Τραγανή ή μαλακή τροφή: Ανακαλύψαμε με ποια χάνεις περισσότερα κιλά

Μελέτη έδειξε την υφή τροφών που οδηγεί σε σίγουρα αποτελέσματα.

τραγανη_τροφη Istock

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αποκάλυψε έναν απροσδόκητο τρόπο με τον οποίο οι προσπάθειές σου για απώλεια βάρους μπορεί να παρεμποδιστούν από τα είδη των τροφίμων που επιλέγεις να καταναλώσεις. Ενώ γνωρίζεις ήδη πολλά για τις θερμίδες, τους υδατάνθρακες, την αξία της πρωτεΐνης, ίσως, να μην περίμενες ότι οι υφές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ταξίδι σου προς την απώλεια βάρους.

Για να αποδείξουν την υπόθεσή τους, ορισμένοι ερευνητές παρουσίασαν σε 50 άτομα μια ποικιλία διαφορετικών μεσημεριανών γευμάτων σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Από τις τέσσερις επιλογές γευμάτων που παρέχονταν, δύο θεωρήθηκαν εξαιρετικά επεξεργασμένες και δύο ελάχιστα επεξεργασμένες, με ένα γεύμα σε κάθε κατηγορία να περιέχει τρόφιμα πιο τραγανά σε υφή από το άλλο.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν το πιάτο με τις τραγανές υφές και ελάχιστα επεξεργασμένες είχαν μέση πρόσληψη θερμίδων 483 θερμίδες, ενώ η ομάδα που κατανάλωσε το απαλό, εξαιρετικά επεξεργασμένο γεύμα είχε μέση πρόσληψη 790 θερμίδες.

Διάβασε επίσης: Τα 5 βραδινά σνακ που έχουν λίγες θερμίδες και είναι "yummy"

Εξετάζοντας τα παραπάνω αποτελέσματα, η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας ανακάλυψε μια αναμφισβήτητη σχέση μεταξύ της χαμηλότερης κατανάλωσης τροφής (περίπου μια μείωση 20 τοις εκατό) και των τροφίμων που απαιτούν περισσότερο μάσημα.

Για να μπορέσεις να καταλάβεις τον διαχωρισμό μεταξύ "τραγανών" και " μαλακών" τροφών, η μελέτη συμπεριέλαβε τις εξής: 

Tα "μαλακά γεύματα" που παρέχονταν στους συμμετέχοντες περιείχαν είδη που απαιτούσαν λίγο μάσημα, όπως πουρέ πατάτας, λαχανοσαλάτα, μπουκιές ψαριού, κονσέρβες μαλακών μάνγκο, ένα αρωματισμένο ρόφημα γιαουρτιού και σάλτσα ταρτάρ.

Τα "τραγανά γεύματα, ωστόσο, συναρμολογήθηκαν χρησιμοποιώντας συστατικά που ήταν παρόμοια σε θρεπτική αξία, αλλά προορίζονταν να "προπονήσουν" λίγο παραπάνω το στόμα, όπως βραστό ρύζι, μια τραγανή σαλάτα, μαστιχωτό στήθος κοτόπουλου, μήλα, παχύρρευστο γιαούρτι χωρίς γεύση και πιο σκουρόχρωμη ντομάτα/ σάλτσα.

Τελικά, οι συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι κατανάλωναν περίπου 300 λιγότερες θερμίδες, όταν κατανάλωναν τις τραγανές τροφές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κατανάλωση πιο τραγανών τροφίμων απαιτεί περισσότερη ενέργεια και χρόνο από πιο μαλακές εναλλακτικές, οδηγώντας συνολικά τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερη τροφή στο δεδομένο χρονικό πλαίσιο.

"Έχουμε τώρα αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν υφές που τους ενθαρρύνουν να τρώνε πιο αργά, όπως είναι οι πιο τραγανές και οι πιο σκληρές τροφές, μπορούν να βοηθήσει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων, ενώ παράλληλα να προκαλούν την ίδια πληρότητα", λέει ο καθηγητής Ciarán Forde. κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Διάβασε επίσης: Δίαιτα τα Χριστούγεννα; 2 tips για να χάσεις αποτελεσματικά βάρος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i