5 λόγοι που η vegetarian διατροφή ενισχύει τη σεξουαλική ζωή

Το να τρως τα λαχανικά σου μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο από όσο νομίζεις.

one2onediet.gr iStock

Γνωρίζεις ήδη ότι η διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία της καρδιάς, του εντέρου και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ο σύμμαχός σου για να έχεις πάντα ενέργεια και να λειτουργεί εύρυθμα κάθε μέρος του σώματός σου.

Το ήξερες, όμως, ότι μπορεί να επηρεάσει και την σεξουαλική σου ζωή; Έρευνες έχουν δείξει ότι η vegetarian διατροφή ενισχύει τις σεξουαλικές ορμές και βελτιώνει την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής. Βρετανική έρευνα που έγινε σε 1000 άτομα—500 κρεατοφάγους και 500 χορτοφάγους (το 38% των οποίων ταυτίζονται ως vegans)— για να καθορίσει ποιος περνάει καλύτερα στο κρεβάτι επιβεβαίωσε την παραπάνω θεωρία. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 84 τοις εκατό των χορτοφάγων ανέφεραν ικανοποίηση από τη σεξουαλική τους ζωή, σε σύγκριση με μόνο το 59 τοις εκατό των κρεατοφάγων. 

Και το Πανεπιστήμιο του Cambridge διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των vegetarian. Το τελικό συμπέρσμα της έρευνας ήταν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών με την καλύτερη ικανοποίηση στο κρεβάτι. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τους 5 απίστευτους λόγους που μία vegetarian διατροφή υπόσχεται μεγαλύτερη ευχαρίστηση με τον σύντροφό σου. Τώρα, θα έχεις μερικούς ακόμη λόγους για να φας τη σαλάτα σου.

Διάβασε επίσης: Είναι η σαλάτα σου υγιεινή; 7 λάθη που μπορεί να την "καταστρέψουν"

5 απίστευτοι λόγοι που η vegetarian διατροφή ενισχύει την σεξουαλική σου ζωή

διατροφη_vegetarian
Istock

1. Βιταμίνες

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών προκαλούν αύξηση στη λίμπιντο, στην λίπανση και τη συνολική υγεία του κόλπου.

Τα αβοκάντο και τα λαχανικά με ρίζα, όπως οι γλυκοπατάτες, περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να παράγει ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη, που επηρεάζουν τη διέγερση. Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη και πολυφαινόλες, που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να κάνουν το κολπικό τοίχωμα πιο υγιές και πιο υγρό.

2. Καλύτερος ύπνος/ καλύτερη σεξουαλική ζωή

Πολλά χορτοφαγικά τρόφιμα όπως οι μπανάνες, η βρώμη και το λάχανο περιέχουν, επίσης, χημικές ουσίες όπως η μελατονίνη, η σεροτονίνη και η τρυπτοφάνη που ευνοούν τον ύπνο και τη χαλάρωση, ενώ μια μελέτη του 2018 στο American Journal of Lifestyle Medicine αποκάλυψε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται με τον έλλειψη ύπνου. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι ύπνος και η χαλάρωση συνδέονται άμεσα με την καλύτερη ψυχολογική διάθεση καθώς και με μεγαλύτερη ενέργεια και αντοχή.

3. Οι υδατάνθρακες συμβάλλουν σε περισσότερη ενέργεια

Οι δίαιτες που επικεντρώνονται στα λαχανικά τείνουν να είναι υψηλότερες σε υδατάνθρακες από αυτές που περιλαμβάνουν κρέας και που μπορεί να ρίχνουν το pH του κόλπου. Και όταν εμφανίζονται οι υδατάνθρακες στο παιχνίδι της διατροφής έρχεται μαζί και η περισσότερη ενέργεια. Πρέπει, όμως, να προσέξεις μη κάνεις υπερκατανάλωση των υδατανθράκων, καθώς αυητό μπορεί να σε κάνει πιο "αλκαλική", κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις ζύμης ή βακτηριακή κολπίτιδα. Κατανάλωσε μερικά γιαούρτια για να διατηρήσεις το επίπεδο pH του κόλπου σου σταθερό.

4. Βελτίωση του μεταβολισμού 

Το 2019 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry ένα review, το οποίο αποκαλύπτει συντριπτικά στοιχεία (περισσότερες από 205 μελέτες) για τις "ευεργετικές επιδράσεις της vegetarian δίαιτας σε σχέση με τις συμβατικές δίαιτες στην κατάσταση βάρους, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη συστηματική φλεγμονή σε υγιείς συμμετέχοντες, παχύσαρκους και τύπου 2 ασθενείς με διαβήτη. Εκεί αποδείχτηκε ότι η vegetarian διατροφή είναι γενικά πιο θρεπτική και καλύτερη για την πέψη, γεγονός που οδηγεί σε πιο υγιή φυσική εμφάνιση και γενική υγεία. 

5. Extra σερετονίνη

Το να είσαι vegan/ vegetarian μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης που, ουσιαστικά, σε κάνει να έχεις περισσότερες ορμές. Οι ειδικοί έχουν επίσης συνδέσει τα επίπεδα σεροτονίνης με τα επίπεδα ωκυτοκίνης - την "ορμόνη της αγάπης" που δημιουργεί ισχυρότερα συναισθήματα οικειότητας και στοργής. Μια πρόσφατη μελέτη από την αλυσίδα διατροφής Holland & Barrett δείχνει ότι το 35 τοις εκατό των Λονδρέζων που ακολουθούν vegan διατροφή έχουν δει αυξημένη λίμπιντο.

Διάβασε επίσης: Πώς θα προσθέσεις έξτρα φυτικές ίνες και καλά λιπαρά σε μία σαλάτα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i