Ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζεις με εσπεριδοειδή;

Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κιτρικό οξύ, γεγονός που δεν τα κάνει συμβατά με κάθε τρόφιμο.

citrus istock

Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα μέταλλα. Ωστόσο, δεν μπορούν να συνδυαστούν με όλες τις τροφές. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις το γιατί.


Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια κ.λπ., τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σου γιατί είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην καλή πέψη. Αυτά τα φρούτα είναι όξινα και ως εκ τούτου, όταν καταναλώνονται με κάποιες τροφές, μπορεί να επηρεάσουν την πέψη σου. Μάθε ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις να συνδυάζεις με εσπεριδοειδή.

Απαγορεύονται τα εσπεριδοειδή μαζί με τα φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης;

1. Κόκκινο κρασί

red_wine
istock

Ναι, το λεμόνι χρησιμοποιείται σε πολλά κοκτέιλ, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγεται με κόκκινο κρασί. Η οξύτητα που περιέχει το λεμόνι έρχεται σε αντίθεση με τις τανίνες του κόκκινου κρασιού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πικρή, δυσάρεστη γεύση. Ακόμη και κατά το μαγείρεμα, οι σάλτσες που περιέχουν κόκκινο κρασί τείνουν να καταστρέφονται όταν προστίθεται χυμός λεμονιού.

2. Γαλακτοκομικά προϊόντα

dairy
istock

Ο συνδυασμός γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα, το γιαούρτι ή το τυρί με εσπεριδοειδή θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα. Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με οξέα που μπορούν να πήξουν τις πρωτεΐνες που περιέχουν τα γαλακτοκομικά, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μια δυσάρεστη γεύση. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση των βασικών θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά, όπως το ασβέστιο.
 

3. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

fakes
istock

Όταν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως τα φασόλια και οι φακές συνδυάζονται με εσπεριδοειδή, η πέψη επηρεάζεται. Η οξύτητα που υπάρχει στα εσπεριδοειδή οδηγεί σε φούσκωμα ή αέρια. Για καλύτερη πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μην συνδυάζεις τα εσπεριδοειδή με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. 

4. Αμυλούχες τροφές

pasta
istock

Όταν καταναλώνονται με αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, τα εσπεριδοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια, φούσκωμα, ακόμη και προβλήματα με το έντερο. Ο συνδυασμός αμύλου και οξύτητας μπορεί να εμποδίσει τα επίπεδα πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αίσθημα βαρύτητας μετά τα γεύματα. Τα άμυλα επίσης επιβραδύνουν την πέψη των φρούτων, προκαλώντας φούσκωμα.

5. Πολύ όξινες τροφές 

kimchi
istock

Ο συνδυασμός πολύ όξινων τροφών, όπως ντομάτες, dressings με βάση το ξύδι και τουρσί, με εσπεριδοειδή μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στο στομάχι ή παλινδρόμηση οξέος

6. Πικάντικα τρόφιμα

spicy
istock

Τα πικάντικα τρόφιμα, ειδικά αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη, μπορεί για ορισμένα άτομα, να μην είναι ο τέλειος συνδυασμός για την υγεία τους. Ο συνδυασμός του οξέος από τα εσπεριδοειδή και της θερμότητας από τα πικάντικα τρόφιμα ενδέχεται να προκαλέσει δυσφορία ή καούρα.

7. Ανθρακούχα αναψυκτικά

drink
istock

Η ανάμειξη εσπεριδοειδών με ανθρακούχα ποτά μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και φούσκωμα. Ο συνδυασμός του οξέος στα εσπεριδοειδή και των φυσαλίδων στα ανθρακούχα ποτά προκαλεί δυσφορία στο στομάχι.

Συνταγές για εσπεριδοειδή: 5 συνδυασμοί για γεύματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i