The Lion Diet: Κάνει καλό στα αυτοάνοσα; Τι απαντά η διαιτολόγος

Aπό τις νεότερες "it" δίαιτες , η δίαιτα του λονταριού ή Lion Diet, ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμτπώματα αυτοάνοσων. Η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος -διατροφολόγος, B.Sc (Hons) μας απαντά.

meat istock

Η δίαιτα των λιονταριών (Lion Diet) είναι μια περιοριστική δίαιτα και θεωρείται "θεραπευτική" αφού στόχος της είναι να θεραπεύσει ένα διαρρέον έντερο που προκαλείται από κακή διατροφή, κατανάλωση φαρμάκων ή μη ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου. Το κοινό-στόχος της δίαιτας είναι άτομα που πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Αυτή η δίαιτα που έχει βάση το κρέας μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις ποιες τροφές επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία σου, μειώνοντας τη φλεγμονή, βελτιώνοντας τη διάθεση και ανακούφιζοντας προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, αϋπνία και αλλεργίες. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονικη μελέτη που να αποδεικνύει αυτά τα αποτελέσματα.

Πώς εφαρμόζεται η Lion Diet;

Στη Lion Diet για τρεις μήνες τρως μόνο κρέας, αλάτι και νερό. Το κρέας προέρχεται από αγελάδες, βίσονες, ελάφια, πρόβατα και κατσίκες. Ουσιαστικά αφαιρεί οποιαδήποτε τροφή που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Στα μεταγενέστερα στάδια της δίαιτας, προσθέτεις ξανά σταδιακά και άλλες τροφές και μπορείς να φας σολομό, σκουμπρί, τόνο και μέλι.

Ακολουθούν αποφλοιωμένα και μαγειρεμένα σε ζωμό μήλα, αχλάδια, καρότα, καρότα, παντζάρια, καθώς και καρύδα, πάπια και κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής.

Μπορείς ξεκινήσεις τη lion diet, χαλαρώνοντας σιγά-σιγά από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αφαιρώντας δημητριακά, γαλακτοκομικά, σόγια και όσπρια σε διάστημα δύο μηνών και μεταβαίνοντας στην δίαιτα αυτή. 

Ποια είναι τα οφέλη της Lion Diet; Τι λέει η διαιτολόγος


Η Lion DIet επικεντρώνεται στην εξάλειψη των τροφών από τη διατροφή σου και την αργή επανεισαγωγή τους. Η πρόθεση είναι να προσδιοριστεί ποιες τροφές συμβάλλουν σε θέματα όπως φλεγμονές, κόπωση και πεπτικά προβλήματα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες περιορισμού θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές σε διάφορες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι τροφικές αλλεργίες και οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή επηρεάζει κάποιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το έκζεμα, η ακμή και η κατάθλιψη. Επομένως, ο εντοπισμός συγκεκριμένων τροφών που επειδεινώνουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε να είναι ευεργετικό.

"Ωστόσο, έχε κατά νου ότι τέτοιες δίαιτες περιορισμού δεν είναι τόσο περιοριστικές όσο η Lion Diet. Αντίθετα, συνήθως επικεντρώνονται στην εξάλειψη συγκεκριμένων τροφών ή ομάδων τροφίμων που είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα." εξηγεί η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, B.Sc (Hons), S.R.D., μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, μέλος British Dietetic Association, (www.kokkalidiet.gr).

Δεν έχουν γίνει μελέτες σχετικά με τη δίαιτα των λιονταριών και δεν συνιστάται ως θεραπεία για οποιαδήποτε κατάσταση υγείας. "Μάλιστα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις σε άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα." λέει η ειδικός. "Κανένας διαιτολόγος ή επαγγελματίας υγείας δεν θα συνιστούσε ποτέ αυτήν τη δίαιτα", λέει η Η Αναστασία Κόκκαλη

Αυτό που ανησυχεί την Αναστασία Κόκκαλη είναι ότι η υγεία του εντέρου εξαρτάται από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά και προβιοτικά. Τα προβιοτικά βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ενώ τα πρεβιοτικά, τα οποία λειτουργούν ως τροφή για τα προβιοτικά, βρίσκονται σε τρόφιμα όπως βρόμη, μπανάνες, βατόμουρα, σπαράγγια, κρεμμύδια, λιναρόσποροι, μεταξύ άλλων.

"Δεν μπορεί το έντερο να θεραπευτεί ή να βελτιωθεί χωρίς αυτά τα απαραίτητα συστατικά. Στις δίαιτες περιορισμού απαιτείται η εξάλειψη των ερεθιστικών τροφών, αλλά παράλληλα απαιτείται και η ενίσχυση της υγείας του εντέρου", λέει.

"Αυτή η δίαιτα θεωρώ ότι είναι ακραία. Οτιδήποτε φαίνεται ακραίο δεν είναι υγιές και οι ανάγκες διαφέρουν πολύ μεταξύ των ατόμων", προσθέτει η έμπειρη διαιτολόγος. "Όποια διατροφική αλλαγή θέλεις να κάνεις είναι καλό να ζητάς τη γνώμη ενός πιστοποιημένου διαιτολόγου. Η υγεία σου είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις, γι αυτόν τον λόγο μην παίζεις μαζί της!"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i