Γιατί έχεις αίσθημα δυσφορίας μετά το φαγητό;

Η ναυτία είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Μερικές φορές, η επιθυμία για εμετό μπορεί να εμφανιστεί αμέσως μετά το γεύμα ή ένα σνακ.

πρωτεινη_διατροφη Istock

Το αίσθημα δυσφορίας μετά το φαγητό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά εάν είναι επίμονο, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η υπερκατανάλωση τροφής ή το άγχος, αλλά η αναγνώριση της αιτίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή του. Έτσι, αν σκέφτηκες ποτέ, "Γιατί νιώθω ναυτία μετά το φαγητό;"  διαβάστε παρακάτω για να μάθεις μερικούς από τους βασικούς λόγους.

Πολλές από τις αιτίες που προκαλούν ναυτία μετά το φαγητό είναι κοινές και μπορούν να επιλυθούν από μόνες τους ή να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Αλλά για ορισμένες καταστάσεις, όπως βακτηριακές λοιμώξεις ή ορισμένες ασθένειες, μπορεί να χρειαστεί την βοήθεια από έναν γιατρό για να βρεις ανακούφιση.

Όπως και να έχει, καλό είναι να παρατηρείς το σώμα σου και τις αντιδράσεις του στις τροφές, ώστε να μπορείς να διαχειριστείς ή και να αποτρέψεις ενοχλητικά συμπτώματα.

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας: Πώς θα υποχωρήσουν πιο γρήγορα

Γιατί νιώθεις ναυτία μετά το φαγητό; Οι ειδικοί απαντούν

ναυτια_φαγητο
Istock

Τρως πάρα πολύ ή πολύ γρήγορα

Όλοι τρώμε υπερβολικά μερικές φορές, ειδικά όταν είμαστε για ώρες με άδειο στομάχι ή τρώμε "συναισθηματικά". Ωστόσο, η υπερφόρτωση του στομάχου και η γρήγορη κατανάλωση του φαγητού μπορεί να δυσκολέψει το πεπτικό σύστημα να επεξεργαστεί την τροφή. Τα άτομα που τρώνε πολύ γρήγορα τείνουν να μην μασούν καλά την τροφή και είναι πιο πιθανό να καταπίνουν επιπλέον αέρα ενώ τρώνε. Και οι δύο αυτές συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τα αισθήματα ναυτίας μετά το φαγητό.

Τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες

Συχνά πιστεύουμε ότι οι αλλεργίες/ τροφικές δυσανεξίες προκαλούν απλώς κνίδωση ή πρήξιμο, αλλά αυτή η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στην κοιλιά και ναυτία. Αυτά είναι τα πιο κοινά τρόφιμα στα οποία οι άνθρωποι βρίσκουν τον εαυτό τους αλλεργικό:

  • Αυγά
  • Γαλακτοκομικά
  • Σιτάρι
  • Οστρακόδερμο
  • Φιστίκια
  • Καρύδια
  • Σόγια
  • Σουσάμι

Κατάθλιψη, άγχος ή στρες

Τα συναισθήματά έχουν βαθιά επίδραση στην υγεία. Εάν αισθάνεσαι κατάθλιψη, άγχος ή στρες, μπορεί να μεταβείς στη λειτουργία "μάχη ή φυγή", η οποία διαταράσσει την πέψη. Το σώμα αρχίζει να εστιάζει στην απειλή και μειώνει τη ροή του αίματος στο πεπτικό σου σύστημα. Η μειωμένη ροή αίματος και οι αυξημένες ορμόνες του στρες μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία. Εάν πάσχεις από χρόνιο στρες ή άγχος, μπορεί να αναπτύξεις περισσότερα πεπτικά προβλήματα και να αισθάνεσαι πολύ ευαίσθητη στη ναυτία.

Λοιμώξεις ή ιοί ή τροφική δηλητηρίαση

Είναι σχετικά εύκολο να πάθει κανείς τροφική δηλητηρίαση, με 1 στους 10 ανθρώπους να αρρωσταίνουν αφού τρώνε μολυσμένα τρόφιμα κάθε χρόνο. Συχνά προέρχεται από βακτήρια όπως η Salmonella ή το E.coli, και συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα και θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνη της. Η γαστρεντερίτιδα είναι, επίσης, μια κοινή ιογενής λοίμωξη του εντέρου και συνήθως προκαλεί ναυτία, εμετό και διάρροια. Διαρκεί επίσης λιγότερο από μία εβδομάδα και με την κατάλληλη ενυδάτωση, θα πρέπει να βελτιωθεί χωρίς φάρμακα.

Διάβασε επίσης: Τι μπορείς να φας έπειτα από μια στομαχική διαταραχή;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i