Τι παθαίνει το σώμα σου όταν τρως χριστουγεννιάτικα γλυκά

Όχι! Δεν είναι ένα ακόμη άρθρο που σε αποτρέπει να απολαύσεις τα χριστουγέννιατικα μελομακάρονα.

χριστουγεννιατικα_γλυκα Istock

Δεν ήρθαμε εδώ για να σε αποτρέψουμε να απολαύσεις τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές των εορτών. Τα μελομακάρονα, οι δίπλες, τα σοκολατένια κέικ και ό,τι άλλο γλυκό μπορεί να επιθυμείς να φας τις φετινές γιορτές, έχει θέση στο εορταστικό διατροφικό σου πρόγραμμα.

Όπως σε όλες τις εποχές, έτσι και την περίοδο των Χριστουγέννων το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί. Στόχος της υγιεινής διατροφής δεν είναι οι στερήσεις, και πόσο μάλλον η "δαιμονοποίηση" ορισμένων τροφών.

Οι γλυκιές τροφές και ροφήματα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής. Ειδικά, τα Χριστούγεννα τα γλυκά έχουν την τιμητική τους! Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζεις τις επιπτώσεις που έχει στο σώμα σου η αλόγιστη κατανάλωση μελομακάρονων στην σωματική και ψυχική σου υγεία.

Διάβασε επίσης: H συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο μπισκοτόσπιτο βήμα-βήμα

Χριστουγεννιάτικα γλυκα & υγεία

χριστουγεννιατικα_γλυκα
Istock

1. Το σάκχαρό σου αυξάνεται

 Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης κατά την περίοδο των εορτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης, αφομοιώνονται γρήγορα και απελευθερώνονται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός σου. Τα σάκχαρα δεν χρειάζονται πολύ χρόνο πριν εισέλθουν γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματός και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι άμεσα τις συνέπειες των " γλυκών" χριστουγεννιάτικων επιλογών σου.

2. Η αρτηριακή σου πίεση μπορεί να ανέβει

Τα αθώα χριστουγεννιάτικα γλυκά μπορεί να είναι ο λόγος που θα δεις την αρτηριακή σου πίεση να ανεβαίνει. Ο λόγος είναι ότι εάν είσαι του "γλυκού", πολύ πιθανόν την περίοδο των εορτών να μη τρως άλλες πιο υγιεινές τροφές. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές στην πίεση, καθώς υπάρχει άμεση επίδραση του αυξημένου σακχάρου στο αίμα που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Όταν το σάκχαρό σο αυξάνεται, αυξάνεται μαζί και η αρτηριακή πίεση.

3. Πέφτει η διάθεσή σου

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με αναταράξεις στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να βιώσεις από τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σου, η αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης που οδηγούν σε ενεργειακή "σύγκρουση" και στη συνέχεια αίσθημα ευερεθιστότητας, κούρασης ή ακόμα και θλίψης, είναι ένας από τους λόγους που έχει συνδεθεί το υπερβολικό σάκχαρο με συμπτώματα κατάθλιψης. 

4. Αυξάνεται το βάρος σου

Τα Χριστούγεννα έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τους κουραμπιέδες. Αυτά τα λαχταριστά γλυκά μπορεί να γίνουν η αιτία που θα δεις τον αριθμό της ζυγαριάς σου να ανεβαίνει. Απόλαυσε κάθε λιχουδιά του εορταστικού τραπεζιού, αλλά προσπάθησε να διατηρήσεις ένα μέτρο. 

Και τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι, επίσης, βασικός παράγοντας για την αύξηση του βάρους σου την περίοδο των εορτών. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά όταν προέρχεται από ποτά με ζάχαρη, έχει συσχετιστεί με υψηλότερο σωματικό βάρος και μεγαλύτερη πιθανότητα παχυσαρκίας.

5. Αυξομειώνονται τα επίπεδα των ορμονών σου

Προβλήματα στις ορμόνες όπως είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οφείλονται συχνά στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Ειδικότερα φαίνεται να υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της διαχείρισης των συμπτωμάτων PCOS. Τα φετινά Χριστούγεννα προσπάθησε να ελέγξεις την επιθυμία σου για ζάχαρη, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσεις αναταραχές στην ισορροπία των ορμονών σου. 

Διάβασε επίσης: Μία συνταγή για την τέλεια χριστουγεννιάτικη σοκολάτα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i