3 εξωτικά μείγματα μπαχαρικών με οφέλη για την υγεία σου

Δοκίμασε τα παρακάτω έτοιμα μείγματα που μπορείς να βρεις σε καταστήματα μπαχαρικών ή online, ή πάρε ιδέες για να φτιάξεις δικά σου.

spices istock

Είτε τα επιλέγεις για τα εντυπωσιακά τους οφέλη για την υγεία σου είτε επειδή θέλεις να παίξεις με τα αρώματα και τις γεύσεις, "τα έτοιμα μείγματα μπαχαρικών θα μεταμορφώσουν τα αγαπημένα σου πιάτα" συμβουλεύει η Patricia Erd, συνιδιοκτήτρια του Spice House (thespicehouse.com).

Δες και αυτό: Τα καλύτερα μπαχαρικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

1. Μείγμα Shawarma (σουάρμα)

Τι είναι: Καυτερό και νόστιμο, με νότες κανέλας, γαρίφαλου και μπαχαριού, αυτό το μείγμα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ανατολίτικη κουζίνα. 

Οφέλη: Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Η πάπρικα που χρησιμοποιείται συχνά στο μπαχαρικό shawarma περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό. Το μείγμα έχει μέτριες ποσότητες βιταμινών C, D και E. Αυτά είναι επίσης αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά. Το κύμινο, η πάπρικα και ο κουρκουμάς είναι καλές πηγές σιδήρου. Το γαρίφαλο και ο κουρκουμάς είναι εξαιρετικές πηγές μαγγανίου. Το μαύρο πιπέρι, η πάπρικα και το γαρίφαλο είναι όλες εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Κ. Άλλα συστατικά που συνήθως εμφανίζονται στο μπαχαρικό shawarma έχουν επίσης αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Ανάμειξέ το με ελαιόλαδο ή γιαούρτι για μαρινάδα κρέατος ή ένα dip για αραβικές πίτες και λαχανικά.

2. Berbere (αιθιοπικό μείγμα μπαχαρικών)

Τι είναι: Πρόκειται για ένα γλυκό και πικάντικο μείγμα μπαχαρικών.

Οφέλη: Η βερβερίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Οι πιπεριές τσίλι είναι το κύριο συστατικό του μπαχαρικού berbere και είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C. Και οι δύο βιταμίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την υποστήριξη της όρασης και για ένα λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άλλα οφέλη της βιταμίνης C περιλαμβάνουν το γεγονός ότι το σώμα σου τη χρειάζεται για να παράγει σεροτονίνη καθώς και κολλαγόνο, το οποίο το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει διάφορους ιστούς. Η τριγωνέλλα στο μπαχαρικό berbere είναι μια πλούσια πηγή ριβοφλαβίνης, η οποία είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β2. Το σώμα σου χρησιμοποιεί ριβοφλαβίνη για να διατηρήσει την υγεία του δέρματος και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.
Οι σπόροι της τριγωνέλλας είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι καλές για την καρδιαγγειακή όσο και για την εντερική υγεία.

Δοκίμασέ το για να το τρίψεις πάνω στα κρέατα ή χρησιμοποίησέ το σε μαρινάδες για λαχανικά.

3. Γιαπωνέζικο μείγμα εφτά μπαχαρικών

Τι είναι: Στην Ιαπωνία, το shichimi togarashi –μια καυτερή, πικάντικη σκόνη με αρώματα τζίντζερ και εσπεριδοειδών– μπαίνει σε όλα σχεδόν τα πιάτα. Το Shichimi εφευρέθηκε από έναν Ιάπωνα ειδικό στη βοτανοθεραπευτική, με σκοπό να δημιουργήσει ένα μείγμα στο οποίο κάθε συστατικό να έχει κάποια φαρμακευτική θεραπευτική ιδιότητα.

Οφέλη: Χάρη στο μείγμα διαφόρων συστατικών του χωρίς αλάτι, περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες A, C και E.

Χρησιμοποίησε αυτή την εκδοχή που θα βρεις σε πολλά μαγαζιά με μπαχαρικά σε νουντλς, σούπες, ακόμη και σε ποπκόρν.

Δες αυτό: Ποια βότανα και μπαχαρικά ενισχύουν το αδυνάτισμα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i