δικτύων που συνδέονται με τον προμετωπιαίο φλοιό, που σχετίζονται με την εκτελεστική μνήμη και το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, και εμπλέκονται σε διαδικασίες ενδοσκόπησης και αυτοστοχασμού.

Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι οι λειτουργίες μειώθηκαν τόσο μετά την κατανάλωση καφέ όσο και μετά τη λήψη καφεΐνης, γεγονός που δείχνει ότι η κατανάλωση είτε καφεΐνης είτε καφέ έκανε τους ανθρώπους περισσότερο έτοιμους να εργαστούν.

Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ αύξησε, επίσης, τη συνδεσιμότητα στο ανώτερο οπτικό δίκτυο και στο δεξί δίκτυο εκτελεστικού ελέγχου - μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη εργασίας, τον γνωστικό έλεγχο και τη συμπεριφορά που κατευθύνεται προς τους στόχους. Αυτό, όμως, δεν συνέβη όταν οι συμμετέχοντες έπιναν μόνο καφεΐνη. Με άλλα λόγια, εάν θέλεις να αισθάνεσαι σε εγρήγορση, η καφεΐνη από μόνη της δεν θα καταφέρει τίποτα. Θα πρέπει να την καταναλώσεις με μία κούπα καφέ.

Δεν έγινε έλεγχος στην παράμετρο ότι τα παραπάνω αποτελέσματα θα μπορούσαν να οφείλονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων στέρησης, τα οποία αυτή η μελέτη δεν εξέτασε. Επομένως, σίγουρα χρειάζεται μία πιο ενδελεχή έρευνα σε αυτό το εύρημα, υποστηρίζει η ίδια η επιστημονική ομάδα. Ωστόσο, το φαινόμενο του placebo είναι αποδεδειγμένο και επιβεβαιώνει ότι ο νους μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για το σώμα.

Διάβασε επίσης:  Το νέο φυτικό ρόφημα που αποτελεί την ιδανική επιλογή για τον καφέ σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i