Αυτό το αποξηραμένο φρούτο επισπεύδει τον τοκετό | Όλα τα οφέλη

Αυτό το αποξηραμένο φρούτο από την Ανατολή προσφέρει πολλά διατροφικά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το καλύτερο; επιταχύνει τον τοκετό.

dates istock

Τη μία μέρα μπορεί να νιώθεις γεμάτη ενέργεια και την επόμενη μέρα να κουρασμένη και να μην μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες βάζεις στον οργανισμό σου, τόσο καλύτερα θα νιώθεις σωματικά και ψυχικά. Καιρός να βάλεις και αυτό το αποξηραμένο φρούτο στη διατροφή σου.

Το αποξηραμένο φρούτο που κάνει καλό στην εγκυμοσύνη

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός της φοινικιάς, ο οποίος λέγεται και χουρμαδιά και επιστημονικά φοίνικας ο δακτυλοφόρος. Είναι ένα από τα πιο γλυκά αποξηραμένα φρούτα. Αλλά μην ανησυχείς, γιατί τα σάκχαρά του είναι φυσικά.

Χουρμάδες και οφέλη

  • Καταπολεμούν την κόπωση της εγκυμοσύνης: Η κατανάλωση αυτού του αποξηραμένου φρούτου παρέχει έναν πιο υγιεινό τρόπο για να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου για γλυκό. Και επειδή είναι μια καλή πηγή φυσικής φρουκτόζης, οι χουρμάδες μπορεί να σου δώσουν ενέργεια για να καταπολεμήσεις την κούραση της εγκυμοσύνης.
  • Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα: Είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες για να διατηρούν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος. Και ως αποτέλεσμα, μειώνουν τη δυσκοιλιότητα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.
  • Περιέχουν φυλλικό οξύ: Οι χουρμάδες είναι επίσης πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη μείωση της πιθανότητας γενετικών ανωμαλιών. Παρέχουν επίσης σίδηρο και βιταμίνη Κ.
  • Ανεβάζουν την ενέργειά σου: Η λήψη περισσότερου σιδήρου στη διατροφή σου μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σου και να καταπολεμήσει την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου. Επιπλέον, η βιταμίνη Κ βοηθά ένα αναπτυσσόμενο μωρό να αναπτύξει γερά οστά και βελτιώνει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
  • Μειώνουν την πίεση: Οι χουρμάδες είναι πλούσια πηγή καλίου, ενός μεταλλικού ηλεκτρολύτη που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μπορούν οι χουρμάδες να επιταχύνουν τον τοκετό;

Από καιρό πιστεύεται ότι οι χουρμάδες έχουν θεραπευτικά οφέλη (αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικά). Ένα άλλο υποτιθέμενο όφελος είναι η ικανότητά τους να επισπεύδουν τον τοκετό. 

Η κατανάλωση αυτού του αποξηραμένου φρούτου μπορεί να φαίνεται σαν ένας παλιός αστικός (ή, μάλλον, αρχαίος) μύθος, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Έτσι, ανάλογα με το πόσους χουρμάδες τρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο τοκετός θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων, καθώς οι χουρμάδες πιστεύεται ότι προάγουν τον φυσιολογικό τοκετό.

Σε μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από έγκυες γυναίκες να τρώνε έξι χουρμάδες την ημέρα για 4 εβδομάδες μέχρι τις εκτιμώμενες ημερομηνίες τοκετού. Η μελέτη περιελάμβανε επίσης έγκυες γυναίκες που δεν έφαγαν χουρμάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν έξι χουρμάδες την ημέρα για 4 εβδομάδες είχαν μικρότερο πρώτο στάδιο τοκετού, υψηλότερη μέση διάταση του τραχήλου της μήτρας και οι περισσότερες είχαν άθικτες μεμβράνες κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο. (Με άλλα λόγια, ο τράχηλός τους ήταν πιο ώριμος για τον τοκετό.)

Επιπλέον, το 96% των γυναικών που έτρωγαν χουρμάδες παρουσίασαν αυθόρμητο τοκετό σε σύγκριση με μόνο το 79% των γυναικών που δεν έτρωγαν χουρμάδες.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση χουρμάδων θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για πρόκληση τοκετού.

Προφυλάξεις κατά την κατανάλωση χουρμάδων 

Οι χουρμάδες δεν είναι μόνο υγιεινοί, αλλά και ασφαλείς για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι έχουν αρνητική επίδραση κατά το πρώτο, δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Το αντίθετο, στην πραγματικότητα: Το να τρως χουρμάδες μπορεί να έχει θετική επίδραση και να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα, ειδικά αν αντιμετωπίζεις χαμηλή ενέργεια ή δυσκοιλιότητα.

Λόγω των φημών ότι διευκολύνουν τον τοκετό, κάποιες γυναίκες μπορεί να τα δοκιμάσουν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για το λόγο αυτό, μια προφύλαξη είναι ο (πολύ απίθανος) κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης στους χουρμάδες. Τα συμπτώματα είναι μυρμήγκιασμα, κνησμό ή πρήξιμο γύρω από το στόμα ή τη γλώσσα. Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, σταμάτα αμέσως την κατανάλωσή τους.

Λάβε υπόψη ότι οι χουρμάδες είναι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες, οπότε μην υπερβάλλεις εάν ο γυναικολόγος σου σου έχει συστήσει να προσέχεις την πρόσληψη θερμίδων ή το σάκχαρο στο αίμα σου. Μέχρι 6 χουρμάδες την ημέρα αρκούν.

Διάβασε και αυτό: Γλυκό με χουρμάδες και κακάο για αντιμετώπιση του ΠΜΣ λέει η διατροφολόγος

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i