Green powder: Αξίζει να την προσθέσεις στην διατροφή σου;

Τι είναι οι green powders, ποια τα οφέλη και η απάντηση στο ερώτημα: "Να τις δοκιμάσω;"

πρασινη_σκονη Istock

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στη ζήτηση των green powders (πράσινη σκόνη). Είτε τις έχεις δει στα ψηλά ράφια από το σούπερ μάρκετ είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτά τα πράσινα superfood σκευάσματα "ζουν" τη δική τους στιγμή στις τάσεις της υγιεινής διατροφής. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ενισχύουν τη συνολική ευεξία, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και ωφελούν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επομένως, είναι εύλογο να αναρωτηθείς εάν αξίζει να τις προσθέσεις στην καθημερινότητά σου. 

Διάβασε επίσης: Πέντε μύθοι για τα συμπληρώματα διατροφής

Τι είναι οι green powders;

Οι πράσινες σκόνες είναι συμπληρώματα φτιαγμένα από ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών. Πιο συχνά, θα βρεις πράσινες σκόνες φτιαγμένες από πράσινες τροφές και λαχανικά, οι οποίες θα περιέχουν, επίσης, προβιοτικά και πεπτικά ένζυμα που ενισχύουν τη γενική ευεξία του οργανισμού.

Μερικά άλλα συστατικά που πιθανόν να συναντήσεις στις ετικέτες από τις πράσινες σκόνες είναι προσαρμογόνα, βότανα, ρίζες και μανιτάρια που χρησιμοποιούνται στην κινέζικη ιατρική, φρούτα και μείγματα ινών.

πρασινη_σκονη
Istock

Γιατί είναι τόσο δημοφιλή;

Δεν θα εκπλαγείς, αν μάθεις ότι πολλοί ενήλικες δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μόνο ένας στους 10 ενήλικες τρώει αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που συναντώνται σε αυτά.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω στατιστικά, οι πράσινες σκόνες (green owder) είναι ένας εύκολος τρόπος να πάρεις όσα θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, μέσα σε μία πολυάσχολη καθημερινότητα. Οι βιταμίνες Α, C και Κ είναι τρία από τα πιο συχνά αναφερόμενα θρεπτικά συστατικά και ορισμένες ετικέτες θα περιλαμβάνουν άλλα, όπως κάλιο, σελήνιο και άλλα. Σε γενικές γραμμές, οι πράσινες σκόνες είναι γενικά χαμηλές σε θερμίδες και περιέχουν συγκεντρωμένες ποσότητες φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτική δράση.

Μια μελέτη,έδειξε ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της πράσινης σκόνης θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Πώς να επιλέξεις την κατάλληλη green powder (πράσινη σκόνη);

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις παραπάνω έρευνες οι πράσινες σκόνες αξίζει να έχουν μία θέση στο καθημερινό σου διαιτολόγιο. Με τη μεγάλη ποικιλία που θα βρεις στο εμπόριο είναι πιθανόν να δυσκολευτείς να επιλέξεις, επομένως ακολούθησε τα παρακάτω steps.

Ξεκίνησε διαβάζοντας τις πιστοποιήσεις. Για παράδειγμα, θα βρεις επιλογές σε πράσινη σκόνη χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα και σόγια, μεταξύ άλλων αλλεργιογόνων, και ποικιλίες που έχουν επίσης δοκιμαστεί από τρίτους για να επιβεβαιωθεί το πλαίσιο πληροφοριών συμπληρωμάτων.

Αποφάσισε τους διατροφικούς σκοπούς σου. Για να επιλέξεις την κατάλληλη πράσινη σκόνη, θα πρέπει να έχεις αποφασίσει ποιες ανάγκες σου επιθυμείς να καλύψει. Όλες οι πράσινες σκόνες θα έχουν μια πράσινη βάση ( φρούτα/ λαχανικά) που είναι αξιοσημείωτη για την παροχή θρεπτικών συστατικών και οι περισσότερες θα περιλαμβάνουν επίσης προβιοτικά για να βοηθήσουν το πεπτικό σου σύστημα. Αν ψάχνεις μία φόρμουλα που θα προσφέρει οφέλη για την ψυχική σου υγεία, ίσως τότε προτιμήσεις ένα προϊόν με προσαρμογόνα που βοηθούν στην ψυχική υγεία. Εάν η υγεία του ήπατος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για εσένα, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι ένα συστατικό που πρέπει να αναζητήσεις στην πράσινη σκόνη σου.

Τελικά, αξίζει να προσθέσεις μία green powder στο ημερήσιο διαιτολόγιό σου;

Oι πράσινες σκόνες μπορούν να ενισχύσουν τη γενική υγεία και ευεξία του οργανισμού, χωρίς όμως να μπορούν να αντικαταστήσουν μία πλήρης υγιεινή διατροφή. Αυτά τα συμπληρώματα παρέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, καθώς και αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που βοηθούν διάφορα συστήματα του σώματος. Θα πρέπει, όμως, να στοχεύεις σε μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα για να λάβεις τα πλήρη οφέλη της πράσινης σκόνης.

Διάβασε επίσης: Ποιες βιταμίνες δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i