Σαλάτα εσπεριδοειδών με γκρανόλα μάραθου και καραμελωμένα γογγύλια

Μια διαφορετική σαλάτα με χειμερινά υλικά.

Σαλάτα εσπεριδοειδών

Σαλάτα εσπεριδοειδών με γκρανόλα μάραθου και καραμελωμένα γογγύλια

Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά

Μερίδες 4

Yλικά

  • ½ κιλό μικρά γογγύλια (3 με 4 γογγύλια) καθαρισμένα και κομμένα σε πάχος 2 εκατοστών
  • 3 ½ κ.γλ. μέλι
  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα με σπόρους
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 110 γρ. χοντροτριμμένο κάρδαμο
  • 1 κιλό ανάμεικτα εσπεριδοειδή (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια) ξεφλουδισμένα και χωρίς τα κουκουτσία, κομμένα σταυροειδώς σε ροδέλες πάχους 2,5 εκατοστών
  • 1 ½ φλ. γκρανόλα μάραθου (συνταγή κάτω)

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε τα γογγύλια, τη 1 κ.σ. βούτυρο και τις 2 κ.γλ. μουστάρδα σε ένα μεσαίου μεγέθους σκεύος. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε νέρο τόσο ώστε να καλύψει τα γογγύλια (περίπου 3 φλιτζάνια) και τα βράζουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, γυρίζοντας τα γογγύλια ανά διαστήματα μέχρι να γίνουν τρυφερά και να εξατμιστούν τα υγρά για 15 με 20 λεπτά.
  2. Αφού εξατμιστεί το υγρό, συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τα γογγύλια για 4 λεπτά παραπάνω, ανακατεύοντας μία με δύο φορές, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα από τη μία τουλάχιστον πλευρά και περιχύνουμε με τη σως. Μεταφέρουμε τα γογγύλια σε ένα πιάτο.
  3. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακτεύουμε τον χυμό λεμονιού με την υπόλοιπη μουστάρδα και το μέλι που έχει περισσέψει. Τα χτυπάμε όλα μαζί ρίχνοντας αργά μέσα και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Τοποθετούμε σε 4 πιάτα τα κιτροειδή, το κάρδαμο και τα ζεστά γογγύλια. Περιχύνουμε με το dressing και πασπαλίζουμε με την γκρανόλα.

Γκρανόλα μάραθου

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα μικρό χαρτί ψησίματος, ανακατεύουμε ½ φλιτζάνι βρώμη, ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα πέκαν, ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα με τη φλούδα, 1 κ.σ. ολόκληρους σπόρους λιναρόσπορο, 1 κ.γλ. ολόκληρους σπόρους μάραθου, μία πρέζα πιπέρι, ασπράδι από 1 μεγάλο αυγό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και κ.γλ. μέλι μέχρι να αναμειχθούν καλά μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε αλάτι και τα απλώνουμε φτιάχνοντας ένα λεπτό στρώμα.
  • Ψήνουμε ανακτεύοντας μία φορά μέχρι να ροδίσει για 25 με 30 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.

Διάβασε επίσης: Τι να βάλεις στη σαλάτα; Τα 6 βήματα για να την φτιάξεις τέλεια

Διάβασε επίσης: Η πολίτικη σαλάτα σε 2 παραλλαγές: θες πικάντικη ή κλασική συνταγή;

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i